Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Αύγ 2014
   Νίκη ! Το παιδί της εκδίκησης ενάντια στη βία της ήττας .
Κλίκ για μεγέθυνση
   Νίκη ! Το παιδί της εκδίκησης ενάντια στη βία της ήττας .

 

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Χ. Χωμενίδη

 

 

Του Π. Κουμπούρα

Φιλολόγου - ποιητή

 

 

 

Η Νίκη είναι η μητέρα του Χρήστου Χωμενίδη. Είναι πολύ δύσκολο , όσο κι αν είσαι ως συγγραφέας το Σοφό Παιδί , να γεννάς μυθιστορηματικά την εικόνα της μάνας που σε γέννησε . Στο βαθμό που το πετυχαίνεις κρίνεται και η νίκη της μυθοπλασίας απέναντι στη λήθη και στην αφάνεια της ίδιας της πραγματικότητας . Το παιδί του Χωμενίδη , η κόρη του , ακούει στο όνομα Νίκη , όπως και η μητέρα του . Νίκη Αρμάου, Νίκη Νεφελούδη, αλλά και Νίκη Χωμενίδη , η μονάκριβη κόρη του. Η αφορμή και το χρέος για να γραφτεί το βιβλίο-ποταμός. «Θα ήθελα να γνωρίζει η κόρη μου τις ρίζες της», λέει ο Χωμενίδης : «Σκέφτομαι να χαρίσω στην κόρη μου ένα αντίτυπο του βιβλίου. Θα είναι αποκλειστικά και μόνο για αυτήν. Το δικό της αντίτυπο. Η Νίκη Αρμάου θα λέγεται και θα είναι η Νίκη Νεφελούδη, η κόρη του Βασίλη Νεφελούδη και η γυναίκα του Αλέξανδρου Χωμενίδη». Πάντως, έτσι κι αλλιώς το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην κόρη του και σε όλα τα παιδιά της ηλικίας της. Και αυτό γιατί ο συγγραφέας πιστεύει πως «για να απελευθερωθείς από το παρελθόν, πρέπει να το μάθεις». Και όντως .Το παρελθόν μας δυναστεύει . Η βαθιά και ουσιαστική γνώση μας με το ιστορικό μας παρελθόν , μας απελευθερώνει από τις πιεστικές αλυσίδες επανάληψης της ιστορίας .

Η ιστορία της Νίκης –το επώνυμο δεν έχει σημασία- ήταν ένας διαρκής αγώνας για την ελευθερία. Ελευθερία να ζει και να αγαπάει όπως η ίδια το εννοούσε. Για να καταφέρει να διατηρήσει ζωντανό τον σκληρό πυρήνα της ύπαρξής της ήρθε επανειλημμένα σε σύγκρουση με τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός της, αναγκάστηκε να κάνει επιλογές, συχνά επώδυνες, έσυρε το βαρύ φορτίο των επιλογών άλλων. Όμως, σε κάθε περίπτωση, κράτησε το κεφάλι της έξω από το νερό που απειλούσε να πνίξει τις αντιστάσεις της. Η ζωή της Νίκης –της πραγματικής και της μυθιστορηματικής- δεν υπήρξε εύκολη. Η διαδρομή της την έφερε αντιμέτωπη με τις συμπληγάδες πέτρες της κατοχής και του εμφύλιου, με πολιτικές διενέξεις και πάθη, με προσωπικές αντιπαλότητες και απορρίψεις. Το τρικυμισμένο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας του δεύτερου μέρους του 20ού αιώνα ήταν η θάλασσα την οποία έπρεπε να διασχίσει για να βρει το προσωπικό της λιμάνι.

Στα 14 η έφηβη Νίκη , στον Λευκό Πύργο μέσα σε ένα σκηνικό σφαγής , εμφυλιακής , ενδοοικογενειακής σφαγής , μαθητευόμενη ως Νέος Άνθρωπος του Σοσιαλισμού από τον πατέρα κομμουνιστή στο ρόλο του δασκάλου , ένιωσε κανονικό κορίτσι , ένιωσε τον έρωτα . Τι εστί έρως ; « Έρωτας γίνεται η αγάπη , όταν πιάνει φωτιά ». Ο έξω κόσμος της Νίκης πάλλεται και δονείται στους ρυθμούς της καθημερινής ανθρωποφαγίας και της βοράς αισθημάτων και υποστάσεων σ’ ένα εστιατόριο υψηλής περιωπής την « Αφρόεσσα » , μέχρι να έρθει στη ζωή της ο μέγας έρως , ο Αλέξανδρος , που θα την κάμει Γυναίκα . «Πότε τον ερωτεύτηκες;» τη ρώτησα. «Όταν μπήκε φουριόζος στο γραφείο μου, μού είπε “αυτά τα γυαλιά δεν σου πάνε καθόλου”, μού τα’βγαλε και μού τα πέταξε από το παράθυρο…» Πρωτοφιλήθηκαν ύστερα από μια παράσταση του τσίρκου της Μόσχας.

« Η καλύτερη εκδίκηση θα’ ναι να αποκτήσουμε παιδί » θα πει ο πατέρας της. Νίκη Αρμάου : το παιδί της εκδίκησης . Η Νίκη είναι το παιδί της εκδίκησης ενάντια στη βία της ήττας . « Θέλω να νικήσω , αφού δεν μπορώ να νικηθώ » έγραφε ο Αλέκος Παναγούλης στο κελί του με μπογιά το αίμα του . Η καλύτερη εκδίκηση για την Ελλάδα – μάνα του σήμερα είναι να νικήσει η Νίκη , το παιδί της εκδίκησης του 21ου αιώνα . Η γενιά της Νίκης θέλει να νικήσει , αφού δεν μπορεί να νικηθεί .

Νίκη έλεγαν κι ένα 17χρονο όμορφο λουλούδι , αριστούχο στα γράμματα και στα όνειρα , που έφυγε άδικα για τον χορό των αγγέλων τον Ιούλιο του 1992 , την ώρα που χόρευε πάνω στην ανεμελιά της νιότης.

Αυτή τη Νίκη θυμάμαι κάθε Ιούλιο , τη Νίκη Χαμπέου , που καμώνεται ο θάνατος πως τη νίκησε , εμείς , όμως , την έχουμε πάντα στη μνήμη μας νικήτρια και σύμβολο των αγώνων για ζωή και για οράματα των νέων μας . Τη μνημονεύω με λίγα ποιητικά λούλουδα , που της αφιέρωσαν οι συνομήλικοί της :

Ωδή σ’ ένα « κόσμο » που χάθηκε … Νίκη !

Ένα κορίτσι σα ζωγραφιά « έφυγε » σήμερα από κοντά μας …

Έξω πέφτουν οι στάλες της βροχής , απεγνωσμένα δάκρυα ενός πονεμένου κόσμου ,

που έχασε κάτι απ’ την ομορφιά του . Μια ζωή 17 χρόνων χάθηκε στο απέραντο τίποτα του κόσμου μας…

Ένα καλοκαίρι γεμάτο χαρά και ήλιο , ωχρίασε σήμερα , με τα γκρίζα σύννεφα ,

που τα κλάματα και οι λυγμοί τους ματώνουν την ψυχή όλων μας !

Ναι , τελικά κάποιος νοιάζεται για το κορίτσι των 17 χρόνων , που πέθανε άδικα και άδοξα ,

όπως άλλωστε κι όλα τα όμορφα αυτής της ζωής .

Δεν ήταν τέλεια . Ποιος είναι άλλωστε ; Ήταν , όμως , πανέμορφη μες στα λάθη της . Ένα γλυκό χαμόγελό της , απ’ αυτά που συνέχεια μας χάριζε , έσβηνε κάθε ψεγάδι , που τυχόν υπήρχε .

Το όνομά της ήταν Νίκη ! Τι ειρωνεία αλήθεια … Μια Νίκη , που νικήθηκε από τον θάνατο …

Η καρδούλα της λύγισε μπρος στη δύναμή του . Ο τελευταίος της κτύπος σήμανε το τέλος ενός κόσμου.

Κόσμου ξεχωριστού και μοναδικού , απ’ αυτούς που υπάρχουν μέσα στην ψυχή του καθενός μας !

Άφησε το κατακαλόκαιρο για να πάει σ’ έναν ατέλειωτο χειμώνα . Ας είναι …

Να ’σαι καλά όπου κι αν σε βγάλει το ταξίδι σου , Νίκη . Μια προσευχή όλων μας σε συνοδεύει !

Μια πικρή θλίψη στην καρδιά μας . ΓΙΑΤΙ , ΓΙΑΤΙ , ΘΕΟΥΛΗ ΜΟΥ ; Τόσο νέα . Δεν πρόλαβε

καν να γνωρίσει τη ζωή . Σε παρακαλώ , βοήθησέ την !

Ένα κορίτσι σα ζωγραφιά έφυγε σήμερα . Μια ψυχούλα γεμάτη όνειρα ,

που δεν θα μπορέσει ποτέ πια να πραγματοποιήσει … Αδίστακτα ο χρόνος σκότωσε την ελπίδα …

Και η βροχή έσβησε άπονα τη φλόγα της για ζωή .

Γεια χαρά , λοιπόν , Νίκη , σ’ αγαπάμε όλοι πολύ !

Και σου υποσχόμαστε πως δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ ! Σαν διαμάντια θα λάμπουν οι γλυκιές αναμνήσεις

στην καρδιά μας ! ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ! ΝΙΚΗ !

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου