Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Ιούν 2015
VODKA ΜΟΛΟΤΩΦ : Τσέχωφ με τη ματιά του Neil Simon.    « ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ » ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΙΓΕΙΡΑΣ.
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Η αρχή για κάθε Καλό Ερασιτεχνικό Θέατρο είναι ο Θεατρικός Λόγος . Το Καλό Κείμενο Αθάνατων Συγγραφέων . Την αρχή αυτή υπηρετεί με συνέπεια και με συνέχεια το Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας , επιλέγοντας έργα , που όχι μόνον απλά ταιριάζουν στο «σχήμα» της ομάδας , αλλά ουσιαστικά και διαχρονικά συγκροτούν στην ψυχή και στη συνείδηση του Θεατή , με γέλιο και με δάκρυ , επίκαιρα αλλά και παντοτινά , το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης . Ο εκρηκτικός συγκερασμός του Τσέχωφ με τη ματιά του Neil Simon είναι για το Θ.Ε.ΑΙ. η συνέχεια της συνεπούς επιλογής από το 2013 με τα διηγήματα – αριστουργήματα του Τσέχωφ με τον τίτλο « Μειδιάματα » στο 2015 με τα μονόπρακτα – αριστουργήματα του Neil Simon με τον τίτλο « VODKA ΜΟΛΟΤΩΦ ».

Η παράσταση , κυριολεκτικά , σε καθηλώνει , σε πλημμυρίζει , σε απελευθερώνει. Δεν θα εύρισκα πιο μεστά και πιο αληθινά λόγια για να εκφράσω αυτά που νιώθει ο θεατής , από τα « Λίγα λόγια για το έργο » , όπως γράφονται στο θαυμάσιο πρόγραμμα : « …… συντελείται δραματουργική « έκρηξη » , καθώς παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι – ανδρικοί και γυναικείοι – της ευρείας ανθρώπινης τοιχογραφίας , που δημιούργησε ο πεζογράφος και δραματουργός Τσέχωφ . Χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και κοινωνίας του , τους οποίους , όμως , τους παρέδωσε πανανθρώπινους και παντοτινούς στην κρίση όλων μας , χτεσινών , σημερινών , αυριανών . Τους παρέδωσε στο δάκρυ μας , στο μελαγχολικό χαμόγελό μας , στο καθαρτήριο γέλιο μας , με όλα τους τα κουσούρια , τα λάθη , τους καημούς και τους πόθους τους . Απολαύστε τους ! » .

Και πράγματι . Τους απολαύσαμε όλους τους ανθρώπινους χαρακτήρες , όπως μοναδικά και αριστοτεχνικά τους ερμήνευσαν όλοι οι εξαιρετικοί ερασιτέχνες ηθοποιοί . Ο μοναδικός και αξεπέραστος σε ταλέντο Γιάννης Μαλαβέτας . Ο κορυφαίος « ερευνητής – ηθοποιός » της περιοχής μας Πάνος Νιάγκος . Ο εκφραστικότατος με ρεαλισμό και τόλμη Παναγής Κιζήλος . Η σεμνή και εργατική « υπηρέτρια » της ερασιτεχνικής υποκριτικής Εύα Πέτρου . Οι ακατάβλητοι και πάντα νέοι στην εκφραστικότητα της ψυχής τους Γιώργηδες Κουτρούλης και Γεωργικόπουλος . Η ακλόνητη στυλοβάτις της ομάδας Αλέκα Ζαμπάτη . Ο αξιοθαύμαστος σε κάθε ρόλο που υποδύεται Σωτήρης Καζαντζίδης. Η κορυφαία και πάντοτε παρούσα στο κάλεσμα της συμμετοχικής δημιουργίας Δήμητρα Σταυροπούλου . Το ωφέλιμο και συμβολικό μήνυμα της εμφύσησης αγάπης για το θέατρο και γενικά για την Τέχνη από τον γονιό προς το παιδί εκδηλώνεται διπλά στην παράσταση . Με την εμφάνιση της μικρής Δανάης Φιλιππακοπούλου , κόρης της Νίκης Καραχάλιου , το μήλο του καρπού της θεατρικής τέχνης έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά . Βλάστησε , όμως , και άνθισε ο σπόρος αυτός με την δυναμική παρουσία των δύο νέων συμμετοχών , μητέρας και κόρης . Η Βάνια Ξιφαρά με πάθος και αγάπη προσφοράς ερμήνευσε εκπληκτικά τον ρόλο της . Η 16χρονη κόρη της , μαθήτρια του Λυκείου Ακράτας , Βασιλική Ρογκάκου , ήταν η αποκάλυψη . Σε έναν δύσκολο , πολύπτυχο ρόλο με πολλαπλές απαιτήσεις , δοκιμάστηκε και πήρε Άριστα ! Θεωρώ πως της αξίζει το πιο θερμό χειροκρότημα και ο έπαινος της πιο αισιόδοξης και ελπιδοφόρας ερμηνείας για το Ερασιτεχνικό Θέατρο της περιοχής μας . Εύγε !

Συνολικά για την παράσταση , πάλι δεν θα εύρισκα πιο μεστά λόγια από τα « ….. λόγια σκηνοθετικά » , που με τρυφερότητα υπογράφει η Ζωή Ηλιοπούλου στο πρόγραμμα : « …… χρειάζεται μεγάλη αγάπη για την ανθρώπινη ύπαρξη και τον πόνο της για να μπορέσεις να στήσεις το δράμα . Όχι τραγικό . Αλλά με , άφθονα κωμικά στοιχεία ….. εκεί όπου το φυσικό λειτουργεί παράλογα , η εξέγερση εναλλάσσεται με την υποταγή , ο πόνος αποτελεί διασκέδαση , η συντροφιά συνθλίβεται από τη βαρεμάρα , η ψυχαγωγία γίνεται πνιγμός , η φιλοδοξία φυγή , η διεκδίκηση υστερία , η αθωότητα φιλελεύθερη εκπαίδευση , με τρυφερότητα ζωή ηλιοπούλου ». Η Ζωή Ηλιοπούλου , το έχω ξαναπεί , αναλαμβάνει και επιτελεί σκηνοθετική επιμέλεια : ΜΕ ΑΠΟΨΗ . Με γνώση , με έρευνα , με μελέτη , κοπιάζει για το καλύτερο αποτέλεσμα . Με έμπνευση και μεράκι αξιοποιεί την πολύτιμη συνεισφορά τως εκλεκτών της συνεργατών Έλενας Μπαϊρακτάρη , Δημήτρη Χατζηπαυλή , Γιάννη Τόλιου , Άρτεμης Οικονόμου , ώστε να απολαύσει ο Θεατής όλους τους πνευματικούς καλλιτεχνικούς χυμούς της Ερασιτεχνικής Δημιουργίας .

Η παράσταση VODKA ΜΟΛΟΤΩΦ από το Θ.Ε.ΑΙ. δεν χάνεται με τίποτε .

Και χάνεις , κυριολεκτικά , αν δεν τη δεις και δεύτερη και τρίτη φορά . Και εδώ που τα λέμε , είναι καιρός στις μέρες που ζούμε να χάνει κανείς τόσο σπουδαία και απλόχερα ΔΩΡΑ ΨΥΧΗΣ , που μας χαρίζονται με τόση Αγάπη και με τρυφερότητα ;

Πάνος Κουμπούρας

Φιλόλογος

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου