Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Οκτ 2011
ΤΟ  ΟΧΙ  ΤΟΥ  2011  ΛΕΓΕΤΑΙ  ΟΥΣΤ !
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Π. Κουμπούρα φιλολόγου - ποιητή

Η απαξιωτική και « αγενής » κραυγή « ουστ » σίγουρα δεν συνάδει με τον χαρακτήρα μου . Πολύ περισσότερο μου είναι αταίριαστη και με ενοχλεί συνειρμικά , καθώς συνδέεται με την τρυφερή παιδική μου ηλικία , όταν την άκουσα για πρώτη φορά να μου την απευθύνει ο μητροπολίτης του τόπου καταγωγής μου στην Ήπειρο . 8 χρονών παιδί , μαζί με τη συγχωρεμένη , 10χρονη τότε , αδελφή μου πήγαμε με τρύπια παλιοπάπουτσα στη μητρόπολη να ζητήσουμε ένα ζευγάρι παπούτσια χωρίς τρύπες από τα δέματα της αμερικάνικης βοήθειας . Ο μακαριστός , υπέργηρος τότε , δεσπότης, μόλις άκουσε το αίτημά μας χωρίς καν να προλάβει να μας κοιτάξει έστρεψε το βλέμμα του στο φρεσκογυαλισμένο πάτωμα , είδε κάτι λάσπες κάτω απ’ τα φτωχικά παιδικά μας πόδια και μας χούγιαξε : « ουστ από δω… Μου λερώσατε το παρκέ …» Εύχομαι ο θεός να τον έχει συγχωρέσει , ίσως κάποτε μπορέσω να τον συγχωρήσω κι εγώ. Αυτοί, όμως, που σε καμμία περίπτωση και δεν δύναμαι και δεν επιτρέπεται να τους συγχωρήσουμε ποτέ , είναι σήμερα μετά από μισό αιώνα στα 58 μου , όσοι μας λασπωσανε και μας μολύνουνε κάθε μέρα κάθε ώρα χωρίς να ξέρουμε ως πότε το άγιο εικόνισμα της πονεμένης μας ψυχής .

Αυτοί οι « εγκληματίες » - όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει ο καθηγητής Χρ. Γιανναράς - ηγετίσκοι της συμφοράς μας , που ανέλαβαν κοψοχρονιά να μας « σώσουν » με το ζόρι και μας και τη δόλια μας πατρίδα , θάβοντάς μας κάθε μέρα μέτρο-μέτρο , δόση-δόση , φόρο-φόρο , περικοπή-περικοπή , αυτοί οι παλιοκλέφτες , οι παλιοψεύτες , οι παλιοαπατεώνες , είναι θεία δίκη και λαϊκή επιταγή να λάβουν το γρηγορότερο τη μόνη απάντηση που αξίζει στα ανομήματά τους : ΟΥΣΤ , παλιοζάγαρα ! ΟΥΣΤ , όχι μόνον γιατί κλέψατε λεφτά ( τα τούβλα κατρακύλησαν , χαχάνιζε πρώην πρωθυπουργός κατά μαρτυρία του καθηγητή Κώστα Μπέη ) , ΟΥΣΤ , όχι μόνον γιατί υφαρπάσατε την ψήφο μας με τα δόλια ψέματά σας , ΟΥΣΤ , όχι μόνον γιατί φορτώσατε στις ανήμπορες πλάτες μας χρέη δικά σας και της δικής σας κάστας , που την αφήσατε ανενόχλητη να ασφαλίσει για λογαριασμό της τον πλούτο της πατρίδας σε ξένες τράπεζες , αλλά , κυρίως , ΟΥΣΤ , γιατί σπιλώσατε την αξιοπρέπειά μας , ΟΥΣΤ , γιατί προσβάλλετε την περηφάνεια μας , ΟΥΣΤ , γιατί σκοτώνετε το μέλλον των παιδιών μας .

Πείτε μας , ελεεινοί ηγετίσκοι της συγκυβέρνησης ή της παρακυβέρνησης - όπως και να βαφτίσετε την άνομη μετέωρη εξουσία σας - , πείτε μας , πώς θα σταθείτε Οκτώβριο μήνα του 2011 , που ο λαός μας ο χιλιοπροδομένος τιμά το ΟΧΙ του στους κατακτητές , το ΟΧΙ στην Κατοχή , το ΟΧΙ στην πείνα , το ΟΧΙ στον εμφύλιο , το ΟΧΙ σε κάθε μορφή υποτέλειας και σκλαβιάς , πείτε μας , πώς θα σταθείτε απέναντι στην τραγική μάνα της ηρωικής μας Κρήτης , που της έλαχε να δει στο φτωχικό της τα ξέπνοα μάτια του λέβέντη της , του 20χρονου παλικαριού της , με τη θηλιά της απόγνωσης σ’ ένα κρεμασμένο αναπάντητο ΓΙΑΤΙ; Πείτε μας , τι θ’ απαντήσετε σ’ αυτό το ΓΙΑΤΙ; του αδικοχαμένου νέου και της άμοιρης της μάνας; 10 αυτοκτονίες την ημέρα , εξαιτίας της ασφυξίας που προκαλεί η δική σας πολιτικο – ηθική χρεοκοπία , καταγράφουν τα ψιλά και σκοτεινά του δελτίου ειδήσεων . Τις χρεώνεσθε όλες εσείς , ελεεινοί αρχηγίσκοι της συγκυβέρνησης και της παρακυβέρνησης με την ανίκανη και υποταγμένη πολιτική σας διαχείριση . Κρέμασμα θέλετε … Ειλικρινά , θέλετε κρέμασμα … Και δεν ξέρουμε αν ίσως κάπου κατά βάθος στο υπόλοιπο συνείδησης , αν σας έχει απομείνει , ίσως και να την περιμένετε την κρεμάλα αυτή , που θα σας εξιλεώσει απ’ τις τύψεις σας . Γιατί όσο και να είστε υποκριτές και να παριστάνετε τους « σωτήρες » και τους « πονεμένους » φανερώνεστε κάτω από τα φοβισμένα σας προγούλια πως έχετε επιγνωση του ότι δεν είστε παρά δήμιοι σύγχρονοι της ξεπουλημένης Δημοκρατίας μας . Δήμιοι με κολαριστή γραβάτα στη θέση της κουκούλας . Δήμιοι των ανθρωπίνων αξιών . Δήμιοι της ζωής και κάθε ηθικής υπόστασης . Τη μόνη χάρη , που μπορείτε να μας κάνετε , ελεεινοί μας δήμιοι συγκυβερνήτες και παρακυβερνήτες μας , είναι να χαθείτε πάραυτα απ’ τη ΖΩΗ μας .

Και καλύτερα να φύγετε μόνοι σας , προτού σας διώξει το ΟΥΣΤ του λαού , το ΟΥΣΤ της οργής και της αγανάκτησης . Πάρτε τη χρεοκοπημένη πολιτική σας και αμέτε στο καλό . Αφήστε μας , επιτέλους , « ακυβέρνητους » και « άσωστους » και θα βρούμε εμείς την άκρη των αδιεξόδων , που μας έχουνε κυκλώσει . Θ’ ανοίξουμε διδακτικά το ευαγγέλιο της σωφροσύνης , όπως μας το κληροδότησε ο άγιος Παπαδιαμάντης 115 χρόνια πριν , και θα τη βρούμε μόνοι μας την άκρη των αδιεξόδων μας , να είστε σίγουροι πώς θα την βρούμε . ΟΥΣΤ εσείς και θα τη βρούμε εμείς την άκρη : Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος. Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλεπταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι « γυφτοχαρατζήδες », τώρα σε « αθεώνουν » οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι. Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν « φούρνους με καρβέλια » , δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, όν ήθελαν παρουσιάσουν. Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν,τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού… Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κι επιδεξιώτερον τον κόθορνον, Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εφημερίδα « Ακρόπολις » 115 χρόνια πριν ….

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου