Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012
ΙΔΡΥΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΛΟΥΣΟΥΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Δει δὴ χρημάτων καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἐστὶν γενέσθαι τῶν δεόντων»

Δημοσθένη (Ολυνθιακός Α!20)

 

Κύριε Δήμαρχε,

Με τις από 20.11.2011 και 22.12.2011 επιστολές μου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν και στις εφημερίδες «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» και «Στύξ», Σας ενημέρωνα για ό,τι σχετικό γνωρίζω με τις αρχαιολογικές τοποθεσίες της περιφέρειας Σουδενών και πέρα απ’ αυτές.

Την 29η Ιουλίου 2009, αν θυμάμαι καλά, οι δύο Άρχοντες του τόπου μας, κ.κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, τότε Νομάρχης Αχαΐας και ο τότε Δήμαρχος Καλαβρύτων και τώρα Βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, επισκέφτηκαν τους Αρχαίους Λουσούς και την τοποθεσία «Ντρεμουλά» και ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής μας κ. Γεωργία Αλεξοπούλου.

Μετά την επίσκεψή τους δήλωσαν: «Υπάρχει άμεση ανάγκη να ιδρυθεί στην περιοχή Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο θα στεγάζονται και θα προβάλλονται τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, καθώς και εκείνα που θα ανακαλύπτονται…».

Οι εκλεκτοί συμπατριώτες, Άρχοντες του τόπου μας, δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν να γνωρίζουν την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στους κάτω Λουσούς; (Κάτω Σουδενά);

Από τις φιλόξενες στήλες της αγαπητής μας «ΦΩΝΗΣ» αλλά και από προσωπικές μου αναφορές, έκανα γνωστό στον τότε κ. Δήμαρχο όλες τις ενέργειες των Δημοσίων Υπηρεσιών για την ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου στους Κάτω Λουσούς.

Θεωρώ υποχρέωσή μου και καθήκον μου να αναφερθώ και πάλι στο όνομα των εκλεκτών εκείνων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αν και μη Καλαβρυτινοί, εκτός ενός, ανιδιοτελώς προσπάθησαν να δώσουν στοιχειώδη κίνητρα για ανάπτυξη στη χειμαζόμενη Καλαβρυτινή Επαρχία. Αυτοί είναι:

1) Ο κ. Γιώργος Θωμάς, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα βουλευτής, ενήργησε αρμοδίως και το Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) με την υπ’ αριθ. 21/20.8.1994 απόφασή του ενέκρινε την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων.

2) Όπως και ο τότε προϊστάμενος της ΣΤ΄ Εφορίας Προϊστοριικών και κλασσικών Αρχαιοτήτων Ν. Αχαΐας κ. Λάζαρος Κολώνας. Επιθυμία του ήταν και ενεργούσε προς αυτή την κατεύθυνση να δημιουργηθεί στους Κάτω Λουσούς –περιοχή γεργοκτηνοτροφική– ένα πρότυπο, μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο πέραν από τους ειδικούς επιστήμονες μελετητές αρχαιοτήτων, πολλοί Σουδενιώτες και όχι μόνο θα έβρισκαν εργασία.

Μετά όμως την προαγωγή και μετάθεση του κ. Κολώνα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την πραγμάτωση του ωραίου αυτού σκοπού την ανέλαβε ο νέος προϊστάμενος κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, ο οποίος ενήργησε και πέτυχε να εγγραφεί στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το χρηματικό ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών.

3) Επίσης ο τότε Νομάρχης Αχαΐας κ. Σερέτης ενέταξε στο πρόγραμμα 1999-2000 την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου στους Κάτω Λουσούς και κατά την άφιξη στην Πάτρα του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη τού ανέφερε ότι πρώτο έργο στην περιοχή είναι η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου στους Κάτω Λουσούς. Το αυτό έπραξε κατά την άφιξή του στην Πάτρα και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος.

και 4) Ο αείμνηστος συμπατριώτης Γιάννης Καπράλος δάσκαλος (καταγόμενος από το Πάος), αρμόδιος αντινομάρχης Παιδείας, κινήθηκε ταυτόχρονα και χορηγήθηκε από το Νομαρχιακό Ταμείο στην Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Αχαΐας το χρηματικό ποσό των 10 εκατομμυρίων δρχ., για την άμεση διαρρύθμιση σε σύγχρονη αίθουσα διδασκαλίας το κοινοτικό γραφείο, ώστε να στεγαστούν και οι ολιγάριθμοι μαθητές δώδεκα (12) του Δημοτικού Σχολείου Σουδενών.

Την ωραία και δημιουργική αυτή προσπάθεια των σπουδαίων συνανθρώπων μας την «σαμποτάρισαν» δύο (2) κάτοικοι από τα Άνω Σουδενά.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Προσπάθησα με τις επιστολές μου να σας περιγράψω την εικόνα του Αρχιολογικού θησαυρού ο οποίος υπάρχει στον «Άνω Κάμπο» και που δυστυχώς μένει αναξιοποίητος. Με τις επίμονες προτάσεις μου, ίσως κριθώ από μερικούς ως αιθεροβάμων και ονειροπόλος και μάλλον ότι έχω άμεσα οικονομικά συμφέροντα. Μακριά από μένα κάθε εκ του πονηρού σκέψη! Συμμερίζομαι απολύτως την όλη σημερινή δεινή οικονομική πραγματικότητα που πλήττει την Πατρίδα μας, κομμάτι της οποίας είναι και η ιστορική Επαρχία μας.

***

Είναι βέβαιο, πως μετά τον εμφύλιο σπαραγμό πακτωλός χρημάτων έρευσε στη Χώρα, δόγμα Τρούμαν, σχέδιο Μάρσαλ, Ε.Ο.Κ. Α! και Β! πλαίσιο στήριξης Ντελόρ, κ.λ.π. Σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία δυστυχώς δεν διατέθηκαν για αναπτυξιακά έργα αλλά στις τσέπες ορισμένων ξένων και Ελλήνων αετονύχηδων.

Πέραν, όμως τούτων, η ζωή συνεχίζεται και ο Δήμος, που είναι αρμόδιος φορέας ανάπτυξης της Καλαβρυτινής γης, είναι αναγκαίο να προγραμματίζει και να υλοποιεί για το εγγύς μέλλον, όλα εκείνα τα έργα που θα συντελέσουν στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κατανοώ απολύτως το ενδιαφέρον Σας και εκτιμώ τις άοκνες προσπάθειές που καταβάλλετε με στόχο την όσο το δυνατόν ταχεία προώθηση των Δημοτικών Έργων, που προγραμματίζει ο Δήμος Σας, παρά την υπάρχουσα δυσχερή οικονομική συγκυρία.

Ανήκω κι’ εγώ στις τάξεις των συνταξιούχων που εξαρχής πληρώνουμε τους σκληρούς όρους της οικονομικής κρίσης. Ζούμε και συμπάσχουμε και πονάμε για την μαύρη θύελλα που σαρώνει και συνθλίβει ανάμεσα στις συμπληγάδες τη χώρα μας.

Εν τούτοις κύριε Δήμαρχε, στηριζόμενος στο επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον Σας, απευθύνω προσωπική έκκληση να συμπεριλάβετε και να εντάξετε στα σχεδιαζόμενα προγράμματα των Υπηρεσιών του δήμου την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κάτω Λουσών και την κατασκευή των αγαλμάτων προς τιμήν των εκ των Λουσών καταγομένων: Ολυμπιονίκη Ερύβατου που στεφανώθηκε Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης κατά το έτος 708 π.Χ. (γυμναστικός Φιλοστράτου), και του Αγησίλα που αναγορεύθηκε Πυθιονίκης κατά το τέλος της 11ης Πυθιάδας το έτος 508 π.Χ. (Παυσανίου Αρκαδικά κ.18).

Διατελώ μετά μεγίστης εκτιμήσεως

Πάνος Γ. Σιγαλός

 

 

Πάτρα, 25.01.2012 τ. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

του Πανεπιστημίου Πατρών

καταγόμενος από τα Κάτω Σουδενά Καλαβρύτων

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου