Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Μάρ 2014
 ΕΠΩΝΥΜΟ : ΕΛΛΑΔΑ . ΟΝΟΜΑ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !
Κλίκ για μεγέθυνση

 του Π. Κουμπούρα φιλολόγου - ποιητή

 

Η ιστορική διαδρομή της χώρας μας , της μικρής και φτωχής Ελλάδας , μας οδηγεί να την ταυτίσουμε με το ιδανικό της Ελευθερίας ! Και πράγματι , παρέμενε ελεύθερη η πατρίδα μας , ιδιαίτερα σε μικρές ή μεγάλες περιόδους κατά τις οποίες διάφοροι περιστασιακοί κατακτητές της καθυπόταξαν με την επιβολή της βίας το σώμα της , αλλά ουδέποτε το φρόνημα και την ψυχή της . Η λευτεριά είναι πεποίθηση και τρόπος ζωής για τον Έλληνα . Κατά καιρούς το αλωνάκι της γης του το άλωσαν ορδές δυναστών και τυράννων , σε καμία περίσταση , όμως , δεν υπέστειλε το ανάστημα της περήφανης και λεύτερης ψυχής του . Ελεύθερος – πολιορκημένος , διαφύλαξε άπαρτο το κάστρο της Τιμής και της Αξιοπρέπειας .

Αντιμέτωπος με τις προκλήσεις των νέων δεινών του ο σύγχρονος Έλληνας του 21ου αιώνα έχει καθήκον να προασπίσει το όνομα της Διαλεχτής του Ελευθερίας . Πνευματικό όπλο στον αγώνα του έχει τη λεύτερη διαλεκτική σκέψη που του κληροδότησαν οι πρόγονοί του φιλόσοφοι . Διορατικός μέσα στη θολή και συγκεχυμένη συσκότιση των παθών και των λαθών του , ο χρεώστης απόγονος του Αριστοτέλη και του Μακρυγιάννη , οφείλει να διακρίνει μέσα του και γύρω του τα αόρατα δεσμά της σημερινής του χειραγώγησης και να αποτινάξει μια για πάντα τον επονείδιστο ζυγό της ψυχικής και ηθικής του υποτέλειας , του διασυρμού και της καταδυνάστευσης των νεανικών του οραμάτων . Το Ελληνόπουλο του 21ου αιώνα έχει ιερό δικαίωμα να φέρει ανεξίτηλα στην ταυτότητα της προσωπικότητάς του το επώνυμο : ΕΛΛΑΔΑ και το όνομα : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ .

Η Διαλεχτή ψυχή των νέων μας έχει ιερό χρέος ελεύθερα να ονειρεύεται , λεύτερα να συλλογάται και λεύτερα να ορθοδρομεί στο μέλλον των προσδοκιών της . Φύλακας – άγγελος των νέων μας στην αγωνία και στον αγώνα τους , παραστέκει η θεά – ελπίδα , η Διαλεχτή η Λευτεριά , και ως γυναίκα με το κοφτερό μυαλό και ως πατρίδα – μάνα με το κοφτερό πνευματικό σπαθί της άγρυπνης συνείδησης . Ως γυναίκα και ως πατρίδα τιμά ο Μάρτης των Ελλήνων την αυτονομία μαζί με την εθνεγερσία του . Διπλή τιμή , διπλό δικαίωμα όπως και διπλό καθήκον να ενστερνιστεί ο καθένας μας τα μηνύματα και διδάγματα όλων των κοινωνικών και εθνικών αγώνων , που έγιναν και γίνονται στο επώνυμο : ΕΛΛΑΔΑ και στο όνομα : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ . Με σκυφτό το κεφάλι και πτοημένο το ηθικό δεν μπορεί να γαλουχεί τα παιδιά της , τη νέα γενιά της αβεβαιότητας και της ανεργίας , η Διαλεχτή δασκάλα της ιστορικής μας μνήμης . Η θυσία της Μεσολογγίτικης ψυχής δεν έγινε για να ατιμάζονται σήμερα τα όνειρα των νέων και να ρίχνονται βορά στα αρπακτικά όρνεα των μεγάλων δυνάμεων , που διαφεντεύουν τυραννικά την κυβερνητική διαχείριση της χώρας μας , της πατρίδας της δημοκρατίας και του πανανθρώπινου πολιτισμού .

Έγερση και αυτοσεβασμό σημαίνει ο Μάρτης των Ελλήνων . – Έϊ , σεις σκυφτοί , υψώθητε κι οι δέσμιοι αφεντέψτε … , κραυγάζει ως γυναίκα και ως πατρίδα – μάνα η Διαλεχτή μας Λευτεριά ! Και μεις , τα παιδιά της , όρθιοι και με προσοχή , ώστε να αντικρούσουμε την κατάρα της διχόνοιας και των αυτοκαταστροφικών λαθών , συμμετέχουμε εν εγρηγόρσει στο εθνεγερτήριο σάλπισμά της , ψάλλοντας μέσα από τα μύχια της ψυχής του είναι μας : - Χαίρε , ώ χαίρε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

ΕΠΩΝΥΜΟ : ΕΛΛΑΔΑ . ΟΝΟΜΑ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !

Η ανοιχτομάτα Διαλεχτή , μια δούλα στο παζάρι ,

πούλαγε βρώμη από κορμί κι από ψυχή κριθάρι

και μ’ ό,τι περιμάζευε απ’ το ξεπούλημά της

τάϊζε ορφανά πουλιά , που κούρνιαζαν σιμά της .

 

Μα κάθε Μάρτη τη γιορτή την έπνιγε μια σφίξη

ωσάν γυναίκας τη θηλή , που φίδι την τυλίξει

κι ως έπεφτε να κοιμηθεί , πάνω στη βλεφαρίδα

έστρωνε ένα λερό χαλί η ζητιάνα της πατρίδα

και την εσκούνταγε η βροντή , που εβόγκαε απ’ τα στήθη

της λιονταρίσιας της καρδιάς και σα θεριό εβρυχήθη

η Διαλεχτή η Λευτεριά ευθύς στο ξύπνημά της

τους εφιάλτες τίναξε στο φεγγοβόλημά της

κι ωσάν γυναίκα ανδρειώθηκε κι ωσάν πατρίδα – μάνα ,

που της αρπάξαν το παιδί απ’ των φασκιών την πάνα .

 

Έβγαλε τότες μια κραυγή μες στης σιωπής τα σπλάχνα

όπου εβουβάθηκε η ντροπή και δεν εσειόταν άχνα :

- Έϊ , σεις σκυφτοί , υψώθητε κι οι δέσμιοι αφεντέψτε ,

θεά η ελπίδα η Διαλεχτή μέσα σας και πιστέψτε

πως τούτη δω τη γούρνα γης , που’ χει νερό και αίμα ,

δεν τη λασπώνει αντάρας φως και δεν τη λούζει ψέμα .

Γι αυτό στέκει περήφανη κι ουδέ λυγάει το γόνα

στις προσταγές των ισχυρών . Πιστεύει στον αγώνα

του δίκιου και της λευτεριάς κι ολόρθη πάντα μένει

για να φωτίζει τους λαούς σ’ όλη την οικουμένη !

 

Η ανοιχτομάτα Διαλεχτή , μια δούλα στο παζάρι ,

πούλαγε βρώμη από κορμί κι από ψυχή κριθάρι

και μ’ ό,τι περιμάζευε απ’ το ξεπούλημά της

τάϊζε ορφανά πουλιά , που κούρνιαζαν σιμά της .

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου