Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 12 Μάι 2019
Έφυγε από τη ζωή ο Πατρινός ιστορικός Βασίλης Λάζαρης
Κλίκ για μεγέθυνση

Μια σημαντική πνευματική μορφή έχασε η Πάτρα με τον θάνατο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη. Η είδηση σκόρπισε θλίψη μια και ο φιλόλογος ιστορικός ήταν δάσκαλος πολλών ενώ άφησε πίσω του πλούσιο έργο για την ιστορία της πόλης.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

 

Ποιος ήταν

 

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης.

Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Ήταν τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Έχουν εκδοθεί τα έργα του «Τέχνης Σημεία» (1983), «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας», σε 4 τόμους (1986-1991), «Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος» (1996), «Παναγιώτης Συνοδινός» (2000), «Καποδιστριακή Πάτρα» (2002), «Η ιστορική πορεία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών "Ερμής"» (2003), «Ο λαός και η νεολαία της Πάτρας στον αγώνα κατά της χούντας» (2003) και «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» (2006).

Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις: «Ιστορία της πόλεως των Πατρών», του Στέφ. Θωμόπουλου, σε τέταρτη έκδοση και σε δύο τόμους (1998-1999), «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκίας», του Ευγενίου Βουλγάρεως (2001), «Πολιτικά Κείμενα», του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη Φαλέζ (2005), «Περί διχονοιών των εν ταις εκκλησίαι της Πολωνίας», του Βολταίρου (2008) και «Τα σωζόμενα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας», σε 3 τόμους (2006-2008).

Λεωνίδας Μαργαρίτης Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών - "Κέρδισες με το έργο σου την αιωνιότητα"

Αναλυτικά ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει:

Σε στιγμές που είχαμε συνηθίσει την ανελλιπή παρουσία του στα κατά Δευτέρα Φιλολογικά Βραδινά της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας ανησύχησε η απουσία του και νοιώσαμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί του προ του Πάσχα.

Στο τηλέφωνο βρήκαμε την αγαπημένη του και συμπαθέστατη σύντροφό του Αικατερίνη που μας πληροφόρησε ότι τον τελευταίο καιρό ο αγαπητός μας Βασίλης είχε περιορίσει τις εξόδους του και είχε κλειστεί στην κατοικία του εξ αιτίας μικροπροβλημάτων της υγείας του . Ευχηθήκαμε τότε την πλήρη και ολοσχερή αποκατάσταση της υγείας του.

Μόλις προ ολίγων λεπτών της ώρας που γράφεται αυτό το κείμενο πληροφορηθήκαμε , πώς ο αγαπητός μας Βασίλης Λάζαρης ο εξαίρετος πνευματικός άνθρωπος, ο ιστορικός συγγραφέας και χιουμορίστας πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο αείμνηστος Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας πολυγραφότατος ιστορικός συγγραφέας.

Μνημειώδες είναι το έργο του με τον τίτλο: «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας 1950-1974» αποτελούμενο από πέντε πολυσέλιδους τόμους των Αχαϊκών Εκδόσεων(τέσσερες τόμοι και ένας τόμος των εκδόσεων «Διαπολιτισμός» ενώ εξ ίσου σημαντικά είναι και τα ιστορικά του έργα: «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944» η μεταφορά στη δημοτική της Ιστορίας της Πόλεως των Πατρών του Στέφανου Θωμόπουλου κ.α.

Η απώλεια του Βασίλη Λάζαρη στέρησε την πόλη μας και την τοπική μας ιστορία από ένα γνήσιο και ειλικρινή εργάτη.

Μόνο από την παράθεση του ως σήμερα πνευματικού του μόχθου μπορούμε να συνάγουμε πόσα θα μπορούσε να μας προσφέρει ακόμη το σπινθηροβόλο πνεύμα του και η γλαφυρή και αντικειμενική πένα του.

Νοιώθουμε αδήριτη την ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα σύντομο πλην περιεκτικό βιογραφικό και βιβλιογραφικό σημείωμα έτσι ώστε να αναδειχθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστή η συνολική προσφορά του στα γράμματα.

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930, από πατέρα Λευκαδίτη και Γορτύνια (από τη Βυτίνα) μητέρα.

Ο πατέρας του Κώστας Λάζαρης, είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων της Πάτρας κατά την περίοδο των ετών 1965-66.Από τα μαθητικά θρανία ο Βασίλης έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα γράμματα.
Η ευφυΐα και η φιλομάθειά του αυξάνονταν στις γυμνασιακές τάξεις και η λαμπρή πνευματική του άνοδος οικοδομήθηκε σταθερά με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κορυφώθηκε με την τριαντάχρονη προσφορά του στην Εκπαίδευση.

Ολόρθος στάθηκε και περήφανος περπάτησε κι όταν
η χούντα των συνταγματαρχών τον απόλυσε από τη θέση του, για τα δημοκρατικά του φρονήματα, και τον άφησε έξω απ’ τη Δημόσια Εκπαίδευση ολόκληρη την εφταετία.

Κατά την μεταπολίτευση ασχολήθηκε έντονα με τον συνδικαλισμό. Από το 1983 μέχρι το 1990 χρημάτισε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Η φιλοσοφία, η αισθητική, η κοινωνιολογία και περισσότερο η ιστορία, υπήρξαν οι αγαπημένες του ενασχολήσεις.
Το 1983 έφερε στη δημοσιότητα το πρώτο του γραπτό έργο – μελέτημα από τις εκδόσεις : Σύγχρονη Εποχή. Αθήνα 1983 με τίτλο: «Τέχνης Σημεία»

Ακολούθησαν:

- «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας» Τόμοι 4.από τις Αχαϊκές Εκδόσεις. Πάτρα 1986-1990, και ένας ακόμη τόμος Πέμπτος κατά σειρά από τις εκδόσεις: «Διαπολιτισμός».

-«Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος». Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» Αθήνα 1996.

¨ -«Παναγιώτης Συνοδινός». Αχαϊκές Εκδόσεις. Πάτρα 2000.

-«Καποδιστριακή Πάτρα». Εκδόσεις Περί τεχνών. Πάτρα 2002

-«Ο Λαός και η νεολαία της Πάτρας στον αγώνα κατά της χούντας». Πάτρα 2003

-«Ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής». Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ερμής». Πάτρα 2003

-«Ημερολόγια 2005-2012» Εκδόσεις: Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά». Πάτρα 2005-2012

-«Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2006.

-«Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941-1944» Εκδόσεις: «Διαπολιτισμός». Πάτρα 2014.

Επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις στις εκδόσεις:
-«Iστορία της πόλεως των Πατρών» του Στέφανου Θωμόπουλου,
σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους.

«Aχαϊκές Εκδόσεις». Πάτρα 1998-1999.,

- «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας του Ευγένιου Βούλγαρη». Εκδόσεις: «Στάχυς». Αθήνα 2001.

-«Μακρόνησος, ιστορικός τόπος». Τόμοι 3 Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2003-2006.

-«Πολιτικά Κείμενα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη-Φαλέζ». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 2005

-«Σωζόμενα Πρακτικά του Πατραϊκού Δημοτικού Συμβουλίου» τόμοι 3 1836-1951 Εκδόσεις: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών. Πάτρα 2006-2008.

-«Το λιμάνι της Πάτρας στο γύρισμα του 19ου αιώνα με τη βάση τα αρχεία Μανιάκ». Έκδοση: Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Πάτρα 2006

-«Δοκίμιο περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολωνίας, του Βολταίρου». Εκδόσεις: Πουκαμισάς. Αθήνα 2008

-«Κείμενα για το Νίκο Μπελογιάννη». Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή» Αθήνα 2010.

Η πνευματική του, όμως, δραστηριότητα δεν περιορίζονταν στις παραπάνω σημαντικές εργασίες του, καθώς είχε πραγματοποιήσει πληθώρα διαλέξεων στα Φιλολογικά Βραδινά της Εταιρείας Λογοτεχνών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και προσκαλεσμένος στα βήματα διαφόρων πολιτιστικών φορέων και επιστημονικών συνεδρίων.

Εκατοντάδες είναι οι δημοσιεύσεις του σε εφημερίδες και περιοδικά, στα οποία υπήρξε τακτικός συνεργάτης.

Ο Βασίλης Κ.Λάζαρης ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Αθανασοπούλου, με την οποία έχει αποκτήσει δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Αγγελική στους οποίους και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια τόσο από τη φιλική και συγγραφική σχέση όσο και ως προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών της οποίας ο αγαπητός Βασίλης Λάζαρης υπήρξε επίλεκτο τακτικό μέλος.

Βασίλη αγαπητέ φίλε Καλό ταξίδι. Κέρδισες με το έργο σου την Αιωνιότητα.

Λ. Μαργαρίτης - Β. Λάζαρης

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΧΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ

Καλό ταξίδι Δάσκαλε
Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών», με συγκίνηση, αποχαιρετούν το Δάσκαλό μας και Ιστορικό της πόλης Βασίλη Λάζαρη.
Εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στην Οικογένεια του Βασίλη Λάζαρη, στην οποία συμπαραστέκονται ολόψυχα. Το ογκώδες έργο του Βασίλη Λάζαρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη μας και τους σκοπούς και δράσεις της Εταιρείας μας.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες . Η μία από την εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών στο πλαίσιο του forum Ανάπτυξης 2018 τον Νοέμβριο , με τον Βασίλη Λάζαρη να βρίσκεται στο πάνελ, μιλώντας για το Μουσείο Πόλης.

 
Στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών της 24ης Φεβρουαρίου 2019 ανακηρύσσεται σε Επίτιμο Μέλος ο Ιστορικός της Πόλης μας Βασίλης Λάζαρης (κέντρο).

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του εκπαιδευτικού και ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος, ένας συνεπής ιδεολόγος, μια φωτισμένη προσωπικότητα και ένας ακούραστος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας που αφήνει έντονο το αποτύπωμα του στην πνευματική και πολιτική ζωή της Πάτρας και όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Υπήρξε, επίσης, αταλάντευτος υπηρέτης της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου και ένας ακατάβλητος υποστηρικτής των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στους οικείους του εκφράζω τα πιο βαθιά συλλυπητήρια μου».

Δήλωση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη

για το θάνατο του Βασίλη Λάζαρη

 

Η πόλη μας από σήμερα είναι φτωχότερη, γιατί έχασε ένα εκλεκτό παιδί της, τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη. Έναν αγωνιστή, έναν κομμουνιστή, που πάλεψε για το δίκιο, να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για τις ιδέες του διώχθηκε από το κυρίαρχο σύστημα. Δεν λύγισε, στάθηκε όρθιος, φώτισε την αλήθεια με τις γνώσεις του.

Είχα την τιμή και τη χαρά να μοιράζομαι μαζί του φιλία, συντροφικότητα και αγώνα να πάει μπροστά η πόλη μας, να λυθούν χρόνια προβλήματα. Να συνεργασθούμε για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, την προώθηση του πολιτισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εκδόθηκαν, με επιμέλεια και κείμενά του, για 8 χρόνια τα επιτραπέζια ημερολόγια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αποτύπωναν την ιστορική διαδρομή της πόλης μας. Ημερίδες, εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά, το εργατικό – λαϊκό τραγούδι, εκθέσεις φωτογραφίας για την Μικρασιατική καταστροφή, που αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στήθηκε αργότερα το Μουσείο του Παμμικρασιατικού, όπως και τα 10 χρόνια αγώνων 1940 -1949.

Πλήθος βιβλίων και εργασιών που θα αποτελούν φάρο – οδηγό σ’ όσους θέλουν να μελετήσουν το έργο του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Δήλωση υποψηφίου δημάρχου Πατρέων Γρηγόρη Αλεξόπουλου για τον θάνατο του Βασίλη Λάζαρη:

«Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Πάτρα, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Η απώλειά του κάνει την πόλη φτωχότερη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

 

Νίκος Τζανάκος

Καλό ταξίδι Δάσκαλε

Η πόλη της Πάτρας αποχαιρετά τον ιστορικό της.

Ο Βασίλης Λάζαρης τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταφέρει, να αποτελούν οι ιστορικές έρευνες και μελέτες του, σημείο αναφοράς για όποιον θέλησε να ασχοληθεί με την ιστορία. Όλοι οι φορείς της πόλης απευθύνονταν στο «δάσκαλο» προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του σε συζητήσεις-παρουσιάσεις ιστορικών αναφορών για την πόλη και την περιοχή, και όχι μόνο.

Όσοι ασχολούντο με την ιστορία της πόλης, της περιοχής και πολλές φορές της χώρας, προσέφευγαν στη βαθειά γνώση του, προκειμένου να οδηγηθούν σε νέες ιστορικές ατραπούς που τόσο λείπουν από την ιστοριογραφία μας.

Ακόμα και από μια ολιγόλεπτη και τυχαία συνάντηση με τον κυρ-Βασίλη, έφευγες πλουσιότερος και με μεγαλύτερη θέληση, προκειμένου να ερευνήσεις βαθύτερα τη γνώση στην οποία μόλις σε είχε οδηγήσει.

Ο Βασίλης Λάζαρης θα λείψει από τους οικείους του.

Θα λείψει και από όσους επεδίωκαν τη συντροφιά του για να γίνουν πλουσιότεροι σε γνώση.

Θα λείψει και για εκείνα που είχε να δώσει ακόμα, γιατί είχε πολλά ωφέλιμα πράγματα να κάνει ακόμα.

Δεν θα λείψει όμως από την πόλη, το πνεύμα του θα βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας μέσα από τα βιβλία του τα οποία και θα κοσμούν όχι μόνο τις προσωπικές βιβλιοθήκες, αλλά κυρίως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, όπου καθημερινά αναγνώστες θα αναζητούν βιβλία του, συγγράμματα του, προκειμένου να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε!

 

Νίκος Παπαδημάτος: Μεγάλη απώλεια για την πόλη

Σε δήλωσή του με αφορμή την είδηση του θανάτου του πατρινού ιστορικού Βασίλη Λάζαρη ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παπαδημάτος ανέφερε: Η σημερινή ημέρα κάνει φτωχότερη την Πάτρα. Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας πραγματικός ιστοριοδίφης, που με τις μελέτες και τα πονήματά του ανέδειξε την πλούσια ιστορία της. Υπήρξε ένας αληθινός ιδεολόγος και ένας ακέραιος άνθρωπος, που θα τιμούμε πάντα την μνήμη του. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του.

 

 

Νίκος Νικολόπουλος: Ο Βασίλης Λάζαρης άφησε ογκώδες έργο στην κρίση μας


Έφυγε ο καθηγητής και ιστορικός Βασίλης Λάζαρης και η απώλειά του προκάλεσε συγκίνηση και λύπη σε όλη την Πάτρα.

Οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μας δεν ακυρώνουν τα στοιχεία της προσωπικότητας του, που του επέτρεπαν να απολαμβάνει τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αγάπη των παλαιών μαθητών του, των συντρόφων του και των συμπολιτών μας.

Στην Πάτρα άφησε την ιστορική εκδοχή του, ομολογουμένως με σοβαρό τρόπο, που όμως, όπως κάθε τι, έτσι κι αυτή κρίνεται και επιβραβεύεται η επιδέχεται ενστάσεις.

Ο άνθρωπος Βασίλης Λάζαρης, εμφορούμενος από πολλές κοινωνικές ευαισθησίες, αναμφίβολα αφήνει ευδιάκριτο κενό στην πόλη.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Χρήστος Πατούχας

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τοπικής μας ζωής, ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, με μοναδική κατάρτιση, για πολλά χρόνια εκπαιδευτικός, δάσκαλος πολλών συμπολιτών μας, τίμησε την πόλη μας όσο ελάχιστοι. Το ιστορικό του έργο, κυρίως αφιερωμένο στην πόλη, στους αγώνες της, στην εξέλιξη της, διακρινόταν για την ακρίβεια των καταγραφών του, για την μέγιστη έρευνα και τεκμηρίωση, για τον επιστημονικό τρόπο παρουσίασης των γεγονότων.

Ο Βασίλης, βαθύτατος γνώστης της διαλεκτικής μεθόδου ανάλυσης των πραγμάτων, κομμουνιστής στις απόψεις του και την κοσμοθεωρία του, παρέμενε πάντοτε ένας ευγενέστατος, προσηνής και μειλίχιος άνθρωπος. Άριστος συζητητής, υπομονετικός στο να ακούει, πειστικός στις διεξοδικές απαντήσεις του.

Η άποψη που ακούγεται, ότι η πόλη μας γίνεται φτωχότερη όταν φεύγει κάποιος αξιόλογος άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να βρει ολόκληρη την αλήθεια της στο πρόσωπο του Βασίλη Λάζαρη. Μας παρηγορεί το γεγονός, ότι το έργο του είναι πλουσιότατο, διδακτικό και πολύτιμο.

Προτείνουμε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, να αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του τυχόν ανέκδοτου έργου του. Επίσης θεωρούμε, ότι ένας τόσο εκλεκτός συμπολίτης μας, δικαιούται να κηδευθεί με Δημοτική δαπάνη. Παρακαλούμε την κυρία Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να εισηγηθεί το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Λάζαρη με συγκίνηση και περηφάνεια που τον γνωρίσαμε. Θα παραστούμε στην κηδεία του και δηλώνουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

 

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα, τα παιδιά και σε όλους τους οικείους συγγενείς του Βασίλη Λάζαρη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο αγωνιστής Βασίλης Λάζαρης ως ιστορικός, συγκέντρωσε και διέσωσε σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα με το πολύπλευρο έργο του, φώτισε πλευρές της ιστορικής διαδρομής του λαού μας και της εργατικής τάξης στην Πάτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΤΕ Αχαϊας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σ. Τζέλα Λάζαρη, για το θάνατο του πατέρα της ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ, υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Ρώρος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του φιλολόγου- συγγραφέα, ιστορικού, Βασίλη Λάζαρη, αναφέροντας πως «ο χώρος των γραμμάτων γίνεται φτωχότερος. Ο Βασίλης Λάζαρης αφήνει με το έργο του μια πλούσια παρακαταθήκη. Υπήρξε πρεσβευτής της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και ανυποχώρητος- υπερασπιστής της δημοκρατίας. Από τους τελευταίους ιστορικούς ερευνητές της πόλης μας μέσα από τα έργα του, αλλά και τις ομιλίες του άφηνε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πνευματική ζωή του τόπου».

ΕΣΗΕΠΗΝ - ΤΕΑΣ

 

Ο Βασίλης Λάζαρης ήταν ένας ακούραστος εργάτης του λόγου και της γραφής. Ένας απαράμιλλος, επίμονος ερευνητής της ιστορίας. Πολυγραφότατος, διεισδυτικός, αντικειμενικός και πάντα ανθρώπινος. Με ευαισθησία, υπομονή, βαθυστόχαστη σκέψη και αναλυτική ικανότητα. Τα βιβλία του, μοναδική παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλης, την Εθνική Αντίσταση, την Ελλάδα.

Ακολουθούσε πάντα την αρχή των πέντε λέξεων, όπως την έλεγε: «Έρευνα, διασταύρωση, επαλήθευση, τεκμηρίωση και πάλι έρευνα», έως ότου σιγουρευτεί ότι είναι έτσι και σε καμία περίπτωση δεν είναι αλλιώς τα γεγονότα.

Μέσα από τα κείμενα και τα βιβλία του ανέδειξε προσωπικότητες αγνών αγωνιστών της αντίστασης και της Δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους παραμερίστηκαν ή παραμορφώθηκαν από τους αρνητές τους, μα εξακολουθούν να ζουν μέσα στις λυτρωτικές προσδοκίες των ανυπότακτων, «για να μας φανερώσουν - όπως είπε σε μια ομιλία του - με τη χάλκινη φωνή τους τη βαθύρριζη αλήθεια του μαχόμενου λαού».

Με τα βιβλία του φώτισε, άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Γεγονότα, που είχαν είτε άμεση, είτε έμμεση επίδραση στην πολιτική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο βιβλίο του «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» μεταξύ άλλων, αποκάλυψε για πρώτη φορά, τεκμηριώνοντας με σειρά στοιχείων και εγγράφων, ότι το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία προσχεδιασμένη γενοκτονία.

Ο Βασίλης Λάζαρης ως ενεργός πολίτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και φιλόλογος έγραψε και δεκάδες άρθρα και δοκίμια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο τοπικό τύπο και στις ιστοσελίδες, ενώ ήταν, διαχρονικά, ένας ανεκτίμητος συνεργάτης της Ένωσης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση και την προβολή του, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του σε όλες του τις ιστορικές αναζητήσεις.

 

 

 

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο του ιστορικού της Πάτρας Βασίλη Λάζαρη και σε έκτακτη συνεδρίαση τους αποφάσισαν ομόφωνα να εκπροσωπηθούν στην κηδεία του και να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

 

 

 

 

 

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ

 

 

Το ΔΣ του ΤΕΑΣ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου