Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011

 

Του Ηλία Μακρή Συνεταιριστή Βιοκαλλιεργητή

 

Ανοικτή επιστολή προς τους γονείς και τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική περίοδο 2011 - 2012. Και κυρίως των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου.

Αγαπητοί αναγνώστες, πριν αρχίσω τη γραφή της παρακάτω ανοικτής επιστολής, νιώθω την ανάγκη να εξηγηθώ μαζί σας ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξυπνότερο από σας και ότι πρέπει να σας «διδάξω» παιδαγωγική και μάλιστα με το δεδομένο ότι οι πιο πολλοί από σας οπωσδήποτε θα έχουν και ανωτέρα ή ανωτάτη μόρφωση. Όμως δεν ξέρω τι με πιάνει κι’ επηρεασμένος από τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο του Αθλητισμού, νιώθω ότι αυτό που θέλω να γράψω, είναι μικρό φωτάκι και δεν έχω το δικαίωμα να το βάλω υπό το «μόδιον» αλλά επί της τραπέζης. Αγαπητή γονείς και αγαπητά μας παιδιά, αναφέρομαι στον πληθυντικό και λέω αγαπητά μας παιδιά και αγαπητοί γονείς διότι πιστεύω ότι όλα παιδιά ανήκουν σε όλους μας και όλοι μας πρέπει να τα νοιαζόμαστε και να τα προστατεύουμε και να τα νουθετούμε, πιστεύω, ότι μονάχα αν επικρατήσει η λογική, ότι εκτός από το δικό του παιδί, ο καθένας παιδί του, πρέπει να θεωρεί και το παιδί των άλλων γονιών «ο ένας για όλους κι όλοι για έναν» και το αναφέρω αυτό μετά λόγου γνώσεως πιστεύοντας ότι το παραστράτημα των νέων μας και των νεανίδων μας λαμβάνει τη μορφή επιδημίας. Πολλές φορές όταν παρακολουθούμε κάτι το μεμπτό στο παιδί του άλλου, σίγουρα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και το δικό μας το παιδί παραστρατεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ εμείς έχουμε «μεσάνυχτα», για αυτό επιτρέψτε μου τον παραλληλισμό της πρότασης που ισχύει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «φύλακες γρηγορείτε» και στη προκειμένη περίπτωση «γονείς γρηγορείτε» και γρηγορείτε όχι με φοβέρες και λεονταρισμούς και επίδειξη ισχύος εκμεταλλευόμενοι το σεβασμό που ασφαλώς έχουν τα παιδιά μας προς τους γονείς τους και που πολλές φορές τα λόγια που θα έλεγαν προς τους φίλους τους, σε μας δεν τολμούν, αλλά μέσα τους αναλογίζονται «τώρα τι να σου πω αφού είσαι πατέρας μου» και το κυριότερο όταν παρατηρούμε τα παιδιά μας, στο μυαλό μας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη δική μας συμπεριφορά όταν ήμαστε στη δική τους ηλικία και γιατί όχι και στην τωρινή ηλικία σχετικά με τη συμπεριφορά μας. σαν παράδειγμα αναφέρω : Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα διάλογο ενός πατέρα με το γιο του που τελειώνει το δημοτικό και πηγαίνει στο γυμνάσιο. Με το τσιγάρο στο στόμα και το τασάκι γεμάτο γόπες του «όχι ψάρια» έλεγε: Άκου δω, δεν φαντάζομαι να έχουμε τίποτα τσιγαριλίκια γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα! Εγώ παρακολουθούσα τα μάτια του παιδιού του δεν ξεκόλλαγαν από τσιγάρο του πατέρα και καταλάβαινα ότι μέσα του έλεγε : δεν έσβηνες πρώτα το τσιγάρο ρε πατέρα!

Πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο να του έλεγε, γιε μου βλέπεις πόση εξάρτηση έχω από το παλιοτσιγάρο εμένα τον πατέρα σου και στους άλλους σκακιστές. Πληρώνουμε κάθε ημέρα με τη φθορά της υγείας μας γι αυτό λεβέντη μου μακριά από το «αναθεματισμένο» και βέβαια την ίδια συμπεριφορά πρέπει να έχουμε και για τα άλλα παραστρατήματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν σχέση με την έναρξη της εφηβείας τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών και το αναφέρω έτσι «ωμά» διότι στο στάδιο της εφηβείας πολλά κακά μπορούν να λάβουν χώρα αν δεν δώσουμε όλοι μας μεγάλη προσοχή, «φύσιν μεταβάλλειν ου ράδιον». Όλα τα έντυπα όταν διαβάζονται αφήνουν διδάγματα καθώς και τα θεατρικά έργα, ιδιαίτερα τα αριστουργήματα από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Έλεγε ο αείμνηστος ηθοποιό Ζερβός στο ρόλο του με τον επίσης αείμνηστο ηθοποιό Κούρκουλο, ότι αυτή η υποτιθέμενη κόρη του (αείμνηστη Τζένη Καρέζη)φταίει : Γιατί δεν έρχεται στο σπίτι ; Το κλειδί ξέρει ότι είναι στη γλάστρα και την περιμένει. Ξέρετε αγαπητοί μου, πόσες κοπέλες και πόσα παλικάρια, ξέρουν πολύ καλά, που είναι «το κλειδί» και δεν τολμούν να αποφασίσουν την επιστροφή τους γιατί οι γονείς δεν κατόρθωσαν να τους δώσουν την αγάπη που θα έπρεπε επηρεασμένοι από το τι θα πει η κοινωνία. Τι να πει κανείς όταν σκέπτεται το γεγονός που ανέφεραν τα ΜΜΕ για την κοπέλα που έφερε στον κόσμο τον καρπό της «υποτιθέμενης παρανομίας» και οι γονείς δεν ήξεραν τίποτα. Και μη χειρότερα αγαπητοί αναγνώστες, και τα χειρότερα δε χρειάζεται να τα γράψω, τα υποψιάζεστε.

 

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά σωματική και πνευματική υγεία, καλή μαθητική χρονιά και καλή επιτυχία στη μάθηση και τις εξετάσεις. Μετά από την καλοκαιρινή ραστώνη με την ξενοιασιά, τα μπανάκια, τα φλερτάκια και τα γελάκια, απαραίτητα και αναπόφευκτα για την ηλικία σας και πάλι, βιβλία τετράδια, φροντιστήρια ξένες γλώσσες που χρειάζονται για την παιδεία σας, απαραίτητα εφόδια για την περαιτέρω πορεία σας.

Όμως κατά τη δική μου γνώμη και εμπειρία των 80 και πλέον χρόνων το σοβαρότερο εφόδιο όλων των ανωτέρω είναι η ανθρωπιά, η αγωγή που πρέπει να λάβετε, για να είστε σωστοί άνθρωποι και ωφέλιμοι για τον εαυτό σας, τις οικογένειές σας και την πατρίδα μας.

Αν ανατρέξουμε σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα θα διαπιστώσουμε ότι 80% των καταχραστών των επίορκων των δολοφόνων και γενικώς δε, όλων όσων ο λαός μας ονομάζει με μια λέξη «λαμόγια» έχουν ανώτερη γραμματική μόρφωση και στο σχολείο τους μπορεί να ήσαν αριστούχοι. Δυστυχώς όμως δεν είχαν δεχτεί την απαιτούμενη αγωγή και ανθρωπιά για να πορευθούν σωστά μέσα στην κοινωνία.

Γι’ αυτό αγαπητά μου παιδιά του δώστε παράλληλα με το μάθημα και μεγάλη προσοχή στον τομέα της ανθρωπιάς του σωστού και υπεύθυνου πολίτη που αγαπάει τον τόπο του και σέβεται το συμπολίτη του, αγαπάει και σέβεται το περιβάλλον και δεν το ρυπαίνει και πολλά βέβαια που ασφαλώς αντιλαμβάνεστε, ακόμα και την ώρα που το πράττετε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται και μάλιστα από μορφωμένους πολίτες που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι αυριανοί πρωτοπόροι της κοινωνίας μας. Μερικά παραδείγματα αν μου επιτρέπετε

1-Βομολοχία, και ιδιαίτερα αυτό το μα….κα, που βγαίνει από το στόμα σας λες κι είναι το απαραίτητο στοιχείο της επικοινωνίας

2 - Τα μουντζουρώματα δημοσίων χώρων, στάσεις λεωφορείων - τουαλέτες - τείχη - πόρτες του σχολείου σας κλπ. Διάβασα σε μια στάση λεωφορείου «Καίτη σ’ αγαπώ- Γιώργος». Είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσουμε την Καίτη, που ασφαλώς ξέρει ποιος είναι ο γράφων, αν σε αγαπάει, αυτή θα απαντήσει, κι εγώ τον αγαπώ το Γιώργο αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που το εκφράζει.

Εσείς κοριτσόπουλα, κοπελιές ή μια καλύτερη από την άλλη Ελληνοπούλες αυριανές μητέρες, ξέρετε, έχετε αναλογιστεί πόση δύναμη κρύβεται μέσα σας; Αρκεί να συμφωνήσετε μεταξύ σας, ώστε να συνετίζεται τα αγόρια και παράλληλα με το κάθε τρόπο εκδήλωσης της αγάπης σας, να αφήνεται να καταλαβαίνουν οι νέοι μας ότι τους συνετούς, τους ευγενείς τους επιμελείς, τους προτιμάτε και τους αγαπάτε καλύτερα, γιατί τον απλούστερο λόγο, ότι πολλοί από αυτούς ασφαλώς θα είναι οι αυριανοί σύζήγοί σας. Πως θα στηρίξετε οικογένεια αν ο μελλοντικός σύζυγος που θα διαλέξετε, θα είναι χωρίς ήθος και υπευθυνότητα; Για αυτό επιστρατέψτε την επιρροή που διαθέτετε για το καλό όλης της κοινωνίας και της πατρίδος μας γενικότερα. Τώρα θα μου πείτε, από πού ν’ αντλήσουμε αυτήν τη δύναμη που μας συμβουλεύετε; Εσείς είστε το Κάστρο, που επιθυμούν να κατακτήσουν οι νέοι μας. Αφήστε τους να εννοήσουν ότι το κάστρο καταλαμβάνεται μόνο με αγάπη, με πολιτισμό, με ευγένεια, με υπευθυνότητα και όχι με τεντιμποϊσμούς. Διδαχθείτε το έργο του Αριστοφάνη όπου μόνο η δύναμη της γυναίκας μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Γίνετε και σεις Λυσιστράτες. -

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου