Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Δεκ 2021
Νίκος Τζανάκης / Εκατόμβη νεκρών ακόμη και στο λιγότερο κακό σενάριο της Όμικρον
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές εξέλιξης των επιδημιολογικών μεγεθών τους επόμενους μήνες αν η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχήσει επί της Δέλτα τους επόμενους μήνες, ζητώντας μάλιστα σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο σύνολο των ενηλίκων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ.

Αυτή τη στιγμή με την Δέλτα κυρίαρχη στην Ελλάδα (όπως και διεθνώς), «έχουμε μπει σε σταδιακή, αργή αποκλιμάκωση κρουσμάτων, την προηγούμενη εβδομάδα με 550 κρούσματα λιγότερα την ημέρα κατά μέσο όρο», είπε ο κ. Τζανάκης, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει «σταθεροποίηση στους θανάτους και τις διασωληνώσεις, αλλά αργότερα, ίσως μετά τις 20 Δεκεμβρίου».  «Δυστυχώς», όπως τόνισε, «θα πάμε όλο τον Δεκέμβριο με υψηλά νούμερα, είναι προεξοφλημένο».

Σημειώνεται ότι με περίπου 440 θανάτους τις πρώτες πέντε ημέρες του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς απώλειες πάνω από 2.500 ανθρώπων τον τελευταίο μήνα του έτους, σε συνέχεια των άνω των 2.200 νεκρών του Νοεμβρίου. Ένα σύνολο 4.700 νεκρών το τελευταίο δίμηνο του 2021 θα είναι πάνω από 10% χειρότερο σε σχέση με τους 4.200 νεκρούς του αντίστοιχου διαστήματος του 2020.

 

Αυτά τα ήδη τραγικά μεγέθη ωστόσο μπορεί να φαντάζουν μικρά την Άνοιξη, όχι απλώς στο χειρότερο σενάριο της Όμικρον, αλλά και στο πιο πιθανό, όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης. Συγκεκριμένα:

  • Καλό σενάριο: Η Όμικρον κυριαρχεί, αλλά προκαλεί ήπια νόσο τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους. «Είναι ένα πολύ καλό σενάριο, που σημαίνει ελάφρυνση του συστήματος Υγείας». 
  • Κακό σενάριο: η Όμικρον σε σημαντικό βαθμό διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και η φυσική νόσηση και κυριαρχεί επί της Δέλτα. «Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα, το επόμενο κύμα θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση ... αν η Όμικρον εκτός από τους ανεμβολίαστους προσβάλλει επίσης νοσήσαντες και εμβολιασμένους με σοβαρή, κρίσιμη νόσο, τότε ξεκινάμε τον αγώνα από το Μάρτιο του 2020»
  • Μέσο και πιο πιθανό σενάριο: Η Όμικρον κυριαρχεί με τα ίδια χαρακτηριστικά και προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσηση στους ανεμβολίαστους, ενώ τα εμβόλια προστατεύουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες, από βαριά νόσηση. Το γεγονός ότι κυριαρχεί σημαίνει ότι μεταδίδεται περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση θα προκαλεί περισσότερα κρούσματα και θα οδηγεί περισσότερους στις ΜΕΘ. «Θα δούμε διπλάσια κρούσματα, αν βρει το ίδιο ποσοστό ανεμβολίαστων που υπάρχει τώρα στη χώρα, θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί». 
 

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε εκ νέου ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με μια διαβάθμιση, ενδεχομένως για τους άνω των 40 ετών και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, προκειμένου άμεσα να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου