Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Βιοκαλλιεργητικά και όχι μόνο  - 28 Οκτωβρίου 2010 23:17
Κλίκ για μεγέθυνση

Του Ηλία Μακρή Bιοκαλλιεργητή συνεταιριστή

Πολλά είναι τα θέματα αγαπητοί αναγνώστες που στροβιλίζουν μέσα στη σκέψη μου και πιστεύω ότι αξίζουν τον κόπο να τα μοιραστώ μαζί σας, για το καλό όλων μας, με τετράπτυχο, «σκέπτομαι - διαβάζω - επιλέγω - μεταφέρω» και αυτό το γράφω με κάθε μετριοφροσύνη, διότι δεν διαθέτω καμιά ιδιαίτερη σοφία περισσότερη απο σας. Απλώς μια ιδιαιτερότητα με διακατέχει για το περιβάλλον που ζούμε, για τον τρόπο που ενεργούμε μέσα σε αυτό, για τις καλλιέργειες μας και γενικότερα για την υγεία μας, σωματική και ψυχική, «και όταν λέγω καλλιέργειες αγαπητέ και σεβαστέ μου δάσκαλε κ. Κουμπούρα, εννοώ και καλλιέργειες σωστών ανθρώπων με το άδολο χιούμορ του Καραγκιόζη και όχι πιόνια του κάθε κερδοσκοπικού αεριτζή».

Όσον αφορά την 28η Οκτωβρίου, πολλά έχουν ειπωθεί, πολλά θα ειπωθούν για την φετινή επέτειο και θα ειπωθούν στα επόμενα χρόνια. Σκέπτομαι όμως σε πόσα κομματάκια πρέπει να κόψουμε το «ΟΧΙ» και το «ΑΕΡΑ...» για να απαριθμήσουμε τους νεκρούς μας, τους αναπήρους μας, τις πόσες κάλτσες που βγήκανε μαζί με τα δάχτυλα! Και πάλι λοιπόν στις εκκλησίες θα ψαλθεί η δοξολογία, «αν βέβαια αυτό λέγεται δοξολογία: 1-οι αγροί μας ερημώθησαν, οι οίκοι μας εκάϊσαν και εμείς εταλαιπωρήθημεν. 2- ημείς όμως ανορθώθημεν, αυτοί δε καταποντήσθησαν και έπεσον.» Τώρα ποιοι έπεσαν, ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ιδιαίτερα εγώ σαν ψάλτης που είμαι, για τους νεκρούς μας το μόνο που μπορώ να πω δακρυσμένος «Αιωνία η μνήξμη σας αδέλφια μας» και όλα τα συναφή ΝΑΤΟ κλπ., ας μας εγγυηθούν τουλάχιστον την ασφάλεια των συνόρων μας, για τη μείωση των αμυντικών δαπανών, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα μεταξύ των λαών. Το αναφέρω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι πολλοί υπαινίσσονται «ποιος ξέρει σε τι αποσκοπούν», πιθανόν και για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο! «Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου». Ασφαλώς υπαινίσσομαι πόλεμο με συμβατικά όπλα. Ποιος ξέρει; Για να πουλήσουν ξεπερασμένα οπλικά συστήματα; Για να εφαρμόσουν την κερδοσκοπία της μαύρης αγοράς των προϊόντων; Για να αρχίσουν πάλι οικονομικά «φτου και από την αρχή»;

Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, η ύπαρξη της ανθρωπότητας θα βρεθεί στα χέρια κάθε μανιακού που θα πατήσει το μοιραίο κουμπί της καταστροφής. Δικαιολογούν δε αυτή τους την προφητεία στη μη ύπαρξη νερού και άλλων αγαθών που έχουν σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.. και δεν αναλογίζονται, και δεν συνειδητοποιούν την έλλειψη σωστών σκέψεων και μετριοφροσύνης, την ύπαρξη ανευθυνότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και πλεονεξίας, από αυτά δηλαδή που υποφέρουν τα μικρά κράτη με τον οικονομικό πόλεμο που δέχονται σήμερα και ο οποίος είναι χειρότερος από τον πόλεμο των συμβατικών όπλων.

Αγαπητοί αναγνώστες από τους «ΟΥΝΝΟΥΣ» δεν έχω την απαίτηση να αναλογιστούν το μέγεθος της καταστροφής. Από τους τότε και τώρα συμμάχους όμως που έλεγαν «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» έπρεπε σε όλα τα ελληνικά αιτήματα, σε όλους τους διακονονισμούς να σηκώνονται όρθιοι και να τα υπερψηφίζουν, διότι το χρονικό διάστημα από την 28η Οκτωβρίου μέχρι την κατοχή, έδωσε την ευκαιρία της έκβασης του πολέμου υπέρ των συμμάχων.

***

Θεωρώ επίκαιρο εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου, να αναφέρω ορισμένα για το πολυτιμότατο αυτό αγαθό της φύσης, που τόσα παιχνίδια παίζονται στη ράχη των ελαιοπαραγωγών, που και αυτοί φέρουν κάποια ευθύνη, διότι εξακολουθούν να είναι διάσπαρτοι και προσπαθούν ο καθένας με το δικό του τρόπο και τη δική του εξυπνάδα να πετύχει καλύτερες τιμές και δεν βλέπει το συμφέρον του μέσα από συνεταιριστικές διαδικασίες αγνοώντας το χρυσό κανόνα «η ισχύς εν τη ενώσει» και ενώ βλέπει με μαθηματική ακρίβεια ότι το γεγονός του «τενεκέ ελαιολάδου» χάνει συνεχώς έδαφος. Στην περίπτωση αυτή, διαπιστώνω, με το τρελοκομείο τιμών που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο προϊόν, και ερωτώ: πόσο έχει το λάδι για να κανονίσω τα έξοδά μου; Αν συμφέρει να το μαζέψω; 1,80 - 2 - 3 - 4 ευρώ; 75 ευρώ το δοχείο έδωσα εγώ, φωνάζει κάποιος στο καφενείο! Πέρα από όλα αυτά κυκλοφορούν κι άλλα. Ο Συνεταιρισμός Λακωνίας εμπορεύεται όλο το λάδι των παραγωγών και πετυχαίνει πολύ καλές τιμές. Ένας Αυστριακός πάλι στη Λακωνία χρυσοπουλάει το λάδι στο εξωτερικό. Αφού λοιπόν δεν ξέρω αν δικαίως ή αδίκως μου έχουν δώσει τον τίτλο του συνεταιριστή και με την ψήφο των συναδέλφων συνεταιριστών έφθασα μέχρι το τριτοβάβμιο όργανο των Συνεταιρισμών επιτρέψτε τη γνώμη μου γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα , μιας και η περιοχή μας και γενικότερα η χώρα μας , λόγων των εδαφοκλιματικών συνθηκών, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, τόσο του καλοκαιριού όσο και του φθινοπώρου, ο διάσπαρτος κλήρος τα υπεράριθμα ελαιοτριβεία, η αγάπη για το ελαιόλαδο συμβάλλουν στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε σχέση με το σύνολο της ετήσιας παραγωγής του προϊόντος. Από στοιχεία διαφόρων φορέων που ασχολούνται με το προϊόν, σήμερα το 65% του ελαιολάδου που παράγεται στη χώρα μας, κατατάσσεται στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Στο προηγούμενο δημοσίευμά μου είχα γράψει δυο λέξεις, «Σπανιότης , πλημμυρίς». Στην περίπτωσή μας όμως, για σπανιότητα δεν υπάρχει περίπτωση, αφού η φετινή παραγωγή παγκοσμίως θα φτάσει τους 2.881,500 τόνους, δηλαδή 8% περισσότερο της περυσινής. Η δε κατανάλωση θα είναι στα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου, αποκλειόμενης της αύξησης κατανάλωσης. Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι ότι υπάρχει πλημμύρα προϊόντος. Πως λοιπόν μπορούμε μέσα σε αυτή την κατάσταση να βελτιώσουν οι ελαιοπαραγωγοί το εισόδημά τους; μόνο μέσω της συνεταιριστικότητας και μειώνοντας το κόστος παραγωγής, βελτιόνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ακόμα και μεταξύ των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων. Το λάδι της δικής μας περιοχής, έχει ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό προσόν και αυτήν την ιδιαιτερότητα να τη διαφημίσουμε κατάλληλα και να το προσφέρουμε σε μικρότερες ποσότητες του τενεκέ αμπαλαρισμένο καταλλήλως ώστε να τραβά την προσοχή των καταναλωτών.

Τώρα θα μου πείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πιστεύω ότι παρακάτω θα αναφέρω τι μπορεί να γίνει και το φέρνω σαν παράδειγμα ως ακολούθως :

Αν μια περιοχή ελαιώνων π.χ.100 στρεμμάτων, εφαρμόσει το πρόγραμμα που προβλέπεται από το νόμο περί Ομάδων Κοινής Εκμετάλλευσης (ΟΚΕ) και οι συμμετέχοντες αρχίσουν από το έδαφος βελτιώνοντας τα απαραίτητα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, καταπολεμώντας βιολογικά τις διάφορες ασθένειες, δίνοντας σημασία μεγάλη και στην ωρίμανση του καρπού και σημασία στον τρόπο και την κατάλληλη ημέρα της εκθλίψεως, επιλέγονται μέσα από την ίδια περιοχή μόνο τα δέντρα που ο καρπός τους είναι ώριμος και αυτή η προσπάθεια διαφημιστεί, είναι βέβαιο ότι αυτό το λάδι όχι μόνο θα πετύχει καλύτερες τιμές αλλά και θα υπάρξουν πελάτες που θα ζητούν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο.-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου