Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 16 Ιούν 2018
Οι «Μανωλάδες»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Είναι ευχή και κατάρα το γεγονός ότι ανοίγει και πάλι δημόσια η συζήτηση για τις “Μανωλάδες” με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που κατέκαψε τα όποια υπάρχοντα των σκλάβων-εργατών στα χωράφια.

Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν κάθε προσωπικό αντικείμενο, ρουχισμό, σημαντικά έγγραφα αλλά και χρήματα (όσοι τυχεροί είχαν πληρωθεί!) μέσα στη φωτιά που με ευκολία εξαφάνισε τα φτιαγμένα από πλαστικό θερμοκήπια-σπίτια Να σημειώσουμε ότι σε πολλές, αν όχι σε όλες, τις περιπτώσεις οι εργάτες πληρώνουν ΚΑΙ ενοίκιο στους τσιφλικάδες που τους κάνουν τη χάρη να τους παρέχουν “κατάλυμα”. Μη φανταστείτε κρεβάτια και κομοδίνα! Αρκεί ένας χώρος ενιαίος να σωριαστούν όλα μαζί τα κουρασμένα κορμιά αυτών που βγάζουν όλη τη δουλειά αλλά δεν νοούνται “άνθρωποι” με βασικές ανάγκες και αξιοπρέπεια!

Ας μιλήσουμε για τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα των εργατών και τις υποχρεώσεις των “αφεντικών”…

● Οι σκλάβοι-εργάτες δουλεύουν ασφαλώς ωράρια πέραν του 8ώρου ή και του 12ώρου και η αμοιβή για τη σκληρή δουλειά στις υψηλές θερμοκρασίες (35-40 βαθμοί) είναι φυσικά δυσανάλογες (περί τα 24 ευρώ). Να σημειωθεί ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και δεν προβλέπεται το διάλειμμα.

Είναι ελάχιστοι οι εργάτες που είναι ασφαλισμένοι και παίρνουν τα προβλεπόμενα ένσημα που τους αντιστοιχούν. Αυτοί είναι η εξαίρεση στον κανόνα της εργοδοτικής ασυδοσίας που θέλει “μαύρα” και φτηνά χέρια, εργάτες που πολλές φορές δεν έχουν κανένα “νομιμοποιητικό” έγγραφο. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσει μάλιστα, οι παραγωγοί μετά την ολοκλήρωση των εποχικών εργασιών αντί να τους πληρώσουν, καλούσαν την Αστυνομία η οποία σε επιχειρήσεις “σκούπα” τους συλλάμβανε ακριβώς γιατί δεν είχαν κανένα έγγραφο(!)

 

● Τα μέτρα προστασίας για όσους υφίστανται έκθεση στα φυτόφαρμακα με τα οποία αφειδώς δηλητηριάζουν την τροφή μας οι παραγωγοί, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ. Εδικά στα θερμοκήπια όπου δεν υπάρχει εξαερισμός και η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμους C, οι εργάτες είναι εκτεθειμένοι σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους: αναπνευστικά, δερματολογικά, νευρολογικά προβλήματα, παθήσεις του αναπνευστικού... μέχρι καρκίνο.

Τα γάντια, οι στολές, τα προστατευτικά γυαλιά κλπ είναι υψηλή πολυτέλεια για τους μετανάστες εργάτες και αντιβαίνει η παροχή τους στην "ανταγωνιστικότητα " του προϊόντος.

 

● Οι μετανάστες εργάτες γης είναι έξω από κάθε αξιακή διαβάθμιση εργάτη, είναι “αόρατοι”, δεν υφίστανται, δεν έχουν κανένα δικαίωμα απλά διότι δεν υπάρχει “εργασιακή σχέση”, δεν υπάρχουν στους πίνακες της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι υποχείριο κυκλωμάτων τους οποίους τα “κουμάντα” νοικιάζουν με το κομμάτι χωρίς να εμπλέκεται ο εργοδότης. Αποτελούν δηλαδή θύματα μαύρης και ανασφάλιστης εξαναγκασμένης εργασίας.

 

Το 2017, με αφορμή την υπόθεση του Αhmad που ζητώντας τα δεδουλευμένα του εισέπραξε την αξίνα στο κεφάλι απο το "κουμάντο", η Κίνηση προσπάθησε να ενεργοποιήσει την Επιθεώρηση Εργασίας η οποία διενήργησε δύο ελέγχους με διαφορά ενός περίπου μήνα μεταξύ τους. Από την απάντηση (30/6/2918 αρ.πρωτ:159680) της υπηρεσίας προς την Κίνηση προκύπτουν τα ακόλουθα: ο πρώτος έλεγχος έγινε σε συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στο Λάππα Αχαϊας από κλιμάκιο της υπηρεσίας, συνοδευόμενο από αστυνομικούς τοπικού Α.Τ. Κατά τον έλεγχο οι αρμόδιοι δεν διαπίστωσαν παροχή εργασίας ή με κάποιο τρόπο απασχόληση των 10 μόλις μεταναστών που συνάντησαν.

Κατά τον δεύτερο έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Αχαϊας και σε  συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων πάλι δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση.

Η ίδια υπηρεσία στη συνέχεια διαβίβασε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων (δηλαδή των μεταναστών που δεν “απασχολούνταν”) και ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ άλλων το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.

Το ίδιο διάστημα, η Κίνηση με έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας (13/7/2017 αρ. Πρωτ :1020/1/257) ζητούσε στο πλαίσιο του Ν4249/14 άρθρο 24 περί έρευνας, πρόληψης και καταστολής της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και εισφοροδιαφυγής,  να ενεργοποιηθεί η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και με την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΔΟΕ να διενεργήσουν σαρωτικούς ελέγχους στις περιοχές αυτές όπου καταστρατηγείται κάθε έννοια εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Η απάντηση:

Έδωσαν εντολή για ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν και διαπιστώθηκε μία (1) παράβαση για ανασφάλιστη εργασία αλλοδαπού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

Το καθεστώς παρατεταμένης ανομίας "εκεί στο Νότο", η απαξίωση σε όλα τα επίπεδα των μεταναστών εργατών γης έχει όχι μόνο την ανοχή αλλά και τη συγκάλυψη του Κράτους. Συντηρούν μία ιδιότυπη "αυτόνομη οικονομική ζώνη" όπου τα ανθρώπινα, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης, είναι απαγορευμένα.

Παράλληλα, το Κράτος το οποίο με απανωτά μέτρα κάνει αφαίμαξη των χαμηλά οικονομικών στρωμάτων με την επιβολή υψηλής φορολογίας, επιτρέπει να διαφεύγουν πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο από την αδήλωτη εργασία στα χωράφια των μεγαλοτσιφλικάδων.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία για την παραγωγή φράουλας (πηγή: Υπηρεσία Περιφέρειας):

Η απασχόληση ανά στρέμμα φράουλας ετησίως απαιτεί κατά μέσο ορο 90 μεροκάματα.

Σύνολο στρεμμάτων φράουλας στην Ηλεία και την Αχαϊα : 12.000.

Συνεπώς χρειάζονται περίπου 1.000.000 μεροκάματα τουτέστιν 1.000.000 ασφαλιστικές εισφορές (εργόσημα).

Για το 2018, το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται στα 3,34% για τον εργάτη και 13,67% για τον εργοδότη.

Σύνολο : 17,01% × μεροκάματο × 1.000.000.

Υπολογίστε πόσα χρήματα διαφεύγουν των ασφαλιστικών ταμείων ΜΟΝΟ από την παραγωγή φράουλας!!

Με βάση την παραγωγή που θα δηλωθεί στην Εφορεία, τεκμαίρεται πόσα ασφάλιστρα αντιστοιχούν. Το Κράτος είναι αυτό που πρέπει να ενεργήσει κατά πως προβλέπεται και επιβάλλεται, να κάνει σαρωτικούς ελέγχους για τα ασφάλιστρα και να αποτρέψει με αυτό τον τρόπο την εισφοροδιαφυγή και την παρανομία. Μόνο με τα ασφάλιστρα μπορεί να επιβληθεί μία αναγνωρισμένη εργασιακή σχέση που θα αποτρέπει φαινόμενα εργασιακής ασυδοσίας.

 

Εξακολουθούμε να απαιτούμε από το Κράτος τη λήψη μέτρων με σκοπό την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργατών γης, τον έλεγχο της εργοδοτικής ασυδοσίας και της τεράστιας εισφοροδιαφυγής που συντελείται εις βάρος των χαμηλά οικονομικών στρωμάτων της κοινωνίας. 

Για τα θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς, τέλος, θα πρέπει άμεσα το Κράτος να παράσχει νέα έγγραφα και να τους αποζημειώσει για τα χρήματα που έχασαν.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου