Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012
Η λαοθάλασσα θα ξεπλύνει την πολιτική μας κόπρο …
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Παναγιώτη Κουμπούρα φιλολόγου - ποιητή

Οι επαναληπτικές εκλογές για να καθαρίσουν το θολό τοπίο της χώρας επιτάσσουν αφρισμένο κύμα οργής και εξέγερσης από την τρικυμιώδη λαοθάλασσα των προβλημάτων και των αδιεξόδων μας . Μονάχα η λαοθάλασσα της ασίγαστης μνήμης είναι ικανή να ξεπλύνει την πολιτική μας κόπρο . Μνήμη ή μνημόνια ! Αυτό είναι το μοναδικό πολιτικό δίλημμα αυτής της δις εξαμαρτούσης αναγκαστικής προσφυγής στη λαϊκή βούληση . Ο πολίτης λαός οφείλει να θυμάται αυτούς που του βρόμισαν την ψυχή και τη ζωή του και να τους εξαποστείλει στα απόβλητα της ιστορίας . Ο πολίτης λαός χρέος του δεν έχει τα χρέη των τραπεζών και των διεθνών διευθυντηρίων. Μοναδικό του χρέος είναι να καθαρίσει με τη λαοθάλασσα της πολιτικής του ορμής το σπιλωμένο από τη ντροπή και από την ατίμωση μέτωπο της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του .

Το σύνθημα σήμερα δεν είναι : Αλλαγή . Είναι : Απαλλαγή ! Απαλλαγή από τους μηχανισμούς εξαθλίωσης , απαλλαγή από τον βρόχο της απόγνωσης , από τον ρόγχο του θανάτου , απαλλαγή από την αλλοτρίωση του ανθρωπισμού και τη μετάλλαξή του σε ανελέητο και αδυσώπητο αποχετευτικό … ανθρωπισμό … Η έννοια του οικουμενικού ανθρώπου εξοντώνεται καθημερινά κατά πλάτος και κατά … κράτος . Απόβλητα ανθρωπολύμματα δεν είναι πλέον μόνον οι ενοχλητικοί λαθρομετανάστες , είναι οι ίδιοι οι γηγενείς φιλήσυχοι μεροκαματιάρηδες , απόκληροι της μοίρας και της κοινωνικής μέριμνας . Οχετός αποβλήτων ψυχών χύνεται αναίτια κάθε ώρα και λεπτό μαζί με τα βοθρολύμματα στη θάλασσα της παγκόσμιας αμεριμνησίας μας : Αποχετευτικός … ανθρωπισμός …

Διετάχθη γενική εκκαθάριση

περιττωμάτων .

Η των πτωμάτων αποκομιδή

ας περιμένει επ ’ ολίγον ,

ο συλλεκτήριος αγωγός

του οχετού ψυχών

να καθαρίσει …

Του βιολογικού καθαρισμού η δράσις

μεγίστη ανακάλυψις στ ’ αλήθεια .

Ωστόσο , και υγιείς οι αντιδράσεις

των εντοπίων γηγενών ,

το ευεξήγητον δικαίωμα υπηρετούντων

ουδείς ακούσια να συμβιοί

με απόβλητα αλλότρια

τόσης παγκόσμιας υπερχείλισης

απολωλότων ρύπων …

Μακρυά από μας και σας

το πείραμά σας

του καθαρτήριου φράγματος

ώ , τεχνουργοί ,

ακόμα κι αν αδειάσετε τη γη

από τα λύμματά της

θ ’ αφήσετε ανεξίτηλα

τεκμήρια ενοχής σας

στη ρυπαρή ψυχή σας

τ ’ αθώα αίματά της .

Εις την πανδέγμονα μονάχα θάλασσα ,

αφ ’ ότου χάλασα

την αρμονίαν

της φιλικής μου σχέσης με την φύση ,

εκεί , του ωκεάνειου βυθού

ξεβράσματα

ακαθαρσίες και ανθρώπινα χαλάσματα

του αποχετευτικού … ανθρωπισμού

ζητούν τη λύση .

Τη θάλασσα , τη θάλασσα ,

Σεφέρη μου ,

ποιος θα την εξαντλήσει ;

Την υπομονή μας έχουν εξαντλήσει οι κλέφτες και αμαρτωλοί εθνοσωτήρες μας . Αυτή την απέραντη λαοθάλασσα της υπομονής μας έχουν εξαντλήσει , καλέ μου Σεφέρη . Οι βοσκοί μας , λύκοι μας … Κι είναι οι ίδιοι , όπως τους είχε κατονομάσει ο Παλαμάς : « Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!

Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι φαύλοι και οι περιττοί, καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι

για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί.» Όλα τα δέχεται και τα υπομένει η θάλασσα του πόνου και της αντοχής . Και τα κουφάρια των πεταμένων αποβλήτων ψυχών και τα απολωλότα θύματα του αποχετευτικού μας ανθρωπισμού . Έως ότου φουσκώσει το οργισμένο πέλαγος , έως ότου εγερθούν οι καταπτοημένες συνειδήσεις των ανθρώπων . Σε τούτη τη δις εξαμαρτούσα κάλπη , φαίνεται σαν κάτι να κινείται στα σκοτεινά … Ίσως και νά ’ ναι ένα πρώτο κύμα λαοθάλασσας που έρχεται να ξεβρομίσει την κόπρο της Ελληνικής Πολιτείας . Όπως και να είναι , ακόμα κι αν τα φαινόμενα και πάλι μας απατούν , το βέβαιο είναι πως η υπόθεση ΑΠΑΛΛΑΓΗ μάς βρίσκει τώρα ελεύθερους πολιορκημένους , αλλά με μάτια ανοιχτά , με χέρια λυτά , με λόγον και φρόνημα πλημμυρισμένου ονείρου . Δεν έφθασε ακόμη η ώρα του : ελευθερία ή θάνατος . Ας ποντάρουμε αυτή τη φορά στην καλή ζαριά του : ελευθερία και ζωή !

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου