Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ €URO ...
Κλίκ για μεγέθυνση

10 Ιουλίου 2011 20:44

 

του Π. Κουμούρα φιλολόγου

 

Πόση ευτυχία μπορεί να χωρέσει άραγε σ' ένα υπέροχο « βαλιντζάκι » , όπως χιουμοριστικά θα'λεγε κι ο Στάθης των « Αρβύλα » ; Αν μου το δίνανε αυτό το « υπέροχο βαλιντζάκι » ίσως και να μπορούσα ν' απαντήσω ... Το σίγουρο είναι πως ούτε ένα ... δευτερόλεφτο ευτυχίας δεν παίζεται ποτέ « σίγουρο » σε κανένα στοίχημα χρημάτων , παράνομο ή νόμιμο . Το σύνθημα γραμμένο στον τοίχο , με όλη τη σοφία της αναρχίας του : Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ Ε ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ € . Φαι νομενικά σωστό , το σύνθημα , και άκρως παρήγορο αυτή την κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα , που κατά σύμπτωση κι αυτή γράφεται ΜΕ Ε ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ € . Από την άλλη όψη του νομίσματος αξίζει να προσέξουμε ότι και η δυστυχία γράφεται με δυς κι όχι με δις ... Πόσα δις παραφροσύνης θέλουν να μας τρελάνουν όλοι αυτοί , που εδώ και μήνες τώρα ( κι όπως δείχνουν τα πράγματα για πολλά χρόνια από δω και πέρα ) μας βομβαρδίζουν 10 εκατομμύρια Έλληνες με δισεκατομμύρια δυστυχίας , εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας κάθε ώρα και στιγμή κι αυτά τα λίγα ψίχουλα ευτυχίας , ηρεμίας και γαλήνης , που έχουμε ανάγκη σαν άνθρωποι κι εμείς βρε αδερφέ ;

Μας έχουν γανώσει το κεφάλι . Μας έχουν γαντζώσει την ψυχή οι οικονομικοί εκβιαστές τρομοκράτες μας . Τρεις αυτοκτονίες την ημέρα για οικονομικούς λόγους, καταγράφονται πλέον στην Ελλάδα. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί πλέον είδηση. Αυτοκτονούν μακριά απο τις κάμερες. Αυτοκτονούν σαν αριθμοί. Την ιδιότητα του ανθρώπου την έχουν μόνο οι "επιτυχημένοι". Όσοι μπορούν να κάνουν καλά συμβόλαια με τα αφεντικά τους. Στην Ελλάδα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου δεν χωράνε « αποτυχημένοι ». Μας γανώνουν το μυαλό , μας γαντζώνουν την καρδιά με καταιγιστικές απειλές : θα σας διώξουμε απ' το ευρώ , θα σας ρίξουμε στη δραχμή , θα χρεοκοπήσετε , θα πτωχεύσετε , θα πεινάσετε , δεν θα πληρωθείτε , θα καταστραφείτε ... Έ , άι στην ευχή ... Να πα... να γανωθείτε ... Εμείς δεν βάζουμε υποθήκη το φτωχό όνειρο της λίγης ευτυχίας μας ! Η Ευτυχία - όπως και η Ελλάδα - γράφεται με Ε ψιλό , λιτό , τίμιο και φυσικό . Δεν γράφεται με € , ούτε βέβαια με δραχμή , ούτε με δολάριο , ούτε με χρήμα βρόμικο και ξεπλυμένο , σαν τα δισεκατομμύρια των μαφιόζων της μπάλας με τα στημένα παιχνίδια και τα παράνομα στοιχήματα .

Τόσα χρόνια όλοι οι « ξεπλυμένοι » χοντράνθρωποι της μίζας , της διαφθοράς και της κερδοσκοπίας , στοιχηματίζετε πάνω στο « σίγουρο » της δυστυχίας μας και θησαυρίζετε . Σας αφήνουμε στην « ευτυχία » του μαύρου πλούτου σας . Άμποτες να τα « χαρείτε » και στο κελί της δικαιοσύνης , αν και δυστυχώς δεν το βλέπω... Έστω , να τα χαρείτε « ευτυχισμένοι » ώστε να σας καθίσουν στο φουσκωτό στομάχι σας , έτσι που να εκραγεί και να τιναχτούν στον αέρα τα μαύρα ευρωδόλαρα ανάκατα με τα περιττώματα του περισσού σας μαύρου πλούτου , με τον οποίο κάποτε νομίζατε πως αγοράζετε ευτυχία , όμως τώρα όπως κι οι ίδιοι βλέπετε τα μαύρα ευρωδόλαρα μόνον σκατά αγοράζουν , σκατά κι απόσκατα ! Η μικρή , αλλά αληθινή ευτυχία του φτωχού και τίμιου Έλληνα βρίσκεται αλλού . Ένας παγκόσμιος Έλληνας , ο Ιρλανδός Πάτρικ Λη Φέρμορ , που έζησε την αληθινή ευτυχία στα βουνά της Κρήτης , όχι με τα πλούτη του σερ , αλλά με τα πλούτη της φύσης σαν απλός Μιχάλης , έλεγε στους χωριανούς του Έλληνες : « Είμαστε τυχεροί που ζούμε εδώ , είμαστε τυχεροί που έχουμε καλό φαγητό , είμαστε τυχεροί που έχουμε τα βουνά , είμαστε τυχεροί που έχουμε καθαρό αέρα να αναπνέουμε , είμαστε τυχεροί που έχουμε θαυμάσια θάλασσα να κολυμπάμε . Γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους , μπορεί και να ξεχάσουμε να πεθάνουμε ! » Ο Έλληνας , όπως η Ελλάδα και όπως και η ευτυχία του , γράφεται με Ε ψιλό , όχι με ευρώ , ούτε με δραχμή , ούτε με δολάριο . Έχουμε χιλιάδες λόγους μικρής - αληθινής ευτυχίας , που μπορεί και να ξεχάσουμε να πεθάνουμε !

Η Ελλάδα , βέβαια , είναι από τη φύση της πολύ δύσκολο να πεθάνει . Ωστόσο ο εργαζόμενος και ο άνεργος Έλληνας βυθίζεται αυτή την εποχή σε πελάγη μαύρης δυστυχίας κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας του χρήματος . Δεν πλήττονται όλοι το ίδιο . Οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο καταχωνιασμένο στο εξωτερικό και στο εσωτερικό , αντί να παριστάνουν τον κακόμοιρο , καλούνται να συνεισφέρουν στην εξισορρόπηση του ανθρώπινου πόνου και στην άρση της κοινωνικής αδικίας . Πρώτιστη ανάγκη προστασίας έχουν οι νέοι για να μπορούν να ονειρεύονται ακόμη το μέλλον , οι άνεργοι οικογενειάρχες , τα περήφανα αξιοπρεπή γηρατειά και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη , που χωρίς να χρωστάει τίποτε βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη στον παράλογο εφιάλτη μιας οικονομικής δυστυχίας χωρίς ορατή διέξοδο . Ακόμη και αν δεχθούμε ότι το €y ζην άνισον του Ευ Ζην ... πού θα έπρεπε, λοιπόν, να ψάξουμε για να βρούμε την ευτυχία; Αποθησαυρίζοντας στο διαδίκτυο σοφία απλών ανθρώπων , όσον αφορά τη σχέση χρήματος και ευτυχίας , βρήκα μεταξύ άλλων και τα παρακάτω ερανίσματα στο sxeseis.gr : - Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία , αλλά καθησυχάζει.... - Λένε οτι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.. Δεν λένε όμως ότι μ' αυτό μπορείς να αγοράσεις ενα τέλειο αντίγραφό της.. - Πάντοτε όμως θα αποτελεί ένα αντίγραφο και τίποτε παραπάνω. Ακόμη και το πιο τέλειο αντίγραφο αντικατοπτρίζει είδωλα και προάγει την πλάνη.......επιλέγουμε αυτήν τελικά ως τρόπο ζωής; - Η μεγαλύτερη αξία στην ζωή,είναι η φιλία..μετά βέβαια από την απαραίτητη υγεία.. Η ΦΙΛΙΑ σήμερα, είναι είδος προς εξαφάνιση..την παρομοιάζω όπως την ελιά..ζει πολύ καιρό χωρίς να την πολυφροντίζεις,αλλά άμα της δίνεις νερό, αναπτύσσεται αμέσως και σου βγάζει μεγάλους και πολλούς καρπούς..αν καθόλου δεν την ποτίζεις..θα ξερακιάσει και στο τέλος θα ξεραθεί..θα πεθάνει..Η ΦΙΛΙΑ είναι η μόνη ανθρώπινη σχέση που διαρκεί, κι είναι τόσο απαραίτητη για την ψυχολογική ισορροπία μας, σαν κοινωνικά όντα που είμαστε..το ΧΡΗΜΑ δεν εξαγοράζει φιλίες..Η ΦΙΛΙΑ δεν αγοράζεται με χρήματα..είναι λοιπόν το μεγαλύτερο διαμάντι που υπάρχει στον κόσμο.. - Τι σας προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ανθρωπότητα; ρώτησαν τον Δαλάϊ-Λάμα, και απάντησε: "Ο άνθρωπος", Γιατί θυσιάζει την υγεία του για να βγάλει λεφτά. Ύστερα θυσιάζει τα χρήματά του για να ανακτήσει την υγεία του. Και τότε είναι τόσο ανήσυχος για το μέλλον ώστε δεν απολαμβάνει το παρόν, και ως αποτέλεσμα αυτός δεν ζει ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον Και ζει σαν να μη πρόκειται ποτέ να πεθάνει . Και πεθαίνει χωρίς να έχει ζήσει ποτέ στην πραγματικότητα .

Ο Έλληνας την μικρή του ευτυχία την φέρει μαζί του στο πραγματικά υπέροχο βαλιντζάκι του

πνεύματος και της ψυχής του . Αποθησαυρίζω στο ποιητικό μου σεντούκι ένα διπλό χάι-κου :

Λάβετε θέσεις ... Γυμνός ο στίβος . / Φωτοβολίδα άγχους / το νήμα εκόπη . Υ.Γ. Ρεκόρ ο χρόνος : / μία ζωή και κάτι / δεύτερα λεφτά ... Στο στίβο της ευτυχίας τα λεφτά είναι πάντα δεύτερα ποτέ πρώτα ... Δεύτερα σε αξία , σε σημασία . Πρώτα παραμένουν το πνεύμα και ο τρόπος ζωής , που μπορεί να μας κάνουν και ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ !

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου