Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Ιούν 2018
Πρώτη γνωριμία με την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία- Απ. Κατσιφάρας: Να αναδείξουμε το οικονομικό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Κλίκ για μεγέθυνσηΣε μια γόνιμη συζήτηση εξελίχθηκε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το περιεχόμενο και τις προοπτικές της Κ.ΑΛ.Ο, σήμερα Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στο «Καφέ- Γέφυρες», στην Πάτρα.
Δεκάδες εκπρόσωποι Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) από Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της Περιφέρειας, θέλοντας να ενημερωθούν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των συνεργατικών σχημάτων. Ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας, στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Κατσιφάρας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα που δημιουργείται για την εφαρμογή ενός άλλου οικονομικού μοντέλου, που δεν θα έχει στόχο το κέρδος, αλλά την δημιουργική συμμετοχή, τη συλλογικότητα και την ισότητα στις αποφάσεις. «Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, αφήνοντας το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα, με δράσεις και με βάση τις αρχές της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης, της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Εμείς , ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο εγχείρημα και ξεκινούμε τη διαβούλευση με τους φορείς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας , γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει το δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά αδύνατους να μεγαλώνει καθημερινά και να περιλαμβάνει περισσότερους συμπολίτες που το έχουν ανάγκη», σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Η σημερινή συνάντηση πιστεύω θα δώσει σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτούς τους φορείς, να παραδειγματιστούμε και με όραμα και σχέδιο να συνεχίσουμε ανάλογες δράσεις».

Διάλογος και ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαντήθηκε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι  των φορέων, αρκετές μάλιστα υποβλήθηκαν μέσω του διαδικτύου, καθώς γινόταν απευθείας κάλυψη της συνάντησης.
Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος  Καρπέτας κάλεσε σε διάλογο τους φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και τους πρότεινε να ενταχθούν στο δίκτυο «επιχειρηματικότητα για την Συμμαχία», που έχει ιδρύσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για να συνεργαστούμε και να καταπολεμήσουμε την ανεργία», σημείωσε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Ενώ η Βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης νέων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων , ώστε συμπολίτες να ενταχθούν και πάλι στην παραγωγική διαδικασία.
Από την πλευρά της η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου μίλησε για τις δράσεις  που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και έδωσε σειρά απαντήσεων σε δεκάδες ερωτήματα παρισταμένων.
Εξάλλου, ο  Προϊστάμενος της Μονάδας Α Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΔΕ Βαγγέλης Γεωργίου στάθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και μίλησε για τις προσκλήσεις που πρόκειται να ανοίξουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 «Μου έδωσε διέξοδο. Έφυγα από την Αθήνα όταν έχασα τη δουλειά μου και επέστρεψα στο χωριό μου, από το 2012 που δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ, έχουμε ήδη δημιουργήσει δύο θέσεις εργασίας και ελπίζουμε να τις αυξήσουμε», ανέφερε μέλος Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης που ασχολείται με την μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά.
Αρκετοί από τους εκπροσώπους φορέων ανέλυσαν τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν , αλλά και το περιεχόμενο των δράσεών τους.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας δεσμεύθηκε να σταθεί η Περιφέρεια δίπλα σε κάθε προσπάθεια Κ.ΑΛ.Ο και κάλεσε όλους να βρεθούν και να συζητήσουν και πάλι, αλλά και να αναδείξουν το έργο τους στις 6 και 7 Ιουλίου  8, όπου προγραμματίζεται έκθεση καλών πρακτικών από ΚΟΙΝΣΕΠ, στην «Αγορά Αργύρη» της Πάτρας, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Εκεί, εκθέτες θα παρουσιάσουν τη δράση τους, ενώ σε συζητήσεις που θα οργανωθούν θα δοθούν απαντήσεις σχετικά με την λειτουργία των Κ.ΑΛ.Ο, τον τρόπο ίδρυσής τους κ.α.
Στην ενημερωτική συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος και Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας.

Βίντεο με σημεία από την ομιλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=jfJQpnL_T4s&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=s6Ng8vp4aTM&feature=youtu.be

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου