Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Ιούν 2016
ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΑ , ΣΤΟΠ .  « ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ » : ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Θ.Ε. ΑΙΓΕΙΡΑΣ.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Άλλη μία ουσιαστική , ψυχαγωγική και διδακτική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας . Αυτή τη φορά με το εύστροφο , χιουμοριστικό και πολιτικο – κοινωνικά επίκαιρο πνεύμα του κορυφαίου γελοιογράφου μας ΑΡΚΑΣ . « Εχθροί εξ αίματος » : ο οργανισμός τελεί υπό διάλυση , ο εγκέφαλος έχει περιέλθει σε κώμα , η καρδιά … καρδιοχτυπάει ανάμεσα στην ανακοπή και στην ανάνηψη , το παχύ έντερο γουργουρίζει πανικοβλημένο , το λεπτό έντερο το ζώνουν τα φίδια της καχυποψίας και το νεφρό μηχανεύεται συνωμοσίες επιβίωσης, με το βαλιτσάκι του έτοιμο για το απρόοπτο ταξιδάκι μεταμόσχευσης σε κάποιο άλλο σώμα . Με αβίαστο γέλιο ο θεατής ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα διδάσκεται και συνειδητοποιεί με αυτή τη συμβολική σατιρική αλληγορία τη σημερινή κατάσταση του οργανισμού μας , του ανθρώπινου αλλά και του πολιτικού και κοινωνικού μας οργανισμού , που βρίσκεται σε κώμα και τα μέλη του διαλυμένα συνωμοτούν μεταξύ τους εχθρικά και αυτοκαταστροφικά.

Ο μέγας Αριστοτέλης έχει πει : « πρότερον αναγκαίον το όλον του μέρους . Αναιρουμένου γαρ του όλου ουκ έσται πους ουδέ χειρ » . Δηλαδή , προηγείται σε σημασία το σύνολο του οργανισμού από τα επιμέρους μέλη του , γιατί αν καταστραφεί το σύνολο δεν θα υπάρχει πόδι ούτε χέρι , ούτε και παχύ και λεπτό έντερο , ούτε και νεφρό , όπως θα συμπλήρωνε ο Αρκάς …

Αυτό , ακριβώς , είναι και το μέγιστο μήνυμα για τον σημερινό άνθρωπο . Η απώλεια της αρμονίας και η ζωτική ανάγκη ισορροπημένης σύμμετρης σύνθεσης συνόλου και μελών . Και αυτό ισχύει τόσο για την ψυχοσωματική υγεία του οργανισμού του ανθρώπου , όσο και για την κοινωνική υγεία του οργανισμού της οικογένειας , αλλά κυρίως για την πολιτική υγεία του οργανισμού του Δήμου μας , της Χώρας μας , της Ένωσης Χωρών , όπως η Ευρώπη , της οποίας η καρδιά αυτή τη στιγμή απειλείται με ανακοπή , λόγω δυσαρμονίας των μελών της.

Εξαιρετικός ως παχύ έντερο ο Παναγής Κιζήλος. Μοναδικός και απολαυστικός ως λεπτό έντερο ο Γιάννης Μαλαβέτας . Με φρεσκάδα αισιοδοξίας ως νεφρό , ένα νέο κορίτσι , νέο αίμα για το Θ.Ε.ΑΙ. ,η Μένια Φιλίππου.

Η σκηνογραφική επιμέλεια της Έλενας Μπαϊρακτάρη , οι φωτισμοί και επιμέλεια ήχου του νεαρού Γιάννη Τόλιου , ο σχεδιασμός αφίσας – επιμέλεια προγράμματος της Ζωής Δ. Ηλιοπούλου και της Νίκης Καραχάλιου , καθώς και ο λόγος = σκέψη της ψυχής του Θ.Ε.ΑΙ. , που ονομάζεται Παναγιώτης Νιάγκος,

αναδείχθηκαν και λειτούργησαν αρμονικά χάρις στην λιτότητα και στο μέτρο της σκηνοθεσίας μιας αγωνίστριας του Ερασιτεχνικού Θεάτρου , που ονομάζεται Ζωή Ηλιοπούλου .

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η παράσταση δεν παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένη , καθώς το δεύτερο μονόπρακτο , που ήταν συνέχεια του πρώτου με πρωταγωνιστή τη … σπλήνα , δεν κατάστη δυνατόν να ανεβεί επί σκηνής , λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας του Γιώργου Κουτρούλη , στον οποίο ευχόμαστε περαστικά και ταχεία ανάρρωση. Τέλος – και ίσως το πιο σημαντικό – η παράσταση εκτός από πράξη Τέχνης και Πολιτισμού απέκτησε και το περιεχόμενο έμπρακτης πράξης Ζωής και Κοινωνικής Αξίας , καθώς συνεργάσθηκε με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας « Ο ΔΕΣΜΟΣ » για τη διάδοση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Δωρεάς Οργάνων . Μέρος των εισπράξεων θα δοθεί για τον κοινωφελή – αλτρουιστικό σκοπό του ΔΕΣΜΟΥ. Χρειάζεται , άραγε , τίποτε περισσότερο για να μην χάσει κανείς αυτή την παράσταση , όπου το « εχθροί εξ αίματος » του Αρκά από το Θ.Ε.ΑΙ. εναρμονίζεται με το « σωτηρία εξ αίματος » Για το καλό όλων μας από τον « ΔΕΣΜΟ » ; Σπεύσατε , Για το καλό της αρμονίας μας.

25 Ιουνίου 2016

Παναγιώτης Κουμπούρας - Φιλόλογος

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου