Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Μάι 2018
«Έφυγε» ο Χαράλαμπος Ρούπας , ο θρυλικός «Μπάμπης» συναγωνιστής του Άρη Βελουχιώτη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Την τελευταία το πνοή άφησε σε νοσοκομείο της Αθήνας το πρωί της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018   σε ηλικία 94 ετών ο Χαράλαμπος Ρούπας.

Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής της 1ης Ιουνίου 2018 και ώρα 15:00 στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σορός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί  το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 στην ιδιαιτέρα του πατρίδα το Αίγιο όπου θα εκτεθεί  στις 11: 00 πμ  στον Ι. Ν. Φανερωμένης για ύστατο φόρο τιμής από τους πατριώτες. Ακολούθως συνοδεία της Φιλαρμονικής θα ταφεί στο Νεκροταφείο του Αιγίου.

Ο Χαράλαμπος Ρούπας γεννήθηκε στις 25.1.1924 στο Αιγιο.  Σε ηλικία 9μηνών έμεινε ορφανός από τον πατέρα του  Σωτήριο Ρούπα «Βενιζελικό» που δολοφονήθηκε  για πολιτικούς λόγους. Στη διάρκεια της κατοχής αποβλήθηκεστην τελευταία τάξη από το γυμνάσιο Αιγίου, διότι  δεν κατέδωσε στον "Μεταξικό" γυμνασιάρχη του, τους συμμαθητές του που είχαν σκορπίσει προκηρύξεις της ΟΚΝΕ. Εγγράφηκε και αποφόιτησε απο το Γυμνάσιο Ακράτας. Το 1942 εγγράφεται  στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του  στη Φιλοσοφική εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ. Οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ στο Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η οργάνωση τον έστειλε στον ουλαμό του Άρη όταν ο τελευταίος έφτασε στην Πελοπόννησο. Γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη, και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως «Μπάμπης» γιατί έτσι τον αποκαλούσε ο  Βελουχιώτης  ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει ως στενογράφο   και κρυπτογράφο του. Καθ' όλη την παραμονή του Βελουχιώτη στην Πελοπόννησο μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας ήταν δίπλα του.

 Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, εκτελώντας μια κομματική διαταγή στην περιοχή του Αιγίου προδόθηκε και  συνελήφθη  το  1946 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Φυλακίστηκε  σε πολλές φυλακές [Αίγινα ,  Πάτρας, Κεφαλλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Ιτζεδήν (πρώην Καλαμίου στα Χανιά)  Κεφαλονιά ],   μετά από το μεγάλο  σεισμό της Κεφαλονιάς σταμάτησαν οι εκτελέσεις,  μετά από  μια πορεία 17,5 χρόνων συνεχών φυλακήσεων,  το 1964 αποφυλακίστηκε. 

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, τάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και συνεργάστηκε με την εφημερίδα μας, την «Στυξ», το «Βήμα Αιγιαλείας», την εφημερίδα «Πορεία», τις ιταλικές «Rinastica» και «Corriere della Sera  », ενώ διατέλεσε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «ΕΑΜ Αντίσταση» του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Υπήρξε επίσης γραμματέας του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη με πρόεδρο τον Βασίλη Πριόβολο ή καπετάν Ερμή, ο οποίος πέθανε στις 10 Απριλίου του 2018.

Τον Ιανουάριο του 1996 συνεργάστηκε με τον Μανώλη Γλέζο ως μέλος της Κίνησης «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση» και συμμετείχε στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διετέλεσε επί πολλά έτη μέλος της Γραμματείας του Συμβουλίου ασχολούμενος, κυρίως, με το ζήτημα της αποζημίωσης των ομήρων στα γερμανικά στρατόπεδα (μαζί με τον Πέτρο Κουλουφάκο και αργότερα τον Μάκη Μπαλαούρα), που έγινε πράξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για όσους μπόρεσε το Εθνικό Συμβούλιο να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία (δικαιούχοι τελικά ήταν περίπου 12.000 άτομα, που έλαβαν από 3.000 μέχρι 12.000 ευρώ), μιας και η τότε κυβέρνηση αρνούνταν να συμπράξει στη δίκαιη αυτή υπόθεση.

Το 2015 τιμήθηκε  σε εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

φωτο: Ο Χ.Ρ  στο αμαξίδιο συνοδευόμενος στη Βουλή των Ελλήνων απο την κόρη του

Η Πρόεδρος της Βουλής στις 27 Απριλίου  βράβευσε το Χαράλαμπο Ρούπα  και  τα μέλη της Εθνικής Αντίστασης και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ευάγγελο Μαχαίρα και Στέλιο Ζαμάνος, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της γενναιότητας, που επέδειξαν στον αγώνα τους στην  Αντίσταση εναντίον των κατακτητών. 

Σύμβολο για την πίστη στις ιδέες και το όραμα του καθένα μας. Ο Χαράλαμπος Ρούπας αφήνει πίσω του διδάγματα αγώνα για τον αδύναμο, τον αδικημένο, τον κατατρεγμένο αφιερώνοντας  τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας για Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

Β. Αντωνίου

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου