Στο πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ειδκότερα ανέφερε, ότι «όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσει την σχολική μονάδα». «Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού».

«Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ» συμπλήρωσε.

«Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών.».

Τι γίνεται με τις στενές επαφές του μαθητή ή του εκπαιδευτικού που αποτελούν επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Εδώ θα πρέπει να γίνει μια εναγνώριση και καταγραφή των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης κοροναϊού του σχιολείου. Το χρονικό εύρος της αναγνώρισης είναι οι 48 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Και όταν μιλάμε για στενές επαφές, εάν έχουμε κρούσμα σε έναν μαθητή, τότε μιλάμε για όλους τους μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα σε αυτόν και ήρθαν σε επαφή κατά το τελευταίο 48ωρο.

»Στην περίπτωση ενός εκπαιδευτικού που διδάσκει συστηματικά σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, δηλαδή μιλάμε για έναν δάσκαλο του Δημοτικού, τότε και πάλι, όλοι οι μαθητές του τμήματός του θεωρούνται στενές επαφές.

»Ενώ, στην περίπτωση ενός εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος έρχεται σε επαφή με περισσότερα τμήματα και με πολύ περισσότερα άτομα, τότε σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τις στενές επαφές των τελευταίων 48 ωρών. Και για να γίνει η εκτίμηση αυτή, τα κύρια κριτήρια τα οποία ελέγχουμε είναι:

  • Τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δίδαξε σε κάθε τμήμα
  • Τον τρόπο χρήσης μάσκας τόσο από τον ίδιο όσο και από τους μαθητές
  • Τη διάρκεια επαφής με τα διάφορα άτομα.

Δεν ξεχνάμε βέβαια και τις επαφές των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία που και αυτά θεωρούνται στενεές επαφές.

Όλα τα άτομα στα οποία προαναφέρθηκα και τα οποία αποτελούν στενές επαφές των μαθητών ή των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, 14 μέρες μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Πάντως, τα κριτήρια εκτίμησης κινδύνου που ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου δημιουργούν ερωτηματικά, αφού, όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η μόλυνση δεν εξαρτάται από τον χρόνο έκθεσης σε αυτήν. Ένα φτέρνισμα είναι αρκετό. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο ορθός χρήσης της μάσκας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, από μια τάξη 25 παιδιών;

πηγη:https://tvxs.gr