Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Οκτ 2015

ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ –

ΑΚΡΑΤΑΣ ΟΡΑΜΑ

 

ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ :

Ο ΑΘΛΗΤΗΣ – Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

 

Πάνος Κουμπούρας

 

ΕΝΟΤΗΤΑ : 4η

 

ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ :

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ

 

( ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟ )

( Ο Αθανάσιος Αθανασόπουλος ) : Καρπός μόχθου και φιλοπρόοδης διάθεσης αυτό που λέγεται σήμερα Ακράτα . Φιλόλογος , δάσκαλος και παιδαγωγός ο Τάσος Γεωργαντόπουλος με το έργο του παιδαγωγεί , διδάσκει : Ότι σήμερα , στην εποχή της κρίσης των αξιών , του ατομισμού και της χρησιμοθηρίας , ο άνθρωπος , οι νέοι , κοντά στα άλλα , έχουν και ένα επί πλέον ύψιστο χρέος . Κάποια προσφορά στο σύνολο , στον τόπο τους . Δεν είναι ο Τάσος Γεωργαντόπουλος ο φιλόλογος , ο άριστος χειριστής του λόγου και δεξιοτέχνης της πένας , ο δοκιμασμένος συγγραφέας που ανέλαβε να γράψει για το ρίζωμα και την κατοπινή πορεία της Ακράτας , σε επίπεδο πνευματικό και πολιτιστικό . Δεν έγραψε για να εκπληρώσει ένα χρέος . Ο Τάσος είναι Ακρατινός και Χαλκιανιώτης . Έζησε τα πρώτα χρόνια , ως την ώριμη ηλικία του , στην Ακράτα και τα Χαλκιάνικα . Έβλεπε κάθε όμορφο τοπίο , κάθε κτίριο , κάθε χάλασμα , τον Χελμό , τον Κράθη , το αυλάκι του Κούρκαφα , τις λεύκες , το σέρσι , το Κανελλέικο με το μεγάλο μονόφθαλμο κυάλι , που έφερνε μπροστά σου τα μυθικά ύδατα της Στυγός , όλα δεμένα με κάποιες μορφές , με κάποιους εργάτες του πνεύματος και της προόδου , με κάποια ιστορία . Έτσι η σχέση του συγγραφέα με το αντικείμενό του είναι εσωτερική , βιωματική . Γι αυτό και το έργο του είναι έργο πνευματικό , έργο αγάπης και εσώτερης κοινωνίας και σύνδεσης με τα πρόσωπα και τα πράγματα .

 

 

( Ο Γιάννης Σκαρίμπας )

Αγαπητέ φίλε

κ. Αναστ. Γεωργαντόπουλε

Δεν έχει – νομίζω – σημασία πού γεννιέται κανείς . Σημασία θα’χε αν ο γεννηθείς να , άμα τη γεννήσει του , υποθηκεύτηκε στα Συμφέροντα , κι αυτός έμεινε υποθηκευμένος και δεν επαναστάτησε. Και δεν είναι ανάγκη να γεννήθηκα στην ωραία Ακράτα για να την πολύ την αγαπώ , και γιατί νεαρός σ’ αυτήν γνώρισα την αξέχαστή μου Παμέλλα , κόρην Ακραταίαν. (Οι λεπτομέρειες παρέλκουν )

Στην Ακράτα , με τη μακαρίτισσα μάνα μου , τότε ετοιμόγενην ( το 1893 , μήνα Σεπτέμβριο ) διενυχτέρευσα … στην κοιλιά της , καταληφθείσα στο ξενοδοχείο από γεννετίους κοιλόπονους , ζήτησε και της έφεραν μαμή . Δεν γέννησεν όμως εκείνο το βράδυ , παρθείσα άρον άρον από τον πατέρα μου και διαπεραιωθείσα μαζί του … και με μένα στη Ρούμελη , όπου με γέννησε την επόμενη νύχτα .

 

( Ο ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ )

 

( ΤΑΣΟΣ ) : Η περιφέρειά μας είναι από παράδοση προοδευτική , τέτοια είναι και σήμερα παρά τις απρόβλεπτες αντιξοότητες που λύγισαν το ηθικό του ανθρώπου και κατάφεραν να μετριάσουν τη θέληση και το διαφέρον για δημιουργικά επιτεύγματα. Στην πολύ κρίσιμη εποχή της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα κυκλοφορεί στην Ακράτα το 1891 - με διευθυντή τον Σπ. Περεσιάδη - η πρώτη εφημερίδα του τόπου μας , η περίφημη ΑΣΤΡΑΠΗ , που σαν πραγματική αστραπή ήρθε για να διαλύση το αδιαπέραστο ως τότε πολιτικό και κοινωνικό σκοτάδι.

 

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η ονομασία Ακράτα σύμφωνα με μαρτυρίες του ιστορικού Μελετίου και του Κοραή είναι παραφθορά του Κράθις . Θηλυκός τύπος Κράτα και μαζί με το αθροιστικό α γίνεται Ακράτα . Άρα ετυμολογικά Ακράτα σημαίνει πάντα τα του Κράθιδος ποταμού.

 

Ο ίδιος ο Περεσιάδης θεωρούσε την Ακράτα δεύτερη πατρίδα του και την αγαπούσε όσο και τη γενέτειρά του και η Ακράτα είναι το μόνο μέρος της περιοχής μας που δέχτηκε τη μοναδική τιμή να βρει μια θέση στην ποιητική Συλλογή Καινούριες Δάφνες . Της αφιέρωσε ένα ωραιότατο ποίημα με τίτλο Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥ.

 

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΕΛΜΟΣ ( Αναστάσιος Μιχαήλ Γεωργαντόπουλος το πρώτο κύριο άρθρο Γενάρης 1948 )

Στο σημερινό του ξεκίνημα το φύλλο αυτό καλεί όλους τους συμπολίτες των τέως Δήμων ΑΚΡΑΤΑΣ – ΚΡΑΘΙΔΟΣ – ΝΩΝΑΚΡΙΔΟΣ – ΑΙΓΕΙΡΑΣ – ΦΕΛΛΟΗΣ να το αγαπήσουν με όλη τη θέρμη της ψυχής των , να το συντρέξουν με κάθε δυνατό τρόπο , να του εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο οπλισμό για να μπορέση να επαρκέση στην εκπλήρωση του έργου του , που φιλοδοξεί να έχη σαν επιστέγασμα ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ .

 

ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΧΕΛΜΟ

 

Ο «Χελμός» έχει μια ευρύτερη αποστολή , κοινωνική και πνευματική . Αποτελεί την ζωντανή ενθάρρυνση για κάθε έργο προόδου και πολιτισμού. Η φωνή του δεν είναι παρά η ηχώ του τόπου του και βρίσκει πάντα συγκινητική απήχηση σ’ όλα τα γεωγραφικά πλάτη , όπου σκορπισμένα τα παιδιά – θρέμματα του αθάνατου Χελμού ζουν με το όραμά του . Αλλ’ έχει ο ΧΕΛΜΟΣ και πνευματική αποστολή , αποτελεί μία αφορμή και μία διαρκή παρακίνηση για πνευματικό ανέβασμα της περιοχής του , περικλείει μια επιμορφωτική δύναμη και με την προτροπή του για μια περισσότερο ζωντανή κίνηση εκ των κάτω , στην ίδια τους δηλαδή την περιοχή , που τη μορφοποιούν τα ζωντανά στοιχεία του τόπου μας .

Για τους συνεργάτες του ΧΕΛΜΟΥ τους σημερινούς και τους αυριανούς προβάλλουν καινούργιες σοβαρώτατες υποχρεώσεις . Να ανεβάσουν το ΧΕΛΜΟ από έντυπο τοπικής αναφοράς και επικοινωνίας σε όργανο πολιτισμού και Επιστήμης.

Εκ φύσεως αισιόδοξος θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες όλων των αποχρώσεων με τον αδιαμφισβήτητο πατριωτισμό τους θα συμβάλουν αποφασιστικά και στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα στη γενική ανάπλαση της περιοχής μας , μιας περιοχής που εκτός από τις σπάνιες φυσικές ομορφιές , διαθέτει και απαράγραπτες ιστορικές περγαμηνές και έχει κάθε δικαίωμα ν’ απαιτεί την αγάπη και τη φροντίδα όλων .

 

ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

Ο Βαρθολομαίος Γεωργιάδης , Χαράλαμπος Γεωργαντόπουλος κατά κόσμον , γεννήθηκε στην Ακράτα το 1829. Ακολούθησε τον κύκλο των κοινών γραμμάτων της πατρίδας του και ίσως ευτύχησε να μαθητεύσει για μικρό χρονικό διάστημα κοντά στο μεγάλο δάσκαλο Νικηφόρο Παμπούκη , που είχε συστήσει το 1832 το Ελληνικό Σχολείο Ακράτας.

Η ευεργετημένη γενέτειρά του η μικρά μεν αλλ’ ένδοξος εν έργοις και εν άλλαις αρεταίς ανθούσα κωμόπολις της Ακράτας , όπως τη χαρακτήρισε ο Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων του ναού μας Αγίου Χαραλάμπους στις 11-4-1903 , τον ανακήρυξε μεγάλο της ευεργέτη και με την ευγενή πρωτοβουλία του το φερώνυμο Ίδρυμα εκφράζει αυτήν των ώρα έμπρακτα την αιώνια ευγνωμοσύνη του με την ανέγερση της προτομής του.

 

Ο ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ – ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ

 

Η έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος στην Ακράτα είναι αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός , είναι ορόσημο χρονικό στη μακροχρόνια πολιτιστική διαδρομή της Αχαϊκής πολίχνης. Τα πανηγυρικά εγκαίνια που έγιναν τον Ιούλιο του 1997 άφησαν ανεξίτηλες εντυπώσεις με τις τετραήμερες , ζηλευτού επιπέδου , μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις από εκείνες που μόνο κάτοικοι μεγαλουπόλεων έχουν την ευτυχία να παρακολουθούν.

 

ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΟ ΧΩΜΕΝΙΔΗ

 

Το ακροατήριο παρακολούθησε με προσήλωση και φανερή συγκίνηση τη συναρπαστική ομιλία του κ. Γεωργαντόπουλου , που αποτέλεσε όχι μόνο μια απλή αναφορά στη θυσία του Χρήστου Χωμενίδη , αλλά και μια εμπεριστατωμένη μελέτη των γεγονότων που σμίλεψαν το πρόσωπο της Νεώτερης Ελλάδας.

 

ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

 

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε , ότι η ιδέα του Μουσείου είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά με αφορμή τη δωρεά της συμπολίτισσας Ζωής Ψαρρού , που πρόσφερε στο Δήμο , ως πρώτη ύλη , 30 πίνακες αξιόλογων σύγχρονων ζωγράφων . Άρα το Μουσείο θα είναι οπωσδήποτε και Μουσείο σύγχρονης τέχνης που διαρκώς θα πλουτίζεται με νέες δωρεές και αγορές . Και δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι Μουσείο αποκλειστικά λαογραφικό δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση για ένα περιορισμένο επαρχιακό διαμέρισμα που ίσως έχει χάσει πολύτιμα αντικείμενα της ιστορικής κληρονομιάς του . Θα πρέπει κατά συνέπεια να στεγάσει και άλλου είδους στοιχεία : ιστορικά , αναμνηστικά προσώπων που αναλώθηκαν στην προκοπή και προβολή του τόπου , αναμνηστικά παραδοσιακών κτισμάτων που εξέλιπαν ή αναπτυξιακών τοπικών έργων. Θα είναι δηλαδή μεικτό Μουσείο : Ιστορικό , Λαογραφικό , Σύγχρονης Τέχνης.

 

Ο ΤΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΚΡΑΤΑΣ

 

Όμως το σήμερα και το αύριο της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας δεν είναι όπως το χτες , καταγραφή αγώνων , επιτευγμάτων ή μεταφορά μηνυμάτων . Είναι προβληματισμός , σχεδιασμός και εκτέλεση , προγραμματισμός και πράξη . Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να είναι έργο ενός ανθρώπου , μιας άποψης ή ενός ιδρύματος . Υποχρεώνει στην αποδοχή της αρχής ότι η αλήθεια βρίσκεται συνήθως μοιρασμένη σε πολλές γνώμες που όλες πρέπει να συνεισφέρουν για να βγει στο φως η λύση ενός προβλήματος .

 

Δεν λείπουν από την περιοχή μας οι ικανοί άνθρωποι . Δεν λείπουν οι χαρισματικοί νέοι . Δεν λείπουν οι προϋποθέσεις για μια ζωντανή και δημιουργική κίνηση. Πολλά τα πολιτιστικά και ανθρωπιστικά σωματεία στον τόπο μας , πλούσια η πολιτιστική παράδοση και πείρα. Χρειάζεται μόνο ενθουσιασμός , συντονισμός ενεργειών και αποφασιστικότητα . Και αυτά περιμένουμε να εκδηλωθούν.

 

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΧΑΙΟΥ

Ολόψυχα ευχαριστούμε μεγάλε μας Δάσκαλε. Σε ζηλεύουμε για το νεανικό Σου κέφι και την εφηβική Σου αντοχή. Μας υποχρεώνεις να τρέχουμε ! Σου είμαστε ευγνώμονες.

 

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1990

 

Σύλλογοι ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΗΩΣ, ΑΙΓΑΙ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Ένα τετράπτυχο αγώνων , προόδου και πνευματικής ανάτασης . Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Τάσου αναπολούμε οι παλιοί και μαθαίνουνε οι νέοι ποια αξία έχουν οι πνευματικοί αγώνες , ποια ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η Θυσία του Αβραάμ και ποια ήταν η συμβολή του θεάτρου στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου .

Θα σταθώ στο τόσο αναγκαίο για την σημερινή πορεία του χωριού μας μήνυμα και δίδαγμα απ’ τις ενέργειες των Ακρατινών του παρελθόντος . Όπου μόνοιασαν πέτυχαν πολλά . Όπου αγωνίσθηκαν όλοι μαζί μεγαλούργησαν . Τα μεγάλα επιτεύγματα του χωριού ήσαν εκείνα που με κοινή συνεισφορά έγιναν. Χωρίς διχασμό , χωρίς μεμψιμοιρίες , χωρίς ανταγωνισμούς .

Ο Τάσος την ιστορική διαδρομή της Ακράτας την θέλει όραμα και σαν τέτοιο την βλέπει δίνοντας μέτρο με την έξοχη και απέρριτη φράση του «Αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του όταν αναμετριέται με τα εμπόδια και οι Ακρατινοί αναμετρήθηκαν ».

Γι αυτή σου τη συμβολή για την καταγραφή αυτή Τάσο Γεωργαντόπουλε σε ευγνωμονούμε . Γιατί μας δίδαξες ποια είναι η καταγωγή μας . Γιατί μας βοήθησες να βλέπουμε και σημασιολογούμε τον εαυτό μας , την καταγωγή μας και την μοίρα μας . Γιατί έσκυψες στοργικά σε αμέτρητα ντοκουμέντα . Γιατί μόχθησες για μας . Γιατί πάνω απ’ όλα σεβαστέ μας Δάσκαλε , Τάσο Γεωργαντόπουλε , στάθηκες Ακρατινός .

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

 

Κάθε τόπος έχει την ιστορία του , έχει τον πολιτικό , πολιτισμικό και κοινωνικό του χαρακτήρα . Η ταυτότητα , όμως , ενός τόπου για ν’ απαθανατισθεί στον ιστορικό χρόνο χρειάζεται μια πνευματική προσωπικότητα , που θα καταγράψει όλη την πορεία ζωής αυτού του τόπου στα φυλλοκάρδια της αγάπης του και της κοινωνικής του ευαισθησίας . Η Ακράτα ευτύχησε να γίνει εκφραστής της ένα γνήσιο τέκνο της , ο ακάματος αθλητής του πνεύματος , ο ακαταπόνητος δάσκαλος ευγένειας ήθους και αισθημάτων Τάσος Μιχ. Γεωργαντόπουλος.

Το έργο του Δασκάλου μας Τάσου πέραν των ιστορικών ή άλλων στοιχείων που περιλαμβάνει , έχει κατά τούτο μια απαράμιλλη αξία . Δεν συνιστά άψυχο αρχειακό υλικό , αλλά διαπνέεται από ψυχή ζώσα , από λαχτάρα άμεσης ψυχικής και διανοητικής παρουσίας , εμφορείται από πόνον συμπαθείας προς την κοινωνική πορεία της Ακράτας , το παρελθόν της οποίας δεν φωτογραφίζεται απλά , αλλά ζωντανεύει και συμπορεύεται με την ίδια τη συνείδηση του συγγραφέα και με τον παλμό της αγάπης του για τη γενέτειρά του και το μέλλον που της αξίζει . Ο Τάσος με την πνευματική δωρεά των βιβλίων του ανασύρει αναμνήσεις , αφυπνίζει ιδανικά , αναδεύει οκνηρές ολιγωρίες εγρήγορσης , περισσότερο απ’ όλα όμως διδάσκει ένα χρέος προς το παρελθόν και μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Η πραγματική ταυτότητα ενός τόπου όπως η Ακράτα , καθώς πορεύεται ιστορικά , διασφαλίζεται όταν οι πολίτες ενστερνίζονται πρότυπα ζωής και κοινωνικής δράσης , όπως ο πνευματικός δάσκαλος Τάσος Μιχ. Γεωργαντόπουλος , αιώνιος πρωτοπόρος στον στίβο της Αξιοπρέπειας και της Πνευματικής Ζωής.

Το « πολλά χρόνια » του 2002 γίνεται σήμερα , 2015 , αιωνιότητα . Αιωνία του η μνήμη ._

ΑΚΡΑΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΠΟΙΗΤΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου