Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013
«Αναπαλαίωση»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ομιλία Μάτας Χριστοδουλοπούλου,

μέλους του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «ΠΗΓΑΣΟΣ»,

20-7-2013

 

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί Πλατανιώτες, φίλοι & φίλες του Πλατάνου, αγαπητά μας παιδιά

Την 15ην Ιουνίου του 1993 το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου έκλεισε από έλλειψη παιδιών, «βουβάθηκε». Οι χώροι έκλεισαν μέσα τους, φωνές, γέλια, αγωνίες και χαρές. «Έθαψαν» αντικείμενα, βιβλία κ.ά., όχι γιατί το θέλησαν, αλλά γιατί εμείς το επιτρέψαμε.

Οι χώροι αυτοί δεν πρέπει να γερνούν και τέλος να πεθαίνουν από τη φθορά των χρόνων, αλλά πρέπει να είναι εστίες πνεύματος και πολιτισμού. Η γνωστή σε όλους μας ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά που μας τιμά απόψε με την παρουσία της, γράφει στο ποίημα «Αναπαλαίωση» από τη συλλογή της «Χλόη Θερμοκηπίου»,…

«Τα ακατόρθωτα- μη σε απασχολεί-

θα τα προμηθευτώ εγώ.

 

Εσύ φέρε μόνο το χέρι σου στον ώμο μου

δεσ’ το για σιγουριά από μια φλέβα του λαιμού

άδειασέ με όλη μέσα

αυτή είναι η σωστή αναλογία

σ’ένα χέρι ένας άνθρωπος

ανακάτεψε καλά να γίνει λείο σφιχτό το μείγμα

τάχα να επισκευάσεις μια παράλειψη παλιά

 

να γίνει σαν καινούργια σου παράγγειλε

το κατορθωτό.»

(«χλόη θερμοκηπίου» σελ.30)

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΗΓΑΣΟΣ, σε συνεννόηση με την πρόεδρο της κοινότητας κα Μπέττυ Χασάπη, ξεκίνησε την ανακαίνιση «που παράγγειλε το κατορθωτό …. για να επισκευάσουμε μια παράλειψη παλιά», με απόλυτο σεβασμό στο χώρο, με αγάπη, φροντίδα, πολύ προσωπική εργασία, σήμερα, η ανατολική αίθουσα είναι έτοιμη να αναδείξει επάξια τα ενθυμήματα του στρατηγού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΚΑΤΣΙΝΑ και τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας, τα οποία ταξινόμησε με πολύ υπομονή ο δάσκαλος κος Σωτήρης Μουτζουρέλης.

Θέλουμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στον κο Μάριο Κάλφογλου, ανεψιό του αείμνηστου στρατηγού Γ.ΚΑΤΣΙΝΑ, που αποφάσισε να μας εμπιστευτεί και να προσφέρει στον Πλάτανο, την γενέτειρα του στρατηγού, τα προσωπικά αυθεντικά στρατιωτικά αντικείμενα, κειμήλια που τιμούν όλη την μικρή μας κοινωνία, και τον κο Θανάση Μαριολόπουλο συντηρητή έργων τέχνης & πολεμικών κειμηλίων στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, που επιμελήθηκε την συντήρηση και την τακτοποίηση των κειμηλίων στην αίθουσα, την 15ην Ιουνίου 2013, μετά από 20 χρόνια ακριβώς από την ημέρα που έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο.

Να που μια λησμονημένη ηρωική μορφή, ανοίγει σήμερα την ανατολική αίθουσα του κλειστού επί 20 χρόνια Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου.

Και οι δύο κύριοι μας τιμούν με την παρουσία τους.

 

Στο σημείο αυτό, ομιλούσα εκ μέρους του Δ.Σ. του πολιτιστικού μας συλλόγου «ΠΗΓΑΣΟΣ», θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους του Πλατάνου, τα μέλη μας, τους φίλους, τους χορηγούς μας, την εκκλησία που είναι δίπλα μας και τον Δήμο Αιγιαλείας, στο πρόσωπο του κου Γιαννούλη, μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος παρίσταται τιμώντας την τελετή αυτή, που μας ενισχύουν ηθικά, υλικά, οικονομικά, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο πολιτιστικό έργο του συλλόγου μας και στις προσδοκίες των μελών μας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω όλους, ότι η κάθε προσφορά σας, το κάθε ευρώ οικονομικής ενίσχυσης προς τον σύλλογο, μέσα από το έργο του, γυρίζει πολλαπλάσιο στους κατοίκους του μικρού μας Πλατάνου, γιατί οι μεγαλύτεροι δικαιούνται ανάσες πολιτισμού, και οι νεότεροι οφείλουν να γνωρίζουν τις ρίζες τους, την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους.

 

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου η αίθουσα ονομάζεται Αίθουσα στρατηγού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΙΝΑ

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου