Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 06 Φεβ 2017
Αχαΐα: "Δεν θα πληρώσουν οι αγρότες τα λάθη των δασικών χαρτών"- Τι πρέπει να κάνετε
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ο κόσμος να μην θορυβείται»

 

 

Βέβαιος ότι όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Αχαΐα μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα αντιμετωπιστούν χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες αφού ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζονται λύσεις, εμφανίζεται ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης, Αντώνης Καντραρτζόπουλος.

Ο κ. Κανταρτζόπουλος εμφανίζεται καθησυχαστικός και καλεί τους συμπολίτες να μην ανησυχούν καθώς επισημαίνει ότι σε απλά ζητήματα όπως η εμφάνιση εκτάσεων σε αναδασωτέες περιοχές ή παλιές εκχερσώσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι, τα θέματα θα λυθούν ατελώς. Μάλιστα όπως εξηγεί οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα ξεπεραστούν χωρίς καν οι ιδιοκτήτες να προσφύγουν στην Δασική Υπηρεσία.

Όπως υποστηρίζει έγινε μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην περιφέρεια με επισκέψεις δασοφυλάκων κ.α. και προσθέτει ότι η φασαρία που έχει γίνει μέχρι τώρα περί νέου χαρατσιού για τις ενστάσεις, ταλαιπωρία για τη διόρθωση κ.α. είναι λανθασμένη.

«Μπορεί κάποιοι να βλέπουμε το σπίτι τους που είναι σε οικιστικές εκτάσεις, σε σχέδια πόλεων κ.α., απλώς, όπως δόθηκαν τα στοιχεία από τους Δήμους δείχνουν αυτά ότι βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτά όλα θα διορθωθούν και ατελώς. Άκουσα να φωνάζουν για το παράβολο ότι είναι υψηλό. Σε συσκέψεις που είχαμε και με τον Υπουργό αποφασίστηκε ότι θα μειώσουν τα παράβολα.

Επιπλέον εκτάσεις που φαίνονται μέσα σε αναδασωτέες και είναι αγροτικά και αυτά θα διορθωθούν ατελώς και μάλιστα θα διορθωθούν από την Υπηρεσία. Να ξέρουν οι πολίτες ότι όταν καίγεται μια έκταση είμαστε υποχρεωμένοι να την κηρύξουμε αναδασωτέα μέσα σε δύο μήνες. Σε τόσες χιλιάδες στρέμματα δεν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να δούμε. Έτσι εμείς είπαμε ότι κηρύσσονται όλα αναδασωτέα εξαιρουμένων των αγροτικών εκτάσεων με αποτέλεσμα να φαίνονται μέσα στην αναδασωτέα έκταση», σημειώνει ο κ. Κανταρτζόπουλος.

Όσο για την χρήση των αεροφωτογραφιών για την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο Γενικός Διευθυντής Δασών επισημαίνει ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος καθώς σε διαφορετική περίπτωση η όλη διαδικασία θα κρινόταν αντισυνταγματική.

«Στην σύσκεψη που έγινε ακούστηκε τι γίνεται με εκείνους τους αγρότες που ο παππούς τους ή ο προπάππους τους είχε εκχερσώσει εκτάσεις και καλλιεργούνται τώρα κανονικά. Θα λυθεί αυτό το θέμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να γίνει με αίτημα παραχώρησης δασικής έκτασης, πληρώνοντας ένα παράβολο ανάλογα με την έκταση. Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα για να μείνουν δικές τους οι εκτάσεις, αυτές που έχουν εκχερσώσει για χρόνια. Η δασική υπηρεσία κοιτώντας τις αεροφωτογραφίες βλέπει ότι ήταν δασικές οι εκτάσεις.

Αυτές κάποια στιγμή τις εκχέρσωσαν. Τώρα που πέρασαν όλες οι αεροφωτογραφίες φάνηκαν. Έτσι λέμε ότι θα βρεθεί μια λύση όπως θα υπάρξει λύση και για όσους είχαν χωράφια, τα εγκατέλειψαν για αρκετά χρόνια και «δασώθηκαν». Το έχασε; Όχι. Θα δοθούν λύσεις σε όλα αυτά. Μάλιστα δεν χρειάζεται να πληρώνουν τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Κανταρτζόπουλος.

Όσον αφορά για το ποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 45 ευρώ το στρέμμα για να υποβάλουν αίτηση ο κ. Κανταρτζόπουλος υποστήριξε ότι το μέτρο αφορά ουσιαστικά μόνο τους κατά συνείδηση εκχερσωτές οι οποίοι καταπάτησαν δασικές εκτάσεις για να φτιάξουν σπίτια, ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις. Τι θα πρέπει να κάνουν όμως όσοι διαπιστώσουν κάποιο λάθος στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα;

«Θα πρέπει να πάτε στη διεύθυνση δασών του Νομού σας. Επίσης έχουν οριστεί διάφορα γραφεία όπως το δασαρχείο ή τα δασονομία όπου μπορείτε να ενημερωθείτε. Αυτά είναι ατελώς και δεν πρέπει να θορυβείται ο κόσμος. Αν μπεις στο interenet και αναζητήσει τους δασικούς χάρτες μπορεί να δει τι ακριβώς δείχνουν για τις περιουσίες τους αν και τα περισσότερα από αυτά θα λυθούν από την υπηρεσία», εξηγεί ο κ. Κανταρτζόπουλος.

Αν όμως οι πολίτες ξεχαστούν ή αμελήσουν να κάνουν το οτιδήποτε, τότε τι συμβαίνει;

«Ο νόμος λέει ότι μέσα σε δύο μήνες πρέπει να κάνεις ένσταση, ατελώς, για ότι δεν είναι σωστό, για όσα είναι π.χ. αγροτικά μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις θα στείλουμε εμείς στον Γενικό Γραμματέα ενημέρωση να κάνει άρση του αναδασωτέου. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο έχει θορυβηθεί ο κόσμος. Καταρχάς μπορεί να είναι μια μεγάλη έκταση και μόνο μια μικρή από αυτή να έχει κηρυχθεί αναδασωτέα ή οτιδήποτε, οπότε μόνο για αυτήν την έκταση θα κάνει την ένσταση.

Να πάνε οι στις δασικές υπηρεσίες και να ενημερωθούν και θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι τα πράγματα όπως μερικοί τα περιγράφουν. Αν κάποιοι θα έχουν πρόβλημα θα είναι αυτοί που εκχέρσωναν δασικές εκτάσεις κι έφτιαχνα σπίτια, οι αγρότες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα», τονίσει ο Γενικός Διευθυντής Δασών.

Πηγη: αναρτήθηκε στις 05/2//2017 από www.thebest.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου