Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Σεπ 2020
Ένα γράμμα στους μαθητές μας…
Κλίκ για μεγέθυνση

Η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.) γράφει ένα γράμμα προς τους μαθητές, καθώς «χωρίς καμία εξήγηση από το προσεχές σχολικό έτος δε θα διδάσκεστε εν συνόλω τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών, κάνοντας αυτόματα την παιδεία μας πολύ φτωχότερη. Δε θα διδάσκεστε πώς κυβερνάται η χώρα, ποιο είναι το πολίτευμα της, ποιες εξουσίες υπάρχουν και πώς διακρίνονται, δε θα διδάσκεστε το Σύνταγμα, τον υπέρτατο νόμο της χώρας...»


Αγαπημένα μας παιδιά,
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,


Θεωρούμε, πως έφθασε η στιγμή να στείλουμε ένα γράμμα και να απευθυνθούμε στον κάθε μαθητή και μαθήτρια μας ξεχωριστά. Περάσαμε πολλά μαζί όλη τη χρονιά, πραγματοποιήσαμε ένα “ταξίδι” στον κόσμο των κοινωνικών επιστημών, λύθηκαν απορίες, πήγαμε τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα, αναπτύχθηκαν δεσμοί, νιώσαμε μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση και τις μικροομάδες πώς λειτουργεί η κοινωνία, φτιάξαμε τη μικρογραφία  της και γίναμε κομμάτι της. Ελπίζουμε μέσα απ΄ τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών να πήρατε τα απαραίτητα εφόδια και  έχοντας αποκτήσει ισχυρές βάσεις να προχωρήσετε στη ζωή σας πιο σίγουροι για το αύριο, με μεγαλύτερη δύναμη και τόλμη να προσφέρετε στην κοινωνία, τόσο ως ενεργοί πολίτες όσο και ως άνθρωποι με ιδιαίτερη ευαισθησία για καθετί που συντελείται γύρω σας.

Μολαταύτα κι ενώ θα θέλαμε να συνεχίσουμε αυτό το “ταξίδι”,  κατά το οποίο δίνουμε μα κυρίως λαμβάνουμε διδάγματα από σας, με την ανάρτηση του νέου ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου και Λυκείου αυτό φαίνεται να τελειώνει άδοξα. Πρωτοφανώς και χωρίς καμία αιτιολόγηση από το Υπουργείο το μάθημα της Κοινωνιολογίας θα συνεχίσει ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα να διδάσκεται μόνο για το σχολικό έτος 2020-2021 και μετά καταργείται πλήρως, αφού παρά τις δηλώσεις  και διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας δε θα διδάσκεται ούτε ως μάθημα γενικής παιδείας. Παράλληλα από τη Β τάξη Γενικού Λυκείου καταργούνται τα μαθήματά σας Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και Σύγχρονος Κόσμος (Πολίτης και Δημοκρατία). Στην Α Λυκείου οι ώρες του μαθήματος Πολιτικής Παιδείας μειώνονται από 3 σε 2, ενώ καταργείται και το επιλεγόμενο μάθημα “Ευρωπαϊκός Πολιτισμός”.

Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα ευρωπαϊκής χώρας κίνηση, αφού χωρίς καμία εξήγηση από το προσεχές σχολικό έτος δε θα διδάσκεστε εν συνόλω τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών, κάνοντας αυτόματα την παιδεία μας πολύ φτωχότερη. Δε θα διδάσκεστε πώς κυβερνάται η χώρα, ποιο είναι το πολίτευμα της, ποιες εξουσίες υπάρχουν και πώς διακρίνονται, δε θα διδάσκεστε το Σύνταγμα, τον υπέρτατο νόμο της χώρας. Δε θα έρχεστε σε επαφή με τα δικαιώματα που έχετε, που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να προστατεύεστε.  Δε θα διδάσκεστε το δικαίωμά σας στη μοναδική, καθολική, μυστική και υποχρεωτική ψήφο καθώς και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τις εκλογές. Ποια θα είναι άραγε τα εργασιακά σας δικαιώματα; Πώς λειτουργεί το κράτος; Σε ποιους κανόνες στηρίζεται; Ποιο το νομικό μας σύστημα; Υπάρχει άραγε βία στην κοινωνία; Πώς εντοπίζεται και πώς αντιμετωπίζεται; Υπάρχουν ρατσισμός και διακρίσεις; Είναι ορατές γύρω μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την παρούσα εικόνα; Πώς θα προστατεύσουμε τον συνάνθρωπό μας που βάλλεται; Παραβατικότητα και μορφές εγκληματικότητας; Προστασία από το νόμο; Διαπροσωπικές σχέσεις; Πολιτικές θεωρίες; Οικονομικά συστήματα; Πού στηρίζεται η κοινωνία μας και πώς λειτουργεί; Ποιες κοινωνικές ομάδες υπάρχουν; Πώς θα ενταχθείτε σε αυτές; Πώς θα αντιμετωπίσετε αύριο στερεότυπα και προκαταλήψεις, ξενοφοβικές αντιλήψεις; Πώς δε θα φοβάστε σε έναν κόσμο που εσείς καλείστε να δημιουργήσετε;

Σε μια χώρα που αποτελεί κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναιτιολόγητα αφαιρούνται όλα αυτά τα μαθήματα που θα σας φέρουν σε επαφή με τη γνώση και θα γίνετε εσείς οι ίδιοι οι πολίτες του αύριο, που με τα όνειρά τους και με την κατανόηση της κοινωνίας θα μπορέσουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά να προσφέρουν και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι.

Στην εποχή που όλα αυτά τα μηνύματα πρέπει να είναι σαφή, στην εποχή που ειδικά προγράμματα από την Ευρώπη χρηματοδοτούνται για να παρέχουν αυτές ακριβώς τις γνώσεις, γιατί πρέπει να διαφυλαχθούν, γιατί πρέπει σαν μαθητές να έχετε μυαλά “ανοιχτά”, κριτική σκέψη, οξυδέρκεια, να διακρίνετε τις αιτίες και τους σκοπούς, την ίδια εποχή το Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να αφαιρέσει από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών, μαθήματα που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να είναι προσβάσιμα σε κάθε μαθητή και που το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει αυτό το δικαίωμά σας!

Να είστε σίγουροι, πως οι καθηγητές σας με κάθε πρόσφορο μέσο, κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και μην επιτρέποντας να σας αφήσουμε έρμαια, θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τα αναφαίρετα δικαιώματά σας στη γνώση! Συγχρόνως, παρά την κατάφωρη αδικία που συντελείται τόσο όσον αφορά στη διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών, όσο και στην ανυπαρξία του εργασιακού  πλέον μέλλοντος για την πλειονότητα πλέον των συναδέλφων μας,  η υπό σύσταση Π.Ε.Ε.Κ.Ε. προβαίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου στη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου με δίωρη εξ΄ αποστάσεως ενισχυτική διδασκαλία στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας, τηρουμένων όλων των απαραίτητων αρχών και κανόνων, με γνώμονα την υποβοήθηση μαθητών και των οικογενειών τους, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική καμπή λόγω των ιδιαζόντων συνθηκών της πανδημίας. Για περισσότερες πληροφορίες, δύνασθε να επικοινωνήσετε στο  [email protected] Σε αυτό το σημείο, νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε συγχαρητήρια στους μαθητές μας, που παρά τις δύσκολες συνθήκες κατόρθωσαν και εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγχαρητήρια και σε αυτούς που προσπάθησαν, χωρίς να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ζωή είναι μπροστά σας για να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές.

Αγαπητοί γονείς, κατανοώντας ότι βάλλεται συθέμελα και αφανίζεται ένα τόσο σπουδαίο γνωστικό αντικείμενο στην παιδεία με πολύπλευρες επιπτώσεις στην κοινωνία, σας καλούμε να σταθείτε αρωγοί μας σε αυτόν τον αγώνα.

Με βαθύτατη εκτίμηση,

Οι καθηγητές του κλάδου Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ 78)

Εκ της Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ενώσεως Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.)

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου