Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Απρ 2021
Κορωνοϊός / Κραυγή αγωνίας για τους Ρομά του Χαλανδρίου
Κλίκ για μεγέθυνση 

Η υγειονομική κρίση φέρνει στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, πλέον, στον καταυλισμό των Ρομά στη θέση Νομισματοκοπείο του Δήμου Χαλανδρίου. Εκεί, λοιπόν, σε πληθυσμό 131 Ρομά, διαγνώστηκαν 15 με κορωνοϊό, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των κατοίκων λόγω του φόβου περαιτέρω διάδοσης του ιού.

Συνακόλουθα το υγειονομικό πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια το πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής Ρούσσου να επισπευστούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του πληθυσμού σε οργανωμένες κατοικίες. Πρόκειται για διαδικασία η οποία παρακωλύεται από την αδιαφορία της διοίκησης Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει η σχετική εκταμίευση ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, ύστερα από ενέργειες της τέως περιφερειάρχη Ρένας Δούρου μαζί με την τότε αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την άντληση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά δεν προχώρησε η εκταμίευση.

Η δε πολιτική αλλαγή με τις εθνικές εκλογές του 2019 έβαλε στον «πάγο» τις διορθωτικές ενέργειες που απαιτούσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η αδιαφορία της διοίκησης Πατούλη συνέτεινε στο να μην έχει γίνει ακόμη η εκταμίευση του ποσού.

Ομόφωνο αίτημα

Με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι, πέρα από υγειονομικό, βαθιά ανθρωπιστικό, τέθηκε εκ νέου στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, όπου ομόφωνα διατυπώθηκε το αίτημα για «οριστική επίλυση του στεγαστικού θέματος των Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου», που αφορά 75 οικογένειες Ρομά οι οποίες έχουν απομείνει και συνολικά είναι 257 άτομα, εκ των οποίων 143 ενήλικοι και 114 ανήλικοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου ζητάει «από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των πόρων του παραπάνω προγράμματος και από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε μια γενναία χρηματοδότηση του δήμου προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκκένωσης του καταυλισμού». Συγκεκριμένα ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. ευρώ διότι, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «ο δήμος αδυνατεί οικονομικά να επωμιστεί όλο το κόστος της εκκένωσης του καταυλισμού μέσω της στεγαστικής αποκατάστασης του πληθυσμού αυτού».

 

Εξάλλου η δημοτική αρχή Ρούσσου υπενθυμίζει ότι είναι «εκπεφρασμένη η συναίνεση των Ρομά (σε αντίθεση με προηγούμενα ατελέσφορα εγχειρήματα κατάργησης του καταυλισμού) να εγκαταλείψουν οικειοθελώς, ανά οικογένεια, τον καταυλισμό εφόσον τους παρασχεθούν τα σχετικά κίνητρα». Ταυτόχρονα τονίζει την «ανάγκη κατάργησης του καταυλισμού, δεδομένων τόσο των νόμιμων αιτιάσεων των ιδιοκτητών των οικοπέδων όσο και της επικείμενης ένταξης της εν λόγω περιοχής στο σχέδιο πόλης».

Να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή Ρούσσου έχει ήδη υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα την περίοδο 2016 - 2020, κόστους 250.000 ευρώ, από ίδιους πόρους, επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση 81 ατόμων, ήτοι 17 οικογενειών από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, καθώς και 24 ατόμων, ήτοι 5 οικογενειών από την περιοχή του Πατήματος, ο οποίος και εκκενώθηκε πλήρως με ταυτόχρονη κατεδάφιση των παραπηγμάτων.

Απροθυμία Πατούλη

Πάντως, παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ρούσσου, η διοίκηση Πατούλη δεν φαίνεται πρόθυμη να επιλύσει το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου. Η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στις σημειακές παρεμβάσεις για τη στήριξη των Ρομά από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όμως η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, όταν κλήθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να απαντήσει για τις ενέργειες που δρομολογεί η Περιφέρεια, απάντησε: «Η μετεγκατάσταση των Ρομά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και όχι μόνο για το Χαλάνδρι».

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάριου Αθανασίου εκ μέρους της Δύναμης Ζωής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση Πατούλη. «Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά με δικά του λεφτά, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα» υπογράμμισε ο Μ. Αθανασίου καλώντας εκ νέου τη διοίκηση Πατούλη να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου