Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Δεκ 2013
Η ΔΙΑΛΕΧΤΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΨΥΧΗ !
Κλίκ για μεγέθυνση

του Π. Κουμπούρα φιλολ'ογου

 

Η ΔΙΑΛΕΧΤΗ, η Διαλεκτική κόρη της Αρχαίας Ελληνικής Σοφίας, είναι και πνευματική μου « κόρη » , όπως, θαρρώ, και των περισσοτέρων σκεπτόμενων ανθρώπων του οικουμενικού μας πολιτισμού. Παρακαταθήκη σοφίας, πνευματικό θησαυρό ακατάλυτης αξίας, αποτελούν τα αθάνατα, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα ρητά, γνωμικά και αποφθέγματα των 7 σοφών της Ελληνικής αρχαιότητας.

 

Ο Σόλων από την Αθήνα, ο Βίας από την Πριήνη, ο Θαλής από την Μίλητο, ο Χίλων από τη Λακεδαίμονα Σπάρτη, ο Κλεόβουλος από τη Λίνδο της Ρόδου, ο Πιττακός από τη Μυτιλήνη της Λέσβου και ο Περίανδρος από την Κόρινθο, κληροδότησαν σε μας τους σημερινούς περιπλανώμενους της σύγχυσης και των αδιεξόδων, την Διαλεχτή ψυχή της Σοφίας τους. Σταχυολόγησα 7 σοφά ερανίσματα, ένα από τον καθένα εκ των 7 σοφών, και συνέθεσα το ποίημά μου : Η Διαλεχτή, των σοφών ψυχή !, αποτελούμενο από 7 στροφές με 7 ομοικοκαταληξίες λέξεων σε κάθε στροφή. Και τα 7 γνωμικά είναι αποστάγματα σοφής σκέψης, ικανά να βοηθήσουν τον χειμαζόμενο πολίτη των ανήθικων καιρών μας να ορθοδρομήσει στην οδό της ιστορίας και των ονείρων του και ενώ τώρα ευρίσκεται στην παρακμή να ανηφορίσει προς μια νέα ακμή και πνευματική άνοδο. Άλλωστε, όπως θα’ λεγε και ο Ηράκλειτος « οδός άνω και οδός κάτω μία εστί».

1. « Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει ». Αφού μάθεις να άρχεσαι, θα μάθεις καλά και να άρχεις. Είναι επιστήμη το να κυβερνάς καλά και σωστά, πρώτιστη επιστήμη, όμως, είναι να μάθεις να κυβερνιέσαι σωστά και από σωστούς άρχοντες. Κάκιστοι και ανήθικοι είναι κατά το πλείστον οι σύγχρονοι κυβερνήτες μας και μεις με τη σειρά μας οι … « άξιοι » αρχόμενοι μαθητές τους στην άσκηση της οποιασδήποτε αρχής αναλάβουμε γινόμαστε το ίδιο και χειρότερα κάκιστοι και ανήθικοι…

2. « Οι αγαθοί ευαπάτητοι ». Οι καλοί και ενάρετοι είναι ευάλωτοι στην εξαπάτηση. Αυτό το τρωτό μας σημείο, την αχίλλειο πτέρνα της καλοσύνης μας , εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και μας κοροϊδεύουν ασύστολα, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και μας ξεγελάν με απατεωνίες και με ψέμματα. Η λύση, όμως, δεν είναι ο αγαθός και καλός να γίνει κι αυτός παλιάνθρωπος και κακός στην απαίσια κοινωνία μας. Οι απατεώνες και οι ψεύτες πρέπει να το βρουν από τη γνήσια καλοσύνη μας, να τιμωρηθούν από « επίθεση » αγαθότητας, που θα ξεσκεπάσει το μέγεθος της δικής τους ψευτιάς και της αδιαντροπιάς τους. Ο καλός, καλό δεν βλέπει, οφείλει, όμως, αυτή τη φορά να νικήσει, επιτέλους !

3. « Μη πλούτει κακώς ». Να μην αποκτάς πλούτη με ανέντιμο τρόπο και σε βάρος των άλλων … Αλήθεια, εκείνη η λίστα Λαγκάρντ πού βρίσκεται κυρ Αντωνο-Βαγγέλη μου; Πότε θα’ ρθουν πίσω τα κλεμμένα , όπως κραυγάζει και απαιτεί ο ευκολόπιστος και πολυβασανισμένος φτωχο-λαός;

4. « Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας ». Πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να μιλάς… Η Σκέψη και ο Λόγος δομούνται συγχρονισμένα. Ομιλώ, σημαίνει, μιλώ με το μυαλό… Σήμερα, οι αναθεματισμένοι, μας χειραγώγησαν τη σκέψη και μας περιόρισαν τον λόγο μαζί με τον διάλογο, μας καταδίκασαν στη σιωπή και στην τρομάρα. Καιρός να μιλήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί με το μυαλό και με την γλώσσα μας την απαράμιλλη, την Ελληνική!

5. « Βία μηδέν πράττειν ». Τίποτε μην κάνεις βίαια. « Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη, που με βία μετράει τη γη ». Η Ελευθερία απαιτεί βιάση, εγρήγορση δηλαδή, και κοφτερό σπαθί. Μόνο, που στις μέρες μας το κοφτερό σπαθί είναι το κοφτερό μυαλό της σοφής μας σκέψης. Τίποτε άλλο δεν θα μας απελευθερώσει, ούτε η φωτιά, ούτε το τσεκούρι. Και μην ξεχνάμε, τον σοφό ηγέτη της μη βίας, τον Μαχάτμα Γκάντι, που μαρτύρησε πάνω στον ίδιο τον βωμό της βίας και με το αίμα του τον έσβησε μια για πάντα τον ματοβαμμένο αυτόν βωμό… Και το νωπό αίμα του Αλέξη, του Παύλου Φύσσα, των δύο νεαρών θυμάτων πρόσφατα, και αύριο ποιος ξέρει ποιας μάνας δάκρυα θα πάρουνε σειρά, ας ευχηθούμε να μην αναθερμάνει τη χόβολη της βίας, γιατί είναι μονόδρομος θανάτου χωρίς επιστροφή.

6. « Το παρόν ευ ποίει ». Το τώρα, το σήμερα, την κάθε σου στιγμή, να την κάνεις ποιότητα ζωής! Άδραξε το Τώρα και ζήσε, ζωντανέ- νεκρέ Άνθρωπε. Γίνε πρωταγωνιστής καλλιτέχνης στην Τέχνη της Ζωής σου!

7. « Μελέτα το παν ». Μην αφήνεις τίποτε χωρίς να το ερευνάς και να εμβαθύνεις. « Καταδικασμένα » ελεύθερο σε θέλει η Διαλεχτή, των σοφών ψυχή, οδοιπόρο μελετητή του ερωτικού σου ταξιδιού στον επίγειο και στον ουράνιο κόσμο της Σοφίας. Είθε, σύντομα, να αξιωθώ να δω τυπωμένη την πνευματική μου « κόρη » στο δεύτερο ποιητικό μου βιβλίο, που θα έχει τον τίτλο : Η Διαλεχτή , κόρη της σκέψης.

Η Διαλεχτή , των σοφών ψυχή !

 

« Άρχεσθαι μαθών … » ,

Διαλεχτή ψυχή , τάραχος παθών

μέσα μου αντηχεί , απ’ τα μύρια λάθη

φρούδων υποσχέσεων πλάνων ηγετών ,

που τα ύψη πρόδωσαν και τιμούν τα βάθη .

«Οι αγαθοί ευαπάτητοι»,

Διαλεχτή δασκάλα, σε γκρεμό ασταμάτητη

της ψευτιάς η σκάλα μάς κατρακυλάει ,

ώσπου ηφαίστεια οργή , λάβα ασυγκράτητη

εκδικήτρα η νέμεση αστραποβολάει .

« Μη πλούτει κακώς » ,

Διαλεχτή φτωχή μου , μόχθος ηθικός

ψήνει το ψωμί μου , μα πτωχαίνω αδίκως

σα χυμάει απάνω μου γύπας ληστρικός

κι όσο πλούτος κάρπισα μού τ’αρπάει σα λύκος.

«Μη προτρεχέτω η γλώττα …»,

σκέψη Διαλεχτή , μόνη της η νότα

δεν γλυκοηχεί,αν ρυθμό δεν δώσει της καρδιάς το μέλος.

Του μυαλού η άρπα τις κουρδίζει πρώτα

τις χορδές του τόξου. Προηγείται ο στόχος,έπεται το βέλος.

«Βία μηδέν πράττειν»,

Διαλεχτή μου γαλήνη, αναλώνεται εις μάτην

των αιμάτων η κρήνη και του ολέθρου πηγάδι

με το μάγκανο μίσος , την Αρά και την Άτην

μάς στραγγίζουν πνοές, μάς βουλιάζουν στον Άδη.

«Το παρόν ευ ποίει»,

Διαλεχτή καλλιτέχνις , μελλοθάνατοι αχρείοι

προφητεύουμε, αίφνης, το νεκρό της ζωής μας μεδούλι,

παντομίμα ξεραμένων στιγμών, και μοιραίοι και γελοίοι.

Μοναχά σαν αδράξουν τού Τώρα το φως λευτερώνονται οι δούλοι.

«Μελέτα το παν»,

Διαλεχτή μου ψυχή , το ίσως και το αν

του τέλους αρχή , αχ Σισύφεια σα βράχος απορία ,

πόσων κύκλων γυρίσματα σκοτεινά και θολά θα με παν

σε ουράνια πρωτόγνωρου ταξιδιού τών κρυμμένων ερώτων πορεία;...

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου