Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Βιοκαλλιεργητικά  - 09 Ιουνίου 2010 07:08
Κλίκ για μεγέθυνση

του Ηλία Μακρή συνεταιριστή βιοκαλλιεργητή

 

Ένας φοβερός εχθρός αγαπητοί αναγνώστες των ελαιοδέντρων που όλοι πιστεύαμε ότι έχει εξαφανιστεί έκανε πάλι την εμφάνισή του στην περιοχή της Μαγνησίας και έχει καταστρέψει περίπου το 40 % στα ιδιαίτερα μικρής και μέσης ηλικίας ελαιόδεντρα . Πρόκειται για το φοβερό « Βερτιτσίλιουμ» που σωστά ορισμένοι γεωπόνοι το χαρακτηρίζουν ως «πανούκλα» ,διότι είναι φοβερός μύκητας που καταστρέφει ολοσχερώς το ριζικό σύστημα των δέντρων με συνέπεια την ξήρανση. Και το κακό είναι ότι μετά από αυτή την προσβολή κανένα άλλο το δέντρο δεν ευδοκιμεί αφού ξεραίνεται και αυτό.

Τα μόνα δέντρα που δεν μπορεί να καταστρέψει είναι τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που λόγω της μεγάλης σκληρότητας του ξύλου και των ριζών.

Από αυτή λοιπόν την αδυναμία του μύκητα βγαίνει το συμπέρασμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις άζωτο-νιτρώδεις λιπάνσεις καθώς και στην υπερβολική υγρασία( από φυσικού της), λόγω μη αποστράγγισης του εδάφους, καθώς και στην τεχνική των ποτισμάτων ιδιαίτερα στις επιτραπέζιες ελιές για την απόκτηση μεγάλου μεγέθους ελαιοκάρπου. Πολλές φορές δε αυτή η άρδευση είτε δια σταγόνων μέσω λιπαντήρων συνδυάζεται και με υδρολιπάνσεις και νιτρικών και ορμονικών σκευασμάτων. Προσοχή λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες και αγρότες. Γιατί όπως έλεγαν οι σοφή γονείς μας «όταν ακούς την αρκούδα στη γειτονιά σου σίγουρα θα έλθει και κοντά σου». Βέβαια ο κίνδυνος στην περιοχή μας λόγω της μορφολογίας του εδάφους μας είναι πολύ μικρός αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

 

2) . Διαβάζοντας αγαπητοί μου τη στήλη της διατροφολόγου μας «Υγιεινή διατροφή σε περιόδους ισχνών αγελάδων» δεν μπορώ να μην αντιδράσω σαν βιοκαλλιεργητής που είμαι 12 χρόνια περίπου: Δεν θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου, αν σιωπούσα στο σοβαρό αυτό θέμα γνωρίζοντας βέβαια ότι θα στενοχωρήσω την εκλεκτή μας κα Νικολέτα, όμως έπρεπε να το κάνω. Γράφει επί λέξει τα εξής «δε χρειάζεται να ξοδέψεις τα λεφτά σου σε βιολογικά προϊόντα αφού και τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα έχουν ισάξιες θρεπτικές ουσίες». Δηλαδή κα Νικολέτα στην περίπτωσή μας μετράνε οι θρεπτικές ουσίες και οι φθηνές:

Οι πρώτες λέξεις τις επικεφαλίδας του δημοσιεύματός σας : «υγιεινή διατροφή» μάλλον δεν χρειάζεται. Θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα για τα βιολογικά καθώς και τα συμβατικά προϊόντα. Δεν θα το κάνω αγαπητοί αναγνώστες γνωρίζοντας τη δεινή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αγρότες μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τον κάθε αγρότη στη μοίρα του γιατί όλοι σε ένα τηγάνι και τηγανιζόμαστε.

 

Κι όχι μόνο.

 

Το θέμα που αναφέρω πιο κάτω έχει σχέση αγαπητοί μου αναγνώστες για τα παιδιά μας που πρέπει να θεωρούνται παιδιά όλων μας και εν όψει των εξετάσεων που δοκιμάζονται αυτές τις μέρες επόμενο είναι να έχουν άγχος.

Αγαπητά μας παιδιά, σας παρακαλώ δεχθείτε και διαβάστε δυο λόγια από έναν παππού που κάθε μέρα σας σκέπτεται : Σε ένα διαγωνισμό, σε μια πάλη σε έναν αγώνα πάντα υπάρχει και το στοιχείο της αποτυχίας μικρής ή μεγάλης, δεν έχει σημασία γιατί πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε αυτήν. Μην αγχώνεστε λοιπόν και να μην απογοητεύεστε. Σημασία μεγάλη έχει εσείς οι ίδιοι να ξέρετε τι αξίζετε και τι κρύβεται μέσα σας. Διότι είναι βέβαιο με την καλπάζουσα τεχνολογία και τεχνογνωσία που υπάρχει τώρα και που θα υπάρχει πιο μεγάλη στο μέλλον, αυτά που μαθαίνουμε σήμερα θα θεωρούνται ξεπερασμένα αύριο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν ρίξτε το βάρος στο σωστό άνθρωπο επιστήμονα και όχι στον επιστήμονα «ρομπότ», διότι μη γελιόμαστε, η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι καρπός της ηθικής κρίσης καθώς και κρίσης των ανθρώπινων αξιών που είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού του δυτικού πολιτισμού που βασίζονταν στο τρίπτυχο, φιλολογία, φιλοσοφία και κοινωνιολογία, που δυστυχώς ενώ έπρεπε που αποτελούν τριάδα ομοούσιο και αχώριστο κατά καιρούς «απαξιώθηκε» από διάφορες παρεμβάσεις θρησκευτικές τεχνολογικές καπιταλιστικές με γνώμονα το κέρδος για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με συνέπεια αντί να διαμορφώνεται ένας άνθρωπος που να πιστεύει στο «είμαι» να τον κάνουν να πιστέψει στο «έχω και κατέχω».

Γι αυτό αγαπητά μου παιδιά ιδιαίτερα εσείς οι έφηβοι, εσείς που τώρα αρνείται τα φτερά σας σε μια καταρρέουσα κοινωνία, μην καθίσετε στα πολλά από τα σάπια κλαδιά της, διαλέξτε το καλό, το γερό, το σίγουρο, το ανθρώπινο, όσο ψηλά στη μόρφωση κι αν φτάσετε αγαπητά μου παιδιά, Ελένη, Ηλία, Μυρτώ, Κώστα, Θάλεια, Γιαννη, Καλιόπη, Δημήτρη. Αν δεν είστε άνθρωποι, η κοινωνία θα σας απορρίψει και ξέρετε γιατί; Γιατί μελλοντικά μεν βλέπω αυτό το φρούτο της κάθε παρανομίας ότι σάπισε κι ήρθε ο καιρός να πέσει.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να σας αναφέρω τι είπε ο Κολοκοτρώνης όταν είδε το Πανεπιστήμιο: «εύχομαι είπε το Πανεπιστήμιο να τα καταφέρει να μην χρειάζεται ο πόλεμος». Που να φανταζόταν αυτός ο μεγάλος ο γνήσιος πατριώτης μετά λίγα γράμματα ότι το πιο αισχρό κατασκευάσματα και φονικό όπλο όπως είναι η ατομική βόμβα θα ήταν έργο μεγάλου επιστήμονα.

Ελπίζοντας αγαπητά μου αγαπητά μου παιδιά να κατόρθωσα να έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στη σωστή μόρφωσή σας

εύχομαι από την καρδιά μου καλή επιτυχία και σωστή σταδιοδρομία.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου