Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 21 Ιαν 2018
«Έφυγε» από τη ζωή ο  στοχαστής, πεζογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Μανιάτης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Ο λεγεωνάριος Γιώργος Μανιάτης  και ο Παναγιώτης Κονδύλης θεωρούνται  από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα, έγραψαν αν μη τι άλλο τα ωραιότερα, στοχαστικότερα και πιο ευθύβολα ελληνικά και μας έμαθαν να γράφουμε ελληνικά τα ελληνικά μας, γράφει ο Αιμίλιος Καλιακάτσος (τυπογράφος εκδότης) στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 19ης Δεκεμβρίου 1999 στο αφιέρωμα «ΑΙΩΝΑΣ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ».

Στην μεγάλη ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ- ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΚΑ

ο  ΑΛΕΞ.  ΑΡΓΥΡΙΟΥ  επιμελείται το λήμμα ως ακολούθως:

 

Μανιάτης  Γιώργος πεζογράφος και δημοσιογράφος.

Γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1939 και από το 1945 εγκαταστάθηκε μαζί με την πολυμελή πατρική του οικογένεια στην Αθήνα. Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα κατατάσσεται στη σχολή Ναυτοπαίδων του Πόρου, αλλά το 1956 αποπέμπεται ως ακατάλληλος για υπαξιωματικός. Για ένα χρόνο εργάζεται ως οικοδόμος, ενώ παράλληλα φοιτά στην Ε΄ τάξη τού Γυμνασίου σε νυχτερινό σχολείο. Φεύγει έπειτα για το Βέλγιο, δουλεύει σε ανθρακωρυχείο και στο τέλος του ίδιου χρόνου κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων.

Στέλνεται στην Αλγερία ως λεγεωνάριος, όπου λαβαίνει μέρος στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, βιώνοντας τις αγριότητές του, καταγράφει τις εμπειρίες του σε ημερολόγιο και δημιουργεί την παράνομη οργάνωση «Εταιρεία των φίλων τής Αλγερίας».

Αρχές τού 1961, δραπετεύει μαζί με έναν Ιταλό, και επί είκοσι ημέρες, χωρίς τρόφιμα και νερό, περιπλανιόνται στην έρημο τής Σαχάρας. Τελικά, σώζονται φτάνοντας στη Λιβύη, ενώ στο μεταξύ έχουν καταδικαστεί σε δεκαετή ειρκτή από γαλλικό στρατοδικείο ως λιποτάκτες.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αρχίζει να δημοσιεύει το 1961 στο περιοδικό της Αθήνας Δρόμοι της Ειρήνης, το ημερολόγιό του Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων, που εκδόθηκε σε όι το 1962 και άφησε αγαθές εντυπώσεις για την αμεσότητα του λόγου και την εύστοχη αξιοποίηση του υλικού.

Το 1963 μετέχει στην Ίδρυση της «Νεολαίας Λαμπράκη» , αλλά αποχωρεί τον επόμενο χρόνο. Τον ίδιο καιρό, κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ σε αθηναϊκές εφημερίδες και εργάζεται τακτικά στην Ελευθερία Μετά την επιβολή τής δικτατορίας τού 1967, διαφεύγει στην Γαλλία, ζώντας σε παρανομία, εξαιτίας της παλιάς του καταδίκης.

Μετέχει στην οργάνωση «Αντίσταση», που ίδρυσε ο Μιχ. Ράπτης, και συνεργάζεται στην ομώνυμη εφημερίδα. Το 1970 ταξιδεύει στις Η.Π.Α., το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα, παίρνει τη χορηγία τού Ιδρύματος Φορντ και με τα χρήματα αυτά μεταβαίνει στη Χιλή, όπου ζει τις φοβερές  καταστάσεις που ακολούθησαν μετά την πτώση του Αλλιέντε. Τέλος, ξαναγυρίζει στην Ελλάδα και, ύστερα από την πτώση της Χούντας, δημοσιεύει κείμενά του για τη Χιλή του 73 στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στα περιοδικά «Αντί» και «Σήμα».

Σε χωριστούς τόμους έχουν εκδοθεί ακόμη: Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου ή εκατέρωθεν τής ουσίας (1972), Object sans valeur (1972), Η μυθολογία τοy ενός ή η μυθολογία του άλλου (1975), Έξεργα (1976, με κείμενα γραμμένα από το 1963 και έπειτα) και το μεγάλου σχήματος φυλλάδιο Εκτός «σκηνής- (1975, με εικόνες της Νίκης Καναγκίνη). Το αφήγημά του 21 Απριλίου - από την πιο πολύπλοκη άποψη δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση Χρονικό ‘76.

Από τον Φεβρουάριο του ‘81, ξαναδημοσιεύτηκε σε 41 συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις»  το Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων, με διπλάσια έκταση από την αρχική έκδοση.

Επίσης, από το 1978 ασχολήθηκε συστηματικά και με τη μουσική. Το 1979 εξέδωσε μερικά τεύχη του περιοδικού Ευρετήριο. Ένα περιοδικό για την ακοή, οργάνωσε μουσικές εκδηλώσεις κι έλαβε μέρος σε διεθνή μουσικά συνέδρια.

Σε χειρόγραφη μορφή, εκτός εμπορίου, εξέδωσε τα «Εξω οι Ελληνικάνοι - μια μουσικοποίηση (1983) και Αισθηματική αγωγή. 80 ερωτικά τραγούδια (1983), κι επιμελήθηκε την έκδοση Γιώργη Ανδρουλιδάκη: Κείμενα (1977).

Σταθμός του έργου του η περίφημη διάλεξή του για την Ελληνική μουσική «Ρεμπέτικο και Αρχαίοι Έλληνες λυρικοί ποιητές»  στους Δελφούς το 1986, στα πλαίσια του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου Ελληνικής μουσικής.

Μια σπουδαία μελέτη του για την μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την αρχαία Ελλάδα, βρίσκεται στο YouTube « Ευρετήριο 1 – 7» και αποτελείται από επτά 45λεπτα ντοκιμαντέρ.

Ο Γιώργος Μανιάτης άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από πυρκαγιά μικρής έκτασης που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί  της Πέμπτης στις  18 Ιανουαρίου 2018 στο διαμέρισμά του στην περιοχή των Ελληνορώσων.

 

Συγγενείς  και φίλοι θα συνοδέψουν το Γιώργο Μανιάτη  (πολιτική κηδεία) για την τελευταία του κατοικία  στο κοιμητήριο του Ζωγράφου  τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και ώρα 13:45 στην αίθουσα πολιτικών τελετών του νεκροταφείου Ζωγράφου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση από του μαθητές του.

 

Β.Α



 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου