Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Μάι 2023
Αρχαίο πνεύμα αθάνατο... γέρνει στο Καλλιμάρμαρο
Κλίκ για μεγέθυνση














Εγειρε το... ολυμπιακό ιδεώδες, μετά την επανατοποθέτηση του συμβόλου με τους πέντε κύκλους στο Παναθηναϊκό Στάδιο, προχθές, Δευτέρα. Η βαριά κατασκευή στήριξης πήρε επικίνδυνη κλίση και χθες απαγορεύθηκε η διέλευση στη στέψη του Σταδίου όπου τρέχουν καθημερινά εκατοντάδες αθλούμενοι




10.05.2023, 14:27
 
 
Επειτα από πιέσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η κυβέρνηση αποφάσισε την επανατοποθέτηση των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και μάλιστα με χρήση των διατάξεων που αφορούν γλάστρες και ντουλάπες στα μπαλκόνια ● Η βαριά κατασκευή έγινε με αστραπιαίους ρυθμούς το Σαββατοκύριακο, αλλά από τη Δευτέρα το πρωί πήρε κλίση προς τα εμπρός, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

«Aρχαίο πνεύμα αθάνατο», υπαγόμενο στις οικοδομικές διατάξεις για τις ντουλάπες, τις γλάστρες και τα... εικονοστάσια στα μπαλκόνια. Ετσι έκρινε η κυβέρνηση, επανατοποθέτησε το σύμβολο των πέντε Ολυμπιακών κύκλων πάνω από το πέταλο του Παναθηναϊκού Σταδίου, αλλά η βαριά κατασκευή πήρε κλίση την επόμενη μέρα.

Οι πέντε κύκλοι είχαν αρχικά τοποθετηθεί στο Καλλιμάρμαρο το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως, το 2011 η κατασκευή απομακρύνθηκε, εν όψει, τότε, της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics. Η απομάκρυνση των κύκλων, πάντως, δεν έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή από τον κόσμο, που ήταν μάλλον απασχολημένος με τις οικονομικές περιπέτειες της εποχής, ενώ πολλοί συνέδεαν τα μνημόνια και με το «πάρτι» των Ολυμπιακών έργων.

Για την επανατοποθέτηση του συμβόλου ξεκίνησε να πιέζει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και το θέμα έφθασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) τον Σεπτέμβριο του 2015, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Οπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα της εποχής, είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι το ΚΣΝΜ τοποθετήθηκε αρνητικά για την επανατοποθέτηση των Ολυμπιακών κύκλων και η ΕΟΕ ανακοίνωνε δημοσίως την έκπληξή της, λέγοντας ότι η πρόταση επανατοποθέτησης συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις των προηγούμενων μελών του ΚΣΝΜ.

Η ΕΟΕ χαρακτήριζε «ιστορικό ατόπημα» να μην υπάρχουν οι Ολυμπιακοί κύκλοι στο στάδιο που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας ότι «οι φωτογραφίες με τους Ολυμπιακούς κύκλους έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια τον γύρο του κόσμου, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Αθήνα και την Ελλάδα στα πέρατα της γης, ενώ η επανατοποθέτηση των Ολυμπιακών κύκλων είναι αίτημα των τουριστών από κάθε μεριά του πλανήτη, που είχαν δει τις παλαιότερες φωτογραφίες του Παναθηναϊκού Σταδίου και θέλουν να φωτογραφηθούν ξανά με το ύψιστο Ολυμπιακό σύμβολο!».

Η τεράστια κατασκευή δεσπόζει, όπως φαίνεται και από την πίσω πλευρά, στην οδό Αρχιμήδους

Εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι η ΕΟΕ συνέχισε να πιέζει για την επανατοποθέτηση του «ύψιστου συμβόλου». Προκύπτει επίσης ξεκάθαρα ότι βρήκε ευήκοον ους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όμως κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο λίγο πριν από την εκπνοή της θητείας της και με χαρακτηριστική τσαπατσουλιά, καθώς:

● Σε πρώτη φάση, κάποια δύναμη στο υπουργείο Πολιτισμού εξασφάλισε ομόφωνη θετική γνώμη από το ΚΣΝΜ που συνεδρίασε επί του θέματος στις 14 Ιουλίου 2022.

● Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2022, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων εξέδωσε απόφαση έγκρισης για τη μελέτη τοποθέτησης των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στην απόφαση εκείνη, ανέφερε ότι εγκρίνει τη μελέτη «χωροθέτησης πίσω από τη σφενδόνη του Σταδίου, διότι πρόκειται για επέμβαση με πλήρως αναστρέψιμο χαρακτήρα, που εντάσσεται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και επιτρέπει τη θέαση, ανάδειξη και προβολή του, χωρίς να το επισκιάζει». Εθετε, όμως, και μια σειρά από προαπαιτούμενα, τονίζοντας και ότι πρέπει «να γίνει εδαφοτεχνική έρευνα και να εξεταστεί η γεωμετρική προσαρμογή του βραχίονα στήριξης με τους κύκλους».

● Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι περιοχών στο Παγκράτι και το Μετς, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, αντιλήφθηκαν μια έντονη κινητικότητα μηχανημάτων, που μπαινόβγαιναν στην πίσω πλευρά του Σταδίου. Αναγνώστες της «Εφ.Συν.» μας ενημέρωσαν σχετικά και έστελναν φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων ξεχώριζε εκείνη που έφερε το σύμβολο της ΕΟΕ και ενημέρωνε για τις άδειες κατασκευής του έργου.

● Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ανακάλυψαν ότι τα έργα τοποθέτησης της βαριάς κατασκευής γίνονταν με Βεβαίωση Εργου του άρθρου 30 - περίπτωση ΙΑ, του νόμου 4495/2017. Τι προβλέπει, όμως, η συγκεκριμένη διάταξη; Οτι «δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» για «τοποθέτηση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες», καθώς και «τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως 3 τ.μ. σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων».

● Κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να μάθουν τίνος έμπνευση ήταν να υπαχθεί η τοποθέτηση του «ύψιστου Ολυμπιακού συμβόλου» σε διατάξεις που αφορούν γλάστρες και ντουλάπες στα μπαλκόνια. Μέχρι όμως να βρουν κάποια άκρη, οι εργασίες εξελίχθηκαν αστραπιαία και οι κύκλοι με τη βαριά βάση τους τοποθετήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ομως, την επόμενη μέρα, Δευτέρα, η κατασκευή που κρέμεται πάνω από τις κερκίδες πήρε κλίση προς τα εμπρός, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Η διέλευση των αθλουμένων διακόπηκε (όχι όμως και των τουριστών από τις κερκίδες), ενώ από χθες εμφανίστηκαν και πάλι συνεργεία που προσπαθούν να πάρουν τα μπόσικα και να φέρουν την κατασκευή στα ίσα της. Για πόσο άραγε;

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου