Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Μάι 2023
Γύρω από τον Βράχο της Ακρόπολης
Κλίκ για μεγέθυνση
133428520-c.jpg
 

Δυτικά της Ακρόπολης, στα 500 μέτρα από αυτήν, υπάρχουν τρεις λόφοι.

Ο πρώτος από αριστερά ήταν αφιερωμένος στις Μούσες, προστάτιδες των επιστημών και των Καλών Τεχνών. Σήμερα είναι γνωστός ως λόφος του Φιλοπάππου, γιατί στην κορυφή του υπάρχει το μαυσωλείο που έχτισαν οι Αθηναίοι τον 2ο αιώνα μ.Χ. για να τιμήσουν τον Φιλόπαππο, Ρωμαίο ηγεμόνα από τη Συρία που θαύμασε πολύ και ευεργέτησε την Αθήνα. Από το μαυσωλείο, αν και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση μέχρι τον 15ο αιώνα, σήμερα σώζεται μόνο ένα τμήμα της πρόσοψης του μνημείου, χωρίς τον θάλαμο ταφής.

Ο δεύτερος λόφος είναι η Πνύκα, ο ιερός χώρος της Εκκλησίας του Δήμου, το λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπου οι πολίτες κατέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Εκεί μαζεύονταν οι άνω των 30 ετών άνδρες πολίτες και αποφάσιζαν άμεσα για τα κοινά. Εκεί ακούστηκαν οι εμπνευσμένοι λόγοι του Θεμιστοκλή, του Αριστείδη, του Περικλή και του Δημοσθένη.

Ο τρίτος λόφος είναι ο λόφος των Νυμφών και στην κορυφή του ιδρύθηκε το 1842 το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εμπνευστής του ήταν ο αστρονόμος και πανεπιστημιακός Γεώργιος Βούρης και χρηματοδότης ο Βορειοηπειρώτης τραπεζίτης βαρόνος Γεώργιος Σίνας.

Οταν ο επισκέπτης φτάσει στην ανατολική άκρη του Ιερού Βράχου, θα δει τα Αναφιώτικα, την υπέροχη Πλάκα με το μνημείο του Λυσικράτη, τους Αέρηδες, πιο πέρα την Πύλη του Αδριανού, τον ναό του Ολυμπίου Διός, το κέντρο της Αθήνας, τον λόφο του Λυκαβηττού, ενώ σε απόσταση 1.000 μέτρων νοτιοανατολικά θα δει το Παναθηναϊκό Στάδιο, που κατασκευάστηκε αρχικά λίθινο, επί άρχοντα Λυκούργου, και ξαναχτίστηκε μαρμάρινο από τον Ηρώδη τον Αττικό. Καταστράφηκε κατά τους σκοτεινούς χρόνους και στα τέλη του προπερασμένου αιώνα ο Γ. Αβέρωφ το αναμαρμάρωσε για να διεξαχθούν εκεί οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής, το 1896.

Ολα αυτά αποτελούν μια θέα όμορφη και πολύτιμη, μια θαυμαστή συμπύκνωση της Ιστορίας αυτής της κακοποιημένης πόλης, που δίνει ένα βαθύτερο νόημα στην αγαπημένη μας ρομαντική βόλτα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου