Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 19 Φεβ 2020
Πώς αλλοιώνουν το προσφυγικό προφίλ
Κλίκ για μεγέθυνση
Δημήτρης Αγγελίδης
19/02/2020, 08:54
 

 

Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή

Καταντά πια ανέκδοτο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή. Τα στοιχεία φυσικά τη διαψεύδουν, εξ ου και καταφεύγει σε διάφορες αλχημείες. Το αποτέλεσμα είναι ενίοτε για γέλια. Οπως η χτεσινή απάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σε συνέντευξή του στο «Θέμα 104,6 FM». Τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι ποιο είναι το προσφυγικό προφίλ όσων έρχονται (εννοούν προφανώς πόσοι είναι πρόσφυγες και πόσοι δεν είναι). Τι απάντησε ο υπουργός;

«Σύμφωνα με την εικόνα που έχω από την εξέταση ασύλου, στον δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ισομοιρασμένοι», είπε. Αλλά η απάντηση δεν βγάζει νόημα. Κι αυτό γιατί δεν εξετάζονται στον δεύτερο βαθμό όλοι όσοι έχουν κάνει αίτημα ασύλου, ώστε να μένουν στο τέλος της διαδικασίας 10% πρόσφυγες και 90% μη πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυρίου Μηταράκη, οι μισοί από όσους ζητούν άσυλο, το 50%, αναγνωρίζονται πρόσφυγες σε πρώτο βαθμό. Αυτοί λοιπόν παραμένουν πρόσφυγες. Από τους άλλους μισούς, που δεν αναγνωρίζονται στον πρώτο βαθμό, οι περισσότεροι προσφεύγουν στον δεύτερο βαθμό, με σκοπό να ακυρωθεί η απορριπτική απόφαση. Αυτό το καταφέρνει το 10% σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού. Πρόκειται για το 10% των μισών του αρχικού συνόλου, δηλαδή για το 5% του αρχικού συνόλου.

Με άλλα λόγια, από όσους κατέθεσαν αίτηση ασύλου, σχεδόν το σύνολο δηλαδή όσων φτάνουν στη χώρα, πρόσφυγες αναγνωρίζονται το 55%. Αυτή θα ήταν μια ειλικρινής απάντηση του κυρίου Μηταράκη. Αλλά έτσι θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι η ροή παραμένει προσφυγική. Αυτό συγκρούεται με την εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για να περάσει ευκολότερα την αντιπροσφυγική της ατζέντα και να χαϊδέψει τα αυτιά του ξενοφοβικού ακροατηρίου της.

● Σημείωση 1: Προκαλεί απορία και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά για τον ρόλο της δημοσιογραφικής κάλυψης του προσφυγικού γιατί επιλέγουν οι δημοσιογράφοι να ρωτούν υπουργούς στοιχεία διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας Ασύλου, άμεσα προσβάσιμα σε όλους, αντί να διαμορφώνουν τις ερωτήσεις με βάση τα στοιχεία.

● Σημείωση 2: Ο όρος «προσφυγικό προφίλ» είναι στατιστικός και δεν δίνει πραγματική απάντηση αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή όχι. Η εξέταση του αιτήματος ασύλου είναι πάντα εξατομικευμένη και δεν μπορεί να εμπίπτει στη στατιστική.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου