Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Σεπ 2015
«Έφυγε» ο Γιώργος Γιάνναρης - Δεν θα τον ξεχάσουμε  ποτέ
Κλίκ για μεγέθυνση

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό θα αποπειραθώ να κάνω μια σκιαγράφηση της ζωής και του έργου του αγαπημένου μας πανεπιστημιακού καθηγητή δασκάλου της ζωής και της μάθησης του αγαπητού πατριώτη φίλου Γιώργου Γιάνναρη. Στη σημερινή εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων, στην εποχή της ρευστότητας στην τέχνη και στην επιστήμη, στην κρίσιμη ώρα που αναντίρρητα πραγματοποιούνται οι πιο βαθιές και χρήσιμες θεωρίες στον κόσμο των αξιών, στην εποχή με την καλπάζουσα εξελικτική μορφή, νομίζει και πιστεύει κανείς, πως δεν είναι άσκοπη και ανώφελη μια κάποια αναφορά, στο ιστορικό του αγαπημένου μας δασκάλου που αποτέλεσε για την πανεπιστημιακή κοινότητα φωτεινό παράδειγμα μάθησης και Παιδείας.

Υπήρξε μορφή, με υπολογίσιμη συμβολή και δράση σε όλη την διδασκαλική του θητεία, από όποια θέση κι αν υπηρέτησε απαλλαγμένος από μικρότητες και μικροφιλοδοξίες. Υπηρέτησε την παιδεία με την υψηλοφροσύνη των αγνού, του άδολου οραματιστή της. Η σεμνότητα τη μετριοφροσύνη και η απλότητα του ήταν τα στοιχεία που τον περιέβαλλαν και αυτά προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στους μμαθητές του και τον ευγνωμονούν.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1936 στη Δάφνη Καλαβρύτων τέτερτος στη σειρά οχταμελούς οικογένειας από τους σεβάσμιους και φιλομαθείς γονείς του τον μπάρμπα Βασιλη και τη Δήμητρα Καπερωνιά που τους έδωσαν τα πρώτα μαθήματα ζωής και παιδείας και όχι μόνο.

Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο Δάφνης μετακόμισε στην Αθήνα και στην περιοχή της Κοκκινιάς, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Συγκριτική Λογοτεχνία, και Κλασική Φιλολογία στην Αμερική και στην Αθήνα. Δίδασκε, Συγκριτική Κλασική και Νεοελληνική Λογοτεχνία από το 1968. Δίδαξε στο αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, υπήρξε διευθυντής ενημερωτικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης, καθηγητής επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Παιδαγωγικό Τμήμα. Έχει εκδώσει Βιβλιογραφικές Εργασίες και Μελέτες για το Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο και ήσαν επιστήθιοι φίλοι, το Ζαν Μορεάς, το Βασίλη βασιλικό τον Κίμωνα Φράιερ, Γιάννη Ρίτσο, Πλασκοβίτη και άλλους. Από το 1971, έχουν κυκλοφορήσει 15 ποιητικές συλλογές, έχουν κυκλοφορήσει ακόμα βιβλία του( Οι Έλληνες μετανάστες και το Ελληνο - αμερικανικό μυθιστόρημα που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Πληθώρα άρθρων του, κυρίως γύρω από την νεοελληνική λογοτεχνία έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά και αγγλόφωνα περιοδικά έντυπα. Εισηγητής της καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα: Χουλιγκανισμό παγκόσμιο φαινόμενο. Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα και πολλές πανεπιστημιακές εισηγήσεις σε διάφορα συνέδρια και πανεπιστήμια. Έχει τιμηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την Παγκρήτιο Ένωση για την αναφορά του στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Έφυγε από κοντά μας στις 28 Ιουνίου στην Αμερική όταν τον φιλοξενούσε και του πρόσφερε απλόχερα την αγάπη της για αδελφή του Μαρία και τα ανήψια του.

Το μεγάλο του παράπονο που πήρε μαζί του, ενώ είχε συμφωνήσει και είχε νικήσει στ’αλώνια τον άτρωτο, να τελειώσει τα δυο μεγάλα στο ιστορικά του έργα, «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Ελληνικές Παροιμίες». Ας ελπίσω ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης που του δώρισε όλη του τη βιβλιοθήκη και τις εργασίες του, θα εκδώσει τα αναφερόμενα έργα του αλλά και διάφορες εργασίες του που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του.

Η σεμνότητα είναι το μετριοφροσύνη του, η παιδεία του και η απλότητά του θα μας συνοδεύουν πάντα. Αντίο αγαπητέ και ακριβέ φίλε Γιώργο.

Με βαθιά συγκίνηση

Δήμος Φ. Τράγκας

Υ.Γ. Ο Δήμος Καλαβρύτων άλλα κι εμείς οι Στρεζοβινοί έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε και να παρουσιάσουμε σε ένα φιλολογικό μνημόσυνο το όλο έργο του μεγάλου Στρεζοβινού Γιώργου Γιάνναρη. Παρακαλώ όσοι πατριώτες και φίλοι του το επιθυμούν ας έρθουν σε επαφή για την πραγματοποίησή του.

Ευχαριστώ - τηλέφωνα επικοινωνίας

210 95 88841 – 697 24 21345

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου