Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μόρια αλλά και σε ολόκληρη τη Λέσβο μετά τα δυο νέα πύρινα μέτωπα, τα οποία κατέστρεψαν ολοσχερώς ό,τι είχε απομείνει από την καταστροφική πυρκαγιά, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον καταυλισμό.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στα συγκεκριμένα τμήματα εγκατέλειψαν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας.

Τα δύο μέτωπα ξέσπασαν έξω από το ΚΥΤ, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Μόριας, το οποίο δεν είχε καεί. Σε αυτό το σημείο, νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ενημερώσει πως θα στηθούν περισσότερες σκηνές για να μείνουν όσοι βρέθηκαν στον δρόμο.

Ακόμη και μωρά πέρασαν μια ακόμη νύχτα στην άσφαλτο

Κάπως έτσι χιλιάδες πρόσφυγες, ανδρες, γυναίκες με μικρά παιδιά, ακόμη και μωρά, σκεπασμένοι με κουβέρτες πέρασαν τη νύχτα ξαπλωμένοι στην άσφαλτο, καθώς οι σκηνές τους έχουν καταστραφεί και δεν υπάρχει άλλο μέρος να διαμείνουν.

Πολλοί από αυτούς, κοιμήθηκαν στα πρώτα μέτρα μακριά από το καμπ, εκεί όπου η ατμόσφαιρα άρχισε να καθαρίζει. "Θα μείνουμε εδώ για δεύτερο βράδυ. "Κανείς δεν νοιάζεται" είπε μιλώντας στο News 24/7 ο 19χρονος Μουχτάρ από τη Σομαλία, ενώ ο Αφγανός Σουλτάν εξήγησε πως δεν υπάρχει πλέον στέγη για να κοιμηθεί.

Κατά μήκος τον δρόμων που φεύγουν από τη Μόρια και μέχρι τα μπλόκα της Αστυνομίας, λίγο έξω από το χωριό, ετανάστες και πρόσφυγες έχουν ξαπλώσει εξαντλημένοι σε όποιο σημείο μπορούσαν. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο προς την Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα η πρόσβασή τους να μην είναι εφικτή.

Το πρωί της Πέμπτης, λίγοι εξ αυτών θα στεγαστούν προσωρινά σε πλοίο της Blue Star Ferries που φτάνει στο νησί, ωστόσο παραμένει το ερώτημα για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η εικόνα της καταστροφής στο ΚΥΤ είναι ολοκληρωτική.

Αναφορικά με τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονταν στη Μόρια και είχαν μεταφερθεί σε δομές εντός του νησιού, θα φιλοξενηθούν σε δομές της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη πτήση, στην οποία επέβαιναν 165 παιδιά, αναχώρησε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα μεταφέρονταν και τα υπόλοιπα.

Η καταστολή κατά προσφύγων που προσπαθούσαν να σωθούν

Την ίδια στιγμή, οργή επικρατεί για την άγρια καταστολή, στην οποία κατέφυγε και πάλι η κυβέρνηση εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη νέα φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια το απόγευμα της Τετάρτης.

Καθώς μεγάλη ομάδα προσφύγων κινούνταν στον δρόμο προς τη Μυτιλήνη, τα ΜΑΤ τους εμπόδισαν στο  Καρά Τεπέ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επεισόδια, κατά τα οποία τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και για τις ανακοινώσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι οποίοι επανέφεραν στο προσκήνιο τον σχεδιασμό για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Ο Νότης Μηταράκης αφού σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι από την πυρκαγιά, ανέφερε ότι 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ από τους πρόσφυγες που έμεναν στο ΚΥΤ χωρίς στέγη έμειναν 3.500 άνθρωποι.

Κατόπιν ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 άτομα, οι πιο ευάλωτοι από τους αιτούντες άσυλο, θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που παραχώρησε δωρεάν ιδιωτική εταιρεία, ενώ αύριο θα πλεύσουν στο νησί και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στέγασης.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στη Λέσβο έχουν ήδη μεταφερθεί σκηνές και άλλα υλικά από άλλα νησιά, ώστε οι υπόλοιποι πρόσφυγες να διαμείνουν εντός του ΚΥΤ της Μόριας, σε χώρους που, όπως είπε, δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Δεν διευκρίνησε που θα βρεθούν νέοι χώροι στέγασης καλώντας και πάλι την τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει τους κατάλληλους». Ήδη όμως έχει γίνει γνωστό ότι έχουν επιλέγει τα δυο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους. Μάλιστα το μεσημέρι με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης μεγάλος αριθμός σκηνών που θα στηθούν στα δυο στρατόπεδα και όπου αλλού επιλεγεί.

Ο Νότης Μηταράκης όμως επανήλθε και στο ζήτημα των νέων κλειστών κέντρων κράτησης που έτσι κι αλλιώς αποτελούσε εξ’ αρχής σχεδιασμό της κυβέρνησης και συναντούσε της αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. «Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Ο σεβασμός στην τάξη αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για τη διαδικασία ασύλου. Χρειάζεται να υπάρχει κλειστή ελεγχόμενη δομή για να προσφερθούν ασφαλείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και για τους κατοίκους».

Αντιδράσεις για τα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού

Αναφορικά με τα στρατόπεδα Κλιτς και Λεμονού στα οποία σχεδιάζεται να στεγαστούν προσωρινά οι πρόσφυγες της Μόρια, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Έξω από το στρατόπεδο Κλιτς συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Επιπλέον, τοπικοί σύλλογοι και κάτοικοι να καλούν σε κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ και σκηνών.

Η δημοτική αρχή εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες, ενώ σύμφωνα με το τοπικό σάιτ stonisi.gr, έθεσε βέτο για τη χρήση των στρατοπέδων. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης., συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη και διαφώνησε κάθετα, απορρίπτοντας τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, περί εγκατάστασης μεταναστών τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και στην περιοχή Λεμονού και στην περιοχή Κλιτς Λάρσου.

«Οι προτάσεις αυτές του κυβερνητικού κλιμακίου θεωρούνται εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης άστοχες και ανεδαφικές. Ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας. Σεβόμενοι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ», τόνισε.

«Δεν θα δεχτούμε νέες δομές»

Τέλος ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής. «Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης».

«Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του προβλήματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα. Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα “Μόρια”. Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει».

Πηγή φωτογραφίας: Στο νησί

πηγη:https://tvxs.gr