Τους τέσσερις βασικούς άξονες του εναλλακτικού προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας στον αντίποδα της κυβέρνησης Ν.Δ. προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας παρουσίασε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Δίκαιη ανάπτυξη, οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης, διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και ασφάλεια για τους πολίτες αυτοί είναι οι 4 βασικοί άξονες του προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην δημαγωγία και την υποκρισία της Ν.Δ. από τα ζητήματα της οικονομίας και τις διαψεύσεις που επεφύλαξε για την μεσαία τάξη ως την μεγάλη κυβίστηση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα "ντιλ" που ετοιμάζει η ΝΔ για τη ΔΕΗ, το Ελληνικό, το Μετρό Θεσσαλονίκης, την Ελ Ντοράντο, τα δώρα σε εργολάβους και ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τόνισε ακόμη πως ο πρωθυπουργός ακύρωσε επί της ουσίας την αύξηση του κατώτατου μισθού που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν άκουσα κάτι για αύξηση του κατώτατου μισθού… μάλλον θα του ξέφυγε" είπε και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους, στις παραγωγικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες για μια σύγχρονη Ελλάδα, δημοκρατική, κοινωνική, ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική.

"Είμαστε εδώ μετά από 4.5 χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα και την Ελλάδα. Είμαστε εδώ ξανά για την κοινωνία, την πρόοδο, την Δημοκρατία και την Ελλάδα", τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, κάνοντας μια γρήγορα αναφορά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο ποια κατάσταση παρέλαβε το 2015, μια "πραγματικότητα ολέθρου", όπως είπε, και που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Όλοι γνωρίζουν πως ζούσαν το 2015 και πως ζουν σήμερα

"Καταφέραμε πολλά χωρίς να λύσουμε ως δια μαγείας. Η κατάσταση στην χώρα έχει αλλάξει και αυτό είναι έργο της δικής μας κυβέρνησης. Πετύχαμε όλα όσα δεν πέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβέρνησεις: να χαμηλώσουμε τα πλεονάσματα, να βγούμε από την κρίση, να περάσουμε στην ανάπτυξη, ρυθμίσαμε το χρέος, ρίξαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες, επαναφέραμε τις ΣΣΕ, τον κατώτατο μισθό και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Βάλαμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους. Τον Αύγουστο του 2018 πετύχαμε μια μεγάλη και ιστορική τομή. Βγάλαμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και ρυθμίσαμε το χρέος", σημείωσε. 

"Από αυτό το βήμα της ΔΕΘ πέρσι είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω τα πρώτα μέτρα της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος των μνημονίων. Όλα τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν όλα ένα προς ένα: Μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση φορολογίας κατά 1% με στόχο να συμβαίνει αυτό κάθε χρόνο, την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού", ανέφερε και πρόσθεσε: "Η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, υπάκουε σε συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της, ενώ τότε την λοιδορούσε".

 

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και σε μια αυτοκριτική επισημαίνοντας τέσσερα βασικά σημεία:

  • Πρώτον την καθυστέρηση λήψης μέτρων ελάφρυνσης εξαιτίας των θεσμών.
  • Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους.
  • Ένα τρίτο, να επικοινωνήσουμε σωστά την πολιτική μας στους πολίτες
  • Ένα τέταρτο το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική. "Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και προχωράμε", τόνισε και πρόσθεσε: "Η χώρα έχει μία νέα κυβέρνηση αλλά έχει και μια ισχυρότατη αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που είναι εδώ για να αγωνίζεται και να αντιστέκεται. Με το 1/3 των πολιτών να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην δυσχερότερη εκλογική μάχη των τελευταίων χρόνων. Είμαστε εδώ ως ο δημοκρατικός, προοδευτικός πόλος, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς, της Αριστεράς με την μεγάλη Ιστορία σε αυτόν τον τόπο. Η στήριξη των συμπολιτών μας μας γεμίζει ευθύνη. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα με κόπους του ελληνικού λαού  κερδήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ακούσετε μια ανέξοδη, αδιέξοδη καταστροφολογία για την οικονομία για αντιπολιτευτικές στοχεύσεις και μικροκομματικά συμφέροντα όπως έκανε ο αρχηγός της και η Ν.Δ. όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως και δεν επιτρέψουμε να χαθούν όλα όσα κερδίσαμε. Δεν θα επιτρέψουμε πορεία οπισθοδρόμησης και να χαθούν οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού."

"Η πορεία, λοιπόν, της οικονομίας είναι θετική. Οι μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας είναι πίσω μας. Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας σήμερα. Και αυτή είναι μια εικόνα που μας κάνει όλους υπερήφανους. Αυτή η εικόνα, όμως, θα είναι ευθύγραμμη και δεδομένη για το απώτερο μέλλον;", είπε και άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, μας επιβεβαιώνει. Γιατί με το καλημέρα είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες. Κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά και μιλούν από μόνα τους. Στο πεδίο των θεσμών: Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγαρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους". 

"Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κος Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία". 

Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως επί της ουσίας είναι ψίχουλα για τους πολούς και ελαφρύνσεις 200.000 ευρώ για τους λίγους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020. "Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5000. Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου. Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκ ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.0000 ευρώ το χρόνο ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ. Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους οι ελαφρύνσεις των 200.000", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

"Και αναρωτιέμαι αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους; Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης; Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκ το χρόνο;", διερωτήθηκε και πρόσθεσε: "Εμείς είχαμε προγραμματίσει το αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 να τον διαθέσουμε με δικαιοσύνη και στοχευμένα για τη μεσαία τάξη. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Ενώ η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία  δώρα στους φίλους και χορηγούς  της. Το ίδιο όμως δεν έκανε και με τον ΕΝΦΙΑ ; Όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες. Η ΝΔ μαζί με τον κο Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή. Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και  τα νούμερα βγαίνουν. Ανακάλυψαν μάλιστα επιπλέον 250 εκ. για το 2019. Αλλά που αποφάσισαν να τον ξοδέψουν; Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ. Αυτή είναι η δημοσιονομική και φορολογική πολιτική του κου Μητσοτάκη. Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί.  Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη".

Δώρα στους επιχειρηματίες - Ανάπτυξη μόνο για τους χορηγούς της Ν.Δ.

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα "δώρα" προς τους επιχειρηματίες και στην "ανάπτυξη μόνο για τους χορηγούς της ΝΔ". Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, το Ελληνικό, το Μετρό της Θεσσαλονίκης και την Εl Dorado Gold."Από την πρώτη στιγμή το σύνολο της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον κο Χατζηδάκη επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ. Γιατί; Για να δικαιολογήσουν τη προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες".

"Και στο Ελληνικό αφού βρήκαν μπροστά τους τις μεγαλοστομίες τους όταν ήταν αντιπολίτευση, αφού μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών 4 φορές: Την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες, σε 45 μέρες θα μπουν μπουλτόζες, στα τέλη του 2019 θα μπουν μπουλντόζες, στις αρχές του 2020 θα μπουν μπουλντόζες, σήμερα νίπτουν τας χείρας τους. Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή. Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες. Και την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία. Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου.  Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως εμείς, ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε πρίμνιουμ μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου. Με δυο λόγια αποδέχονται τη ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ; Ή ανάπτυξη και κέρδη για τους χορηγούς της ΝΔ ;

 
 

 

"Στην υπόθεση της El Dorado Gold που αφορά ειδικότερα τη Βόρειο Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι: με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να επιδοτήσουν και από πάνω με Δημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελ Ντοράντο. Προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς όφελος της εταιρείας την σύμβαση που υπογράφηκε το 2004, για να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Αγνοούν κάθε περιβαλλοντικό όρο, κάθε μέριμνα για την περιβαλλοντική προστασία και ετοιμάζουν επέκταση των εργασιών της εταιρείας και στη Θράκη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας".

Αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης μίλησε για ένα "ντιλ άνευ προηγουμένου" με θύματα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. "Τα τελευταία τρία χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε το έργο τρεισήμισι φορές πιο γρήγορα από ότι τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Αρχές του 2016 ήμασταν στο 30% του έργου και έχουμε φτάσει στο 75%. Ήδη έχει κατασκευαστεί στο σύνολό της η γραμμή του μετρό. Ο σχεδιασμός μας ήταν τέλη του 2020, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα περίπου, το μετρό να αποδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και ξαφνικά επανέρχεται από το πουθενά θέμα με τη κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου.  Και ξαναμπαίνει το ψευδοδίλλημα «ή αρχαία ή μετρό». Και ξαναγίνεται ανέκδοτο το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Εμείς καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα δυστυχώς περνάμε στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό». Διότι, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, αντί για τέλη του 2020, θα έχουν την ευκαιρία –και εάν, λέω εγώ– να δουν το μετρό να λειτουργεί την άνοιξη του 2023. Γιατί ο κ Μητσοτάκης ήρθε στην ΔΕΘ και αποφάσισε να προκαταλάβει τις αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιών, όπως του ΚΑΣ και ανακοίνωσε αλλαγή σχεδίων για το σταθμό Βενιζέλου. Λέγοντας μάλιστα ψευδώς ότι δεν υπάρχει μελέτη, ενώ αυτή είναι κατατεθειμένη. Και το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό; Γιατί αποφασίζει ένα βάναυσο χτύπημα στη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και ταυτόχρονα μια αφόρητη παράταση στη ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων; Και η απάντηση βρίσκεται στην παραδοχή του ιδίου από αυτό εδώ το βήμα για καθυστερήσεις του έργου που όμως δεν υφίστανται. Ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις".

Μιλώντας για τα εργασιακά τόνισε πως "με ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν: Την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση, την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα". Τόνισε ακόμη πως με το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται η κατάργηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία που περιορίζεται σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά καταργείται. "Οι εργαζόμενοι πλέον θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους". 

"Δημιουργείται, έτσι, ένας καλά οργανωμένος μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων. Ένας μηχανισμός εξαιρετικά γνώριμος για τη χώρα μας. Τον γνωρίσαμε στα σκληρά μνημονιακά χρόνια της εφαρμογής της πιο ακραίας λιτότητας. Η αγορά εργασίας κάνοντας ένα άλμα πίσω στο χρόνο θα βρεθεί ξανά στο απόλυτο μνημονιακό σκοτάδι της περιόδου 2012 – 2014. Και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Τί έγινε άραγε με την προγραμματισμένη από εμάς αύξηση 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια; Ενώ όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ένα σχέδιο που ακυρώνει προκλητικά όλη την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί για να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα σχέδιο που θέτει και πάλι σε διακινδύνευση τις συντάξεις και τις εισφορές των ασφαλισμενων, τους κόπους μιας ζωής".

"Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο να ξανανοίξει το ασφαλιστικό; Ποιος μας πιέζει για κάτι τέτοιο; Ποια ανάγκη ; Ποιος άραγε ωφελείται από ένα τέτοιο σχέδιο; Όσες φορές κι αν ρωτήσαμε τη ΝΔ δεν πήραμε απάντηση. Πώς άλλωστε να ξεστομίσει μια κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα τέτοιο πρωτάκουστο ντιλ, μόνο και μόνο για να κομίσει όφελος σε πολύ συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες; Και ειλικρινά αναρωτιέμαι πόση υποκρισία πια μπορεί να έχει κανείς για να παρουσιάζει αυτό το σχέδιο υπο τον τίτλο «ανάπτυξη για όλους»; Πόση δημαγωγία μπορεί να κρυφτεί πίσω από τρεις μονάχα λέξεις; Στην υποκρισία και τη δημαγωγία ομολογώ, βέβαια, ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Και ο τομέας της οικονομίας δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος".

Μιλώντας για το προσφυγικό τόνισε πως και σε αυτό το ζήτημα γίνεται φανερή η υποκρισία και η δημαγωγία της ΝΔ. "Τώρα ανακάλυψε πως οι προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα του «ανίκανου»  ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γεωπολιτικό ζήτημα", σημείωσε. 

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του, ανέπτυξε και τις τέσσερις προτεραιότητες του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και την οικονομία. Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η Δίκαιη ανάπτυξη. "Άρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής με ιδιαίτερη στήριξη των ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Με ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών αλλά νέων υγιών συνεταιρισμών".

"Προτεραιότητα δεύτερη: Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Βάλαμε τα θεμέλια στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια αλλά και την κοινωνική ασφάλιση. Και πρέπει να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά. Με κύριο στόχο τον περιορισμό των ανισοτήτων, δηλαδή την ισότητα αποτελέσματος. Και όχι απλώς την ισότητα ευκαιριών που θέλουν οι φιλελεύθεροι. Διότι στον 21ο αιώνα καμία κοινωνία δεν πρέπει να εκδικείται και να περιθωριοποιεί όσους αποτυγχάνουν, όσους βρέθηκαν μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και όσους είχαν την ατυχία να μην ανήκουν στην τάξη των «κληρονόμων»".

"Προτεραιότητα Τρίτη: Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας  σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης που θα λειτουργεί προς όφελος όλων: με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική λογοδοσία. Μια διοίκηση που θα σέβεται τους πολίτες και θα λειτουργεί με απλές και ψηφιοποιημένες διαδικασίες και θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας με ουδετερότητα και αντικειμενικότητα. Και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους που εμείς ξεκινήσαμε, με σοβαρούς όρους για να τελειώνουμε οριστικά με τα πελατειακά δίκτυα. Όπως επίσης και την ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκινήσαμε για το Ψηφιακό Δημόσιο, με την αναβάθμιση των υποδομών και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

"Προτεραιότητα τέταρτη: Η Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες. Στη δική μας προοπτική και αντίληψη η ελευθερία και η ασφάλεια είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντιθετικές. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για  ένα κράτος που την ίδια ώρα που καταπολεμά το έγκλημα και διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών την ίδια ώρα διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες".

Για τη Θεσσαλονίκη

"Για αυτό το προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, για αυτή τη στρατηγική, προκειμένου να συνεχίσει η χώρα τη πορεία προς τα μπροστά, Πορεία που χάραξε τα χρόνια της διακυβέρνησής μας, είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε μαζί με το λαό, μαζί με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες του τόπου.   Και σε αυτό το σχέδιο η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ειδικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Θεσσαλονίκη θέλουμε και μπορεί να γίνει η Πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι η παραγκωνισμένη Συμπρωτεύουσα. Με το μετρό που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη του την έκταση", είπε και πρόσθεσε: "Με τα αρχαία στη θέση τους ώστε να αναδεικνύουν τη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης που είναι ο μεγάλος της πλούτος. Με την ανάπλαση της ΔΕΘ, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του Μητροπολιτικού πάρκου Θεσσαλονίκης που θα συμπεριλαμβάνει και την μετεγκατάσταση του 3ου Σώματος Στρατού ώστε ο χώρος να αποδοθεί ως δημόσιος χώρος προς χρήση για τους Θεσσαλονικείς. Με τη Δημιουργία ενός μεγάλου διαμετακομιστικού Κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει ήδη ξεκινήσει. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να γίνει το μεγάλο hub των Βαλκανίων.

"Για την προοδευτική πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος"

"Οι προτεραιότητες μας και αυτό το σχέδιό μας για την κοινωνία και την οικονομία είναι που μπορούν να εγγυηθούν μια αληθινά προοδευτική πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτός είναι ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος για τη χώρα. Αλλά αυτός ο δρόμος δεν αφορά  μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Την Ευρώπη που χρειάζεται μια συνολική αλλαγή πλεύσης. Για να απαντήσει στις ανάγκες των λαών της και όχι στις ανάγκες των οικονομικά ισχυρών. Για να πολεμήσει τον εθνικισμό και την ακροδεξιά", τόνισε κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: "Σε αυτή τη μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη θα είμαστε όλοι εδώ. Στη πρώτη γραμμή. Για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, για τη Πρόοδο, για τη Δικαιοσύνη, για τα Δικαιώματα, για τους μη προνομιούχους, για τη Δίκαιη ανάπτυξη, για τη περιβαλλοντική προστασία, για το μέλλον της νέας γενιάς, για την Ελλάδα. Είμαστε εδώ και απευθύνουμε ένα μεγάλο, ένα ανοιχτό κάλεσμα: Στους εργαζόμενους, στις παραγωγικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία. Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική. Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική". 

https://tvxs.gr