Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Οκτ 2018
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψης
Κλίκ για μεγέθυνση
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψηςΤο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψηςΤο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψηςΤο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψηςΤο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που γεννήθηκε στην Πάτρα, δυναμώνει και παραμένει ένας χώρος έμπνευσης των ανθρώπων της πρόληψης

 

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΓΩ», των Δήμων Χολαργού- Παπάγου και Αγίας Παρασκευής και με την υποστήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης και του Κέντρου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Πολιτών της ΕΡΤ. Οι εργασίες έλαβαν χώρα το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου 2018 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης των αναγνωρισμένων Φορέων που αναπτύσσουν Προγράμματα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα Δίκτυο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» το 1993 ως μία απάντηση στην ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα μιας συνεργατικής ανάπτυξης της υπόθεσης της Πρόληψης στη χώρα μας. Το Δίκτυο τα τελευταία 6 χρόνια συντονίζεται από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις», κα Γιάννα Ζορμπά. Η πορεία του Δικτύου είναι παράλληλη με την ιστορική διαδρομή της Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και συνδιαμορφώνοντας την εξέλιξή της. Η λειτουργία του βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της λήψης αποφάσεων μέσα από τη σύνθεση και αξιοποίηση των διαφορετικών απόψεων, γεγονός που το έχει καταστήσει ανθεκτικό και βιώσιμο μέσα στα χρόνια, αποτελώντας ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής δικτύωσης αξιοποιήσιμο από τους φορείς πρόληψης στις κοινότητες που εργάζονται.
Την ολομέλεια τίμησαν την 1η ημέρα με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος και η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης «ΑΡΓΩ», κα Γεωργία Πίσπα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι 60 και πλέον συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους από την ανάπτυξη της πρόληψης σε διαφορετικές περιοχές και κοινότητες, να αναδείξουν τα κεντρικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους λειτουργούς της πρόληψης αλλά και να ανταλλάξουν τα όνειρά τους για το μέλλον. Τα συμπεράσματα από αυτή την ανταλλαγή θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη διαμόρφωση της θεματολογίας της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί 6-9 Νοεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο της Κρήτης σε συνδιοργάνωση με το ΚΕΣΑΝ-Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ηρακλείου. Τη 2η ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εκπαιδευτική διαδικασία με προσκεκλημένο εκπαιδευτή τον κ. Γεώργιο Γουρνά, Δρ. Ψυχιατρικής, Θεραπευτή Οικογένειας και Ομάδας, επιστημονικό συνεργάτη του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της επόμενης ολομέλειας, στις 12 και 13 Απριλίου 2019, πήρε ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης των Ναρκωτικών Λάρνακας στη φιλόξενη Κύπρο.
Τέλος, μετά τη λήξη των εργασιών ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ  κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόληψη εξέπεμψε και ζωντανά από τη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος όταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαχρήστος, κάλεσε τη συντονίστρια του Δικτύου και την Πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης να μιλήσουν στην εκπομπή του για την πρόληψη και το Δίκτυο.
Το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας «Καλλίπολις» και η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» έδωσαν δυναμικό παρόν συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες του διημέρου με εκπροσώπους τους τον κ. Βασίλη Πασσά, Επιστημονικά Υπεύθυνος της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ», την κα Ελένη Μπαλαδάκη, Γενική Γραμματέας του ΔΣ της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ», την κα Αγγελική Πασσά, Υπεύθυνη του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ», την κα Γιάννα Ζορμπά, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης - Συντονίστρια του Δικτύου καθώς και τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης, κα Γιώτα Γεωργοπούλου, κα Ελένη Κουρλέση και κα Βασιλική Κυρίτση.

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου