Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Η ΚΕΝΤΡΟΜΟΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Τ'ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ:ΑΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΡΑ
Κλίκ για μεγέθυνση

13 Μαρτίου 2011 19:39

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙΤΕ ! 4 ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ 2 !

 

Του Π. Κουμπούρα φιλολόγου

 

Φυγόμαχη , άστοργη κι άδικη στάθηκε ανέκαθεν η κεντρομόλος διοίκηση - πολιτική , αυτοδιοικητική και εκπαιδευτική - απέναντι στα δυο αποπαίδια της : την Ακράτα και την Αιγείρα . Σαν άκρα του Νομού , σαν « σκουπίδια » πέρα απ' τα σύνορα αντιμετωπίζονταν - παλαιόθεν κάπως συγκεκαλυμμένα , αλλά τώρα απροκάλυπτα και ωμά - από τους κεντρομόλους διαχειριστές της εξουσίας και η Ακράτα και η Αιγείρα . Από ζηλοφθονία ενδεχομένως , από κόμπλεξ εγωισμού αναμφιβόλως , από κεντρομόλα συμφέροντα οφθαλμοφανέστατα . Φθονούσε και φθονεί η κεντρική διοίκηση εξουσίας τα δυο αποπαίδια της από ζήλια για το φυσικό τους κάλλος , για τις επιτυχίες στην Παιδεία και στον Πολιτισμό , για τις διακρίσεις στον Εθελοντισμό και σφόδρα την ενοχλούσε που δυο « μυξοριξιές » εκεί δα στα άκρα σύνορα ( όπως μας βλέπουν ) ζούσαν και προόδευαν κατά πολύ ανώτερα και ποιοτικότερα από τα δικά τους υδροκέφαλα διοικητικά κάστρα .

26 χρόνια υπάλληλος σ' αυτό το γυρογιάλι , που το ύμνησε η πένα του Σεφέρη και του Ρίτσου , σ' αυτόν τον όμορφο τόπο , που δυστυχώς οι παρωπίδες των διοικούντων της κεντρικής εξουσίας τον λογαριάζουν μονάχα σαν ενοχλητικό αγκάθι που τους μπαίνει στο μάτι , δεν θυμάμαι καμία χάρη να μας έγινε στα εκπαιδευτικά δρώμενα ούτε της Ακράτας , ούτε της Αιγείρας . Όλες οι χάρες ήταν μόνον για το κέντρο , για τις πόλεις με τις πολλές ψήφους και τα περισσά υπεράριθμα βολέματα . Πολλές φορές μας έφθασαν στο αμήν να νιώθουμε ένοχοι μαζοχιστές που επιμένουμε σε πείσμα των καιρών και των ανθρώπων να υπηρετούμε σε τούτον τον όμορφο αδικημένο τόπο . Κάθε που θέλανε να βουλώσουν δικές τους κεντρικές « τρύπες » σε προσωπικό , από τα αποπαίδια τους Ακράτα και Αιγείρα θα διατάζανε « βουλοτρυπίδες » ή « τρυποβουλώστρες » υπαλλήλους . Σε μας πάντα πίεση και ασφυξία . Στα κεντρικά γραφεία τους χαλαρότητα και άπλα . Κάθε που θέλανε να βγάλουν ξύγκι από μύγα - όπως τώρα - για να φανούν νομοταγείς και δουλικοί στους ανωτέρους τους , δυο « μύγες » είχαν πάντα πρόχειρες να τις αποξυγκίσουν , την Ακράτα και την Αιγείρα .

Αυτή τη φορά , όμως , δεν θα μας καταφέρουν . Όχι τόσο , γιατί εμείς πάψαμε να τους φαντάζουμε για μύγες , όσο γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με το Δημόσιο Ελληνικό Σχολειό ! Μπορεί κάποιοι τοπικοί άρχοντες των νεοσύστατων Καλλικρατικών δήμων να δικαιολογούν μια στάση ανοχής στο θέμα των συγχωνεύσεων με το έωλο επιχείρημα : « Δεν παίζουμε με τον Καλλικράτη » , ωστόσο οφείλουν οι πάντες να γνωρίζουν ότι δεν παίζουμε πρωτίστως με τα Σχολεία των Ελληνοπαίδων . Το σχολείο δεν είναι απλώς χώρος παροχής γνώσεων , ούτε είναι αποθήκη παιδικών ψυχών . Το σχολείο είναι κοινωνικό ζωτικό κύτταρο , είναι φυτώριο παιδικών ονείρων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το μετακομίσει , ούτε να το καταργήσει . Δεν είναι οι μαθητές άψυχα έπιπλα που τα μεταφέρεις όπου σε βολεύει . Σχολειά χτίστε ! έλεγε ο Κοσμάς Αιτωλός , ο άγιος του γένους μας . Δεν έλεγε σχολειά μετακομίστε ... Λένε μερικοί ότι τα υπό συγχώνευση σχολεία δεν κλείνουν , μονάχα αλλάζουν χώρο . Σιγά μην αλλάζουν τον ... αέρα τους . Και βέβαια κλείνουν , από τη στιγμή που ανακόπτεται βίαια η ιστορική τους συνέχεια , από τη στιγμή που ακυρώνεται η φυσική και κοινωνική τους πνοή και λειτουργία . Όταν οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και οι οικογένειές τους ξέρουν ότι την επόμενη χρονιά το Γυμνάσιο δεν θα τους υποδεχθεί στην κανονική του θέση αλλά μεταφερμένο μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα και μάλιστα υπό δυσμενέστερες συνθήκες υποδομής και λειτουργικότητας , τότε τι είναι γι αυτούς το νέο τους σχολείο , κλειστό ή ανοιχτό ; Σαφέστατα κλειστό είναι . Γι αυτό ως κοινωνία πρέπει να μην ξεχνάμε τη σημασία της διδαχής : Όπου κλείνει ένα σχολείο , ανοίγει μια φυλακή .

Παρατηρούμε όλοι μας ότι τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται συνεχώς η ψυχική υγεία των ανηλίκων μαθητών και πληθαίνουν τα προβλήματα παιδικής παραβατικότητας . Οι κίνδυνοι σε βάρος της παιδικής αθωότητας καιροφυλακτούν παντού και ενεδρεύουν . Αμφιβάλλει κανείς μας , ότι η επιβάρυνση της μαθητικής ζωής με μακρινότερες αποστάσεις από την οικογενειακή τους εστία , θα χεοροτερεύσει τα προβλήματα , θα αναστατώσει την εποπτεία της οικογένειας και θα προκαλέσει αδυναμία ελέγχου των ψυχοκοινωνικών αναγκών των εφήβων μας ; Και τι έχει να κερδίσει η κεντρομόλος διοίκηση εξοικονομώντας λίγα ψίχουλα χρημάτων , όταν θα έχει χαθεί η ψυχική ισορροπία των παιδιών μας ; Γι αυτό , αξιότιμοι διαχειριστές της κεντρικής εξουσίας , σκεφτείτε και αποφασίστε ΔΙΟΡΑΤΙΚΑ . Οι τράπεζες συγχωνεύονται , όπως και τα χρήματα συσσωρεύονται . Η Υγεία , όμως , και περισσότερο η Παιδεία ούτε ... χωνεύονται ούτε και ... ρεύονται . ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ μονάχα και κανείς διοικητής δεν δικαιούτε τα όνειρα των μαθητών να συγχωνεύσει . Κι αν φθάνουν κάποτε τα μαθητικά όνειρα στο έσχατο , παράνομο κι ανώφελο μέσο της κατάληψης , αυτό το κάνουν γιατί προτιμούν να κλείσουν το σχολείο τους μερικές μέρες με κατάληψη , παρά να τους το κλείσουν βίαια και για πάντα από ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ .

Η χρόνια προκατάληψη της κεντρομόλου εξουσίας απέναντι στα αποπαίδια της την Ακράτα και την Αιγείρα πρέπει να βρει τα δυο αδικημένα αδέλφια μονιασμένα και όχι διχασμένα . Την κατάφωρη αδικία δεν τη μοιράζεσαι , ούτε ζητάς μικρότερο μερίδιο αδικίας για λόγου σου και το περισσότερο να πέσει στο άλλο αποπαίδι . Την αδικία , όταν στρέφεται σε βάρος του πνευματικού κύτταρου ζωής που λέγεται δημόσιο σχολειό , όταν πλήττει την ψυχοκοινωνική διάπλαση των παιδιών μας , δεν τη μοιράζεσαι , την επιστρέφεις ολάκερη στους κεντρομόλους διοικητές που την επινόησαν . Σχολειά χτίστε , όχι σχολειά μετακομίστε ! Πρώτα η υποδομή , όχι η κατανομή !

Όσο για τους νέους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες , καιρός να εγκαταλείψουν κάθε προκατάληψη και να αγκαλιάσουν με Σταθερή δικαιοσύνη και με αδιάκοπο Μέλημα όλα τα μέλη - παιδιά της νέας Δημοτικής μας Οικογένειας . ΣΤΑΘΕΡΑ δίκαιοι προς όλους , γιατί όποιος κριθεί Α-ΣΤΑΘΗΣ , όποιος κριθεί Α-ΜΕΛΗΣ θα ... συγχωνεύσει γρήγορα τον χρόνο παραμονής του στην διοικητική εξουσία . Δεν αξίζει ούτε στην Ακράτα ούτε στην Αιγείρα η προκατάληψη και η αδικία από κάθε κεντρομόλο διοίκηση εξουσίας . Δεν είναι αποπαίδια , είναι γνήσια τέκνα της οργής , είναι ανόθευτα παιδιά του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον . Με την ΠΑΙΔΕΙΑ πάντα μπροστά . Με τα ΣΧΟΛΕΙΑ πάντα ζωντανά . ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΤΙΣΤΕ , ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑΚΟΜΊΣΤΕ ! ΠΡΩΤΑ Η ΥΠΟΔΟΜΗ , ΟΧΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ !

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου