Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 10 Ιαν 2022
Κορωνοιός / «Κενό γράμμα» στο εργατικό δίκαιο η προστασία από Covid-19
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Εργοδότες, με την ανοχή της Πολιτείας και την απουσία συγκεκριμένων διατάξεων στο εργατικό δίκαιο, καταφεύγουν ατιμώρητοι σε πλήθος παρανομιών. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας στην εργασία παραμένει "κενό" γράμμα στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και τα συνδικάτα, να παραμένουν εξοργιστικά απαθείς. Αποτέλεσμα: εργαζόμενοι (εμβολιασμένοι) που νοσούν από Covid υποχρεώνονται όταν περάσουν τα πρώτα συμπτώματα να επιστρέψουν στην εργασία τους, εκατοντάδες απολύονται με διάφορα προσχήματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διακινδυνεύουν και την ίδια τους την υγεία για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας.

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή στα δικηγορικά γραφεία, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας είναι επιδεικτικά απούσα και η μοναδική παρέμβασή της στις διαδοχικές καραντίνες αφορούσε αποκλειστικά στη χρήση μασκών στους εργασιακούς χώρους.

* Εργαζόμενη στον κλάδο του εμπορίου, με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν δήλωσε ότι έχει συμπτώματα και μετά από λίγες ημέρες βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, ο εργοδότης δεν της ανανέωσε τη σύμβαση.

* Υπάλληλος γραφείου εμφάνισε συμπτώματα, έκανε rapid τεστ και βρήκε αρνητικό. Ο εργοδότης όμως απαίτησε να πάει στην εργασία της την ίδια ημέρα. Επιστρέφοντας ωστόσο κόλλησε τους συναδέλφους της.

Είναι η Covid εργατικό ατύχημα;

 

* Αρχιμηχανικός πλοίου νόσησε εν πλω και η εταιρεία αρνήθηκε να τον αποβιβάσει όταν το πλοίο έπιασε λιμάνι για να μην καταβάλει τα έξοδα επαναπατρισμού. Η κατάσταση της υγείας του συνεχώς χειροτέρευε, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σύνδρομο long Covid και εντέλει να απολυθεί από την εταιρεία όντας ακόμα βαριά άρρωστος. Ο αρχιμηχανικός κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας (εκδικάζεται τις επόμενες ημέρες) απαιτώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ καθώς η άρνηση της εταιρείας να τον αποβιβάσει και να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα τού προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον πνεύμονα.

"Είναι η πρώτη υπόθεση όπου το δικαστήριο καλείται να κρίνει αν η εξακολούθηση της εργασίας εργαζομένου, παρά το γεγονός ότι νοσεί από Covid-19, αποτελεί ειδικότερη περίπτωση εργατικού ατυχήματος, δεδομένου ότι χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας του κυρίως εκ του λόγου αυτού", σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Γ. Καρούζος, προσθέτοντας ότι "επιπλέον θα κριθεί αν ο εργαζόμενος απολύθηκε συνεπεία τού ως άνω γεγονότος της ασθένειας και αν η απόλυσή του, σε αυτή την περίπτωση, είναι καταχρηστική".

Γιάννης Καρούζος: Επείγει ένα νέο δίκαιο υγείας στην εργασία

"Από την αρχή της πανδημίας είχα τονίσει την ανάγκη να θεσπιστεί ένα νέο δίκαιο υγείας της εργασίας με συγκεκριμένες διατάξεις, όπως έγινε παντού στην Ευρώπη", σημειώνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, προσθέτοντας ότι και τώρα θα μπορούσε με πρωτοβουλία των "κοινωνικών εταίρων" να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα πλαίσιο που θα εντάσσεται στη συλλογική διαπραγμάτευση.

"Αυτό έγινε στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία με τις δεκάδες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με συγκεκριμένα Πρωτόκολλα Υγείας και θωράκισης των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, από κακές πρακτικές, κυρίως εργοδοτών.

Αντιθέτως, εδώ είχαμε ένα άτακτο, ασαφές και πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, με πλήρη απουσία των κοινωνικών εταίρων σε έναν αναγκαίο ρόλο προστατευτικής παρέμβασης. Η Πολιτεία διστάζει να θεσπίσει νέες προστατευτικές διατάξεις στο εργατικό δίκαιο για τη θωράκιση των εργαζομένων από τις παραβατικές ορέξεις των εργοδοτών. Οι 'γκρίζες', σχεδόν 'μαύρες' ζώνες δεν σημαίνουν μόνο απώλεια της εργασίας των εργαζομένων, αλλά και βλάβη της υγείας τους. Το κράτος και εν προκειμένω η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να παραμένει θεατής ανάγοντας την επίλυση τέτοιων διαφορών στα δικαστήρια του... μέλλοντος. Νέοι κανόνες είναι τώρα αναγκαίοι και η τιμωρία των παραβατών - εργοδοτών θα πρέπει να είναι αμείλικτη".
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου