Τριάντα ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων υπογράφουν την ερώτηση προς την Κομισιόν που κατέθεσε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εντάξει στη Δημόσια Εκπαίδευση τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρας μας.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, κυρίως όσων διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας, αποκόπτονται από την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πριν από δύο χρόνια ο αριθμός αυτών των ανηλίκων που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν περί τους 16.000, πέρυσι καταποντίστηκε στους 7.000 και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στο μηδέν. Αυτό συνιστά παράβαση του θεμελιώδους δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και σαφή πράξη διάκρισης κατά προσφύγων και μεταναστών», σημειώνουν.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, αλλά υπογράφεται από 29 ακόμα βουλευτές, προερχόμενους κυρίως από την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά όχι μόνο. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Ισπανός πρόεδρος της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) από την ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών Λόπεζ Αγκιλάρ, ευρωβουλευτές των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών Δημοκρατών αλλά από την ευρωομάδα των κεντροδεξιών φιλελεύθερων Renew.

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό παιδιών προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα παιδείας, αν η πρακτική αυτή είναι συμβατή με μια σειρά προβλέψεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά χαίρουν στην πράξη όλων των σχετικών Θεμελιωδών τους Δικαιωμάτων.

Η ερώτηση που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την υποστήριξη άλλων 24 ευρωβουλευτών:

Η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει στην πράξη παιδιά προσφύγων και μεταναστών από την τυπική εκπαίδευση και ιδιαίτερα όσα διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η πληροφόρηση από τους ανθρώπους του πεδίου υποδεικνύει ότι πληθώρα προσκομμάτων υπονομεύουν συνολικά την πρόσβασή τους στο εθνικό σύστημα παιδείας, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη φυσική τους παρουσία, είτε -υπό τις παρούσες συνθήκες- μέσω της τηλεκπαίδευσης. Πριν από δύο χρόνια ο αριθμός αυτών των ανηλίκων που φοιτούσαν στο σχολείο ήταν περί τους 16.000, πέρυσι καταποντίστηκε στους 7.000 και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στο μηδέν. Αυτό συνιστά παράβαση του Θεμελιώδους Δικαιώματός τους στην εκπαίδευση και σαφή πράξη διάκρισης κατά προσφύγων και μεταναστών.

 
  1. Είναι η Επιτροπή σε θέση να επιβεβαιώσει τον πραγματικό αριθμό παιδιών προσφύγων και μεταναστών χωρίς πρόσβαση στο εθνικό σύστημα παιδείας;
  2. Είναι αυτή η πρακτική συμβατή με το Άρθρο 2 της ΣΛΕΕ, το Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Άρθρο 28 της Συμβάσης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Άρθρο 27 της Οδηγίας 2011/95/Ε και το άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ;
  3. Πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά χαίρουν στην πράξη όλων των σχετικών Θεμελιωδών τους Δικαιωμάτων;

«Ρίζα γκετοποίησης» ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση

«Δίπλα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων επιλογών μιας ακραίας δεξιάς κυβέρνησης και της αποτυχίας της να προστατεύσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες της πανδημίας, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας υποφέρουν πολύ περισσότερο κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, για τους οποίους έχουμε ήδη απευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά όργανα, και φυσικά τα προσφυγόπουλα», λέει στο tvxs.gr o Κώστας Αρβανίτης.

«Το να μην κλείσουμε τα μάτια στις ομάδες αυτές, δεν είναι μόνο ηθικό καθήκον, αποτελεί κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα. Η σημερινή αποτυχία της Πολιτείας να εντάξει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση είναι η ρίζα της αυριανής τους γκετοποίησης, η αποτυχία μιας ομαλής κοινωνικής τους ένταξης. Κι αν αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, αύριο θα είναι πρόβλημα για όλους μας», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
 
Το θέμα του αποκλεισμού παιδιών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας είχε έρθει στην επικαιρότητα στις αρχές Φεβρουαρίου με αφορμή επιστολή της δημάρχου Χαλκίδας να ζητά από το υπουργείο Παιδείας την παρεμπόδιση της ένταξης παιδιών από τη Ριτσώνα στα σχολεία της πόλης. Εκπαιδευτικοί είχαν τονίσει στο tvxs.gr ότι στο θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγοπαίδων «είμαστε πίσω από το 2016», όταν η προσφυγική κρίση ήταν στο απόγειο της. 

πηγη: https://tvxs.gr