Την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας ζητούν οργανώσεις που αποτελούν την Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο. «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και επιδρούν αρνητικά στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, δεν έγκειται σε ημίμετρα για μείωση του πληθυσμού των προσφύγων, ή για πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ούτε φυσικά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις. Και προσθέτουν: «Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εγκατάλειψη της πολιτικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά και των συνακόλουθων προβλημάτων».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, «η αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, δεν μπορεί παρά να έχει ως γνώμονα την επαναφορά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών, έναντι της τρέχουσας πολιτικής αποτροπής και υποβάθμισης της αξίας του ανθρώπου». Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη για «στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη των προσφύγων ανά την επικράτεια, κατά τρόπο που να προάγει τη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινότητες, αντί να τη δυσχεραίνει, όπως η τρέχουσα πολιτική απομόνωσης και γκετοποίησης σε απόμακρους καταυλισμούς της ενδοχώρας».

 
 

 

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι παρακάτω οργανώσεις: Αίτημα, Άρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Λάθρα, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ