Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 28 Φεβ 2020
Επέζησαν από βασανιστήρια και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

15:47 | 28.02.2020

 

 

Σύμφωνα με τη συντονίστρια προγράμματος υποστήριξης θυμάτων βασανιστηρίων της ΑΡΣΙΣ Κατερίνα Χονδρού, «από τον Νοέμβριο του 2018 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν ενταχθεί σ’ αυτό 130 άνδρες, ηλικίας 18-35 χρόνων, από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες»

 
Σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες προέλευσής τους για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, υποστηρίζονται από πρόγραμμα της Κοινωνικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, όπως τονίστηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε, σήμερα, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Η ένταξή τους γίνεται μετά από παραπομπή άλλων φορέων και οργανώσεων και οι περισσότεροι μένουν σε camp ή σε διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ κάποιοι είναι άστεγοι», ανέφερε η κ. Χονδρού, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία αποκατάστασης επιζώντων βασανιστηρίων, «οφείλει να είναι ολιστική, στοχεύοντας αφενός στην υποστήριξη σε ψυχοκοινωνικό, ιατρικό και νομικό επίπεδο και αφετέρου στη διευκόλυνση της ένταξης στην ελληνική κοινωνία».

Γι’ αυτές τις δυσκολίες ένταξης, μίλησε άλλωστε από την πλευρά του και 35χρονος, θύμα βασανιστηρίων από το Καμερούν, σημειώνοντας ότι έφυγε από τη χώρα του, «όχι γιατί ήθελα να έρθω στην Ελλάδα αλλά γιατί κινδύνευα».

«Θέλω να ανταποδώσω στην ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι με δέχτηκε, όταν ήρθα πριν από ενάμιση χρόνο. Θέλω να δουλέψω και να συνεισφέρω στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όμως η κοινωνία δεν με δέχεται και δυσκολεύομαι να βρω δουλειά, ακόμη και να παρακολουθήσω μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας ελλείψει αντίστοιχων προγραμμάτων», είπε ο 35χρονος.

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων της ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε να λειτουργεί με χρηματοδότηση των GermanDoctors και από τον Σεπτέμβριο του 2019 υλοποιείται μέσω του προγράμματος PIER III-Protection, Integration and Education for Refugees in Greece and Austria, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation και με τη συνεργασία της CaritasAustria.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχικής υγείας, καθώς και υπηρεσιών νομικής στήριξης, σε ενήλικες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν επιζήσει από βασανιστήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου