Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Δεκ 2021
"Το emoji «κύμα» και η... ιαπωνική καταγωγή του: Πώς ένα έργο του 1831 «ξαναζεί» μέσα στο internet
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του koutipandoras.gr με το The Trivialist, δημοσιεύουμε μια ακόμη ανάρτηση της δημοφιλούς σελίδας ιστορικού ενδιαφέροντος. Βρείτε τον The Trivialist στο Facebook και στο Instagram

 


The Trivialist

07/12/2021 | 15:54
 

Το emoji «κυματάκι» δεν αποτελεί την απεικόνιση ενός τυχαίου, θαλάσσιου κύματος. Προέρχεται από ένα σπουδαίο εικαστικό έργο, που, μάλλον, όλοι έχουμε δει σε βιβλία τέχνης ή ακόμα και σε διαφημίσεις! Πρόκειται για «Το Μεγάλο Κύμα έξω από την Καναγκάουα» (1831-1833) –μέρος μιας σειράς 36 χαρακτικών για το όρος Φούτζι– του σπουδαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι (1760-1849)! 🌊

Ο Χοκουσάι υπήρξε ιδιοφυής, ασταθής σαν το «Κύμα» και κάπως εκκεντρικός! Στα 70 χρόνια που δημιουργούσε, άλλαξε 30 φορές το όνομά του, αναλόγως των καλλιτεχνικών του διαθέσεων, ενώ μετακόμισε 93 φορές, διότι θεωρούσε την οικιακή καθαριότητα χάσιμο χρόνου! 

Επίσης, υπήρξε και performer! Κάποτε, όταν παρουσιάστηκε στην αυλή ενός Σογκούν, δήλωσε την πρόθεσή του να ζωγραφίσει κόκκινα φύλλα σφενδάμνου, που επιπλέουν στον ποταμό Τατσούτα. Άπλωσε, λοιπόν, ένα μεγάλο φύλλο χαρτιού, ζωγράφισε πάνω του μια μεγάλη γαλάζια καμπύλη, βούτηξε τα πόδια μιας κότας σε κόκκινο χρώμα και άρχισε να την κυνηγάει στο έργο φαίνονται ξεκάθαρα οι πατημασιές της πανικόβλητης κότας)! 

Τα ονειρικά τοπία του Χοκουσάι, ανήκουν στην τεχνοτροπία Ουκίγιο-ε, που μεταφράζεται ως οι «Εικόνες του εφήμερου κόσμου». Η συγκεκριμένη τεχνική θεωρείται, από πολλούς, ως ο πρόγονος των ιαπωνικών κόμικς manga! 

Κατά τον 19ο αιώνα, στο πλαίσιο της ιαπωνικής δίψας για εκδυτικοποίηση, η συγκεκριμένη τεχνική παραμερίστηκε ως οπισθοδρομική! Όμως, με το άνοιγμα της Ιαπωνίας στον έξω κόσμο, τα υπέροχα χαρακτικά εκτιμήθηκαν πολύ από τους Δυτικούς καλλιτέχνες, όπως τους Μονέ, Βαν Γκογκ & Τουλούζ- Λοτρέκ. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη τάση, ο «Ιαπωνισμός», που επηρέασε κινήματα, όπως τον ιμπρεσιονισμό και το αρ νουβό!

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου