Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Αχ , και να σήκωνε άγκυρα ο ουρανός !...
Κλίκ για μεγέθυνση

11 Φεβρουαρίου 2011 14:00

 

Του Παν. Κουμπούρα φιλολόγου

 

Την περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου θα καλύψει κυρίως ο φράκτης με σίδερα και συρματοπλέγματα που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του κύματος παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Ο φράκτης δεν θα έχει ηλεκτροφόρα σύρματα, όπως συμβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, και θα υπάρχουν θερμικές κάμερες αλλά και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν κινήσεις ανθρώπων και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή. Ανάλογος φράκτης χωρίζει και τα σύνορα Ισραήλ- Αιγύπτου. Στη Νέα Βύσσα του Έβρου βρέθηκα πρωτοδιόριστος καθηγητής στο Λύκειο το 1984. Ευλογημένος τόπος με πλούσια γη και με καλόκαρδους ανθρώπους . Το αφύλακτο των φυσικών συνόρων ευνοούσε από τότε την εισροή από την Τουρκία λαθραίων προϊόντων , όχι όμως λαθραίων ανθρώπων , όχι λαθραίων βίων , όπως σήμερα . Πώς μπορεί ένας άνθρωπος - έστω και μηδαμινής κατά τα άλλα αξίας αλλά ωστόσο άνθρωπος - πώς μπορεί να χαρακτηρίζεται λαθραίος ; Το λάθρα βιώσας ή ακριβέστερα το λάθε βιώσας , εδώ δεν έχει να κάνει με μια αθόρυβη ταπεινή ζωή , μακριά από τις κραυγαλέες προκλήσεις του υπερφίαλου εγωισμού μας . Λαθραίος βίος στις μέρες μας σημαίνει ακύρωση της ανθρώπινης υπόστασης , σημαίνει καταρράκωση κάθε έννοιας ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης . Καμιά ανθρώπινη ύπαρξη δεν γεννιέται λαθραία . Στο φως του κόσμου βαφτίζεται η ζωή , στην κολυμβήθρα του ουρανού λούζεται από τις ζεστές ακτίνες της αδελφοσύνης . Χειρότερο ακόμη κι από το όπου φτωχός κι η μοίρα του φαντάζει σημερα το όπου λαθραίος βίος και το κακό το ριζικό του .

Στο εξαίρετο και επίκαιρο μυθιστόρημα του Σπύρου Πλασκοβίτη « Το φράγμα » ένα φράγμα, σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα, αρχίζει να γίνεται απειλητικό εξ αιτίας ενός απροσδιόριστου τεχνικού ελαττώματος. Ο υπουργός ζητά από το μηχανικό να διερευνήσει την κατάσταση, να επιλύσει το πρόβλημα και να καθησυχάσει τους περιοίκους. Ο μηχανικός διαπιστώνει ότι, ενώ η απειλή είναι υπαρκτή και σοβαρή, ο μεν υπουργός ενδιαφέρεται να συγκαλύψει το πρόβλημα για να μην επωμισθεί το πολιτικό κόστος, οι δε περίοικοι ανησυχούν φαινομενικά και, τελικά, παγιδεύονται στη μοιρολατρία και εφησυχάζουν.Το φράγμα συμβολίζει την αδιαφορία και την απροθυμία των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις όποιες απειλές με προσωπικό κόστος, την ανευθυνότητα και την υποκρισία των συμφεροντολόγων. Γραμμένο πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μπορεί κάλλιστα να απεικονίσει την κατάσταση σε σχέση με τα σύγχρονα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα του σήμερα , της χρεοκοπημένης ηθικής και ανθρωπιστικής συνείδησης , δεν αντέχει άλλους μοιραίους λαθραίους βίους της παγκόσμιας αναλγησίας . Το αμπέλι παραέμεινε ξέφραγο λένε οι « θεματοφύλακες » του εγχωρίου συμφέροντος και γι αυτό κόπτονται να φράξουν τα σύνορα , να μονώσουν τον αέρα , τη γη και τη θάλλασσα με φράχτες αδιαπέραστους , να μας αφήσουν , επιτέλους , όλοι οι ξένοι λαθρόβιοι στην « ησυχία » μας και στα προβλήματά μας . Ξέχασαν όλοι αυτοί οι εντόπιοι της ησυχίας κυνηγοί , ξεχάσαμε όλοι μας , ότι το αμπέλι - Ελλάδα ξέφραγο θα παραμείνει και μ' όλους τους φράχτες του κόσμου , γιατί δεν παράγει οίνον , γιατί δεν ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου , γιατί το λεηλάτησαν τα εθνικά μας πολιτικά τρωκτικά , γιατί το ναρκοθέτησε η μέθη του κέρδους , γιατί το μάρανε η παραζάλη της αρπαγής , γιατί τα ζιζάνια έπνιξαν την ευφορία της ευαισθησίας μας και δηλητηρίασαν κάθε απόσταγμα της ανθρωπιάς μας με το φαρμάκι της μισαλλοδοξίας , με το σαράκι της πώρωσης .

Η λάβα της λαθρομετανάστευσης , αυτού του εκρηκτικού ηφαιστείου λαθραίων βίων , δεν θα καταλαγιάσει ούτε με φράχτες , ούτε με ναρκοπέδια , ούτε με σκυλοπνίξιμο ανθρώπινης σάρκας στα βάθη του ωκεανού . Δεν θα καταλαγιάσει , όμως , και από την άλλη πλευρά , ούτε με την επιδερμική συμπαράσταση της « αριστερής ευαισθησίας » , ούτε με συλλαλητήρια , ούτε ακόμη - ακόμη με απεργίες πείνας , ούτε με καταλήψεις όλων των ναών του Ασύλου της Δημοκρατίας μας . Το δουλεμπόριο ανθρώπων δεν έχει θέση στο χρηματιστήριο των αξιών μας . Η λαθρομετανάστευση της δυστυχίας και της εξαθλίωσης αιμορραγεί και η ακατάσχετη ροή της δεν θα σταματήσει παρά μόνον εν τη γενέσει της . Η παραγωγή αθλίων του 21ου αιώνα , εκδιωγμένων από τον ίδιο τους τον φυσικό χώρο και η εκμετάλλευσή τους σαν πραμάτεια ανθρώπινου πόνου , χωρίς πατρίδα γιατί την πατρίδα τους την άρπαξαν οι τύραννοι , χωρίς εστία γιατί την εστία τους την κατέκαψαν οι τύραννοι , χωρίς Ιθάκη γιατί την Ιθάκη τους την κατακρεούργησαν οι τύραννοι , θα σταματήσει μόνον εν τη γενέσει της . Οι υποκριτές ισχυροί της γης Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καιρός να ρίξουν τις μάσκες του ψεύδους τους . Αντί να « χρηματοδοτούν » με ψεύτικη φιλευσπλαχνία στρατόπεδα εξαθλίωσης καιρός να εξυγιάνουν την ίδια την αθλιότητα των απάνθρωπων καθεστώτων του Τρίτου κόσμου . Οι μάσκες των προσχημάτων στην πυρά της αλήθειας ! Σταματήστε να παράγετε μοιραίους . Και τα λιλιπούτεια κόμματα του επαναστατικού ουμανισμού δεν πρόκειται να δυναμώσουν τα ισχνά ποσοστά τους με βιταμίνες ανθρώπινης ρημαγμένης ζωής .

Μονάχα μέσα στη φυσική του πατρίδα κανένας βίος δεν είναι λαθραίος . Η ελευθερία είναι η φυσική πατρίδα του ανθρώπου , που οι ισχυροί της γης τον θέλουνε δούλο . Η αξιοπρέπεια είναι η φυσική εστία του ανθρώπου , που οι ισχυροί της γης τον θέλουνε ζήτουλα . Ο επίγειος ουρανός είναι η φυσική πατρίδα του ανθρώπου , που οι ισχυροί της γης τον θέλουνε άπνουν . Αχ , και να σήκωνε άγκυρα ο ουρανός !... Το πιστεύεις , λαθραίε μου βίε . Ναι , το πιστεύεις . Όχι , δεν είναι θανάτου καπνός αυτό που ψηλά ανεβαίνει ... Είναι ο ουράνιος θόλος - στο γήινο μαύρο σου βλέμμα - που σήκωσε άγκυρα !... Σταυρωμένος στη σκλάβα μου ζήση δεν θα πάψω ποτέ να κραυγάζω , λαθραίε μου βίε , Και όμως , κινείται ! Και όμως , κινείται ! Ο ουρανός της Ιθάκης των ανθρώπων , απαλλαγμένος από την έλξη της γης , από την βαρύτητα του θανάτου , από την αβάσταχτη ελαφρότητα της υποκρισίας μας Και κινείται ! Και συγκινείται !

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου