Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Αύγ 2014
Μαργαριτάρια  ασχετοσύνης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

του Ηλία Μακρή

 

 

ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ αγαπητοί αναγνώστες για τους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821, για μετά την απελευθέρωση από το τούρκικο ζυγό. Για τον Κολοκοτρώνη π.χ. λέγεται ότι όταν είδε το πανεπιστήμιο είπε: «Εύχομαι αυτό να τα καταφέρει να μη χρειάζεται η Σχολή Ευελπίδων, εννοώντας ότι η μόρφωση και η σωστή παιδεία καλλιεργεί τους ανθρώπους για να μην δημιουργούνται οι πόλεμοι. Λέγεται λοιπόν ότι ο αείμνηστος και μεγάλος οπλαρχηγός Μακρυγιάννης όταν ήρθε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο φόρεσε τις αρμάτες του και πήγε να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο φρουρός στη πόρτα τον σταμάτησε και τον ρώτησε ποιος ήταν και τι ήθελε. Ο μεγάλος οπλαρχηγός του απάντησε «ήρθα να δω το κυβερνήτη μας, να δω ποιος με κυβερνάει». Όπως καταλαβαίνετε αγαπητοί μου γύρω από αυτές τις λέξεις μπορείς να γράψεις βιβλίο ολόκληρο, αναλύοντας τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας καλός κυβερνήτης και κατ’ επέκταση οι παρακάτω από αυτόν δημόσιοι λειτουργοί.

Ας πάρουμε όμως τα δύο βασικά που με ανάγκασαν να θέσω στην κρίση σας, την υπευθυνότητα και τη σχετικότητα με το αντικείμενο που πραγματεύονται. Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα για την ασχετοσύνη. Κάποιος βουλευτής βγάζοντας προεκλογικό λόγο στην Αιγιαλεία, την κατ’ εξοχήν σταφιδοκαλλιεργητική περιοχή, όταν το ακροατήριο του έθεσε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η σταφίδα απάντησε «στο κάτω-κάτω ρε παιδιά, μη σπέρνετε σταφίδα μια χρονιά»!!

Αυτοί λοιπόν που μας διοικούν σήμερα και βγάζουν τους νόμους, είναι σχετικοί και ενημερωμένοι με το κάθε θέμα που πραγματεύονται, δυστυχώς τα παρακάτω μαργαριτάρια ασχετοσύνης θα σας απογοητεύσουν.

1ο μαργαριτάρι: Όλοι γνωρίζουμε πως όταν υπάρχει ανεπιθύμητη βλάστηση στα επικίνδυνα σημεία υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης πυρκαγιάς. Τι λένε λοιπόν οι διαταγές για το θέμα αυτό; Να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα και τα επικίνδυνα σημεία εντός του οικισμού 100 μέτρα από το τελευταίο σπίτι, για τα πέριξ των οικισμών και χωραφιών ουδεμία μέριμνα. Δηλαδή τη νύχτα αν πιάσει μια φωτιά στα εκτός οικισμού επικίνδυνα σημεία και έχουμε και 7 μποφόρ αέρα τι γίνεται; Θα σταματήσει στα 100 καθαρισμένα μέτρα πέριξ του οικισμού; Ας πούμε ότι γλιτώνουμε τον οικισμό και όλα γύρω του γίνονται στάχτη. Θα υπάρχει οικισμός;

2ο μαργαριτάρι: Όλοι παραδέχονται πως το πολυτιμότατο αγαθό νερό, χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην σπαταλιέται ασυστόλως. Φτάνουν μάλιστα να προφητεύουν, ότι για το νερό θα έχουμε το τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτοί που μας διοικούν τι κάνουν για να περιορίσουν τι σπατάλη; Τίποτα αγαπητοί αναγνώστες. Όσο θέλει ο καθένας σπαταλάει και κανένας δεν τον ελέγχει αλλά και κανένας δεν έβαλε το μυαλό του να δουλέψει πως αν ήταν υποχρεωτικό στη κάθε παροχή να υπάρχει ακροφύσιο όπως και στα καύσιμα η κατανάλωση θα περιοριζόταν στο μισό της σημερινής. Αυτό οι διοικούντες δεν το καταλαβαίνουν πόσο αναγκαίο είναι. Ακόμη και αν χρειάζεται να το πριμοδοτήσουν γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν τους ενδιαφέρει, αγαπητοί αναγνώστες. Οι διοικούμενοι έχουν ανάγκη κάθε προστασίας ακόμη και με επιβολή για το καλό τους. Αυτό είναι υποχρέωση των διοικούντων έστω και αν γίνονται δυσάρεστοι και υπόκεινται σε πολιτικό κόστος, αρκεί να μην είναι άσχετοι με το αντικείμενο αφού και οι ίδιοι σπαταλάνε ασυστόλως το πολύτιμο αυτό αγαθό. Να σκεφτείτε ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Σκεφτείτε μόνον ότι το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το ξύρισμα με τη βρύση ανοιχτή αρδεύει πολλές χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Πατρών.

Πάρα πολλά τέτοια μαργαριτάρια ασχετοσύνης και ανευθυνότητας υπάρχουν αγαπητοί μου ίσως μελλοντικά να αναλύσουμε μερικά.

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου