Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012

 

 

του Βασίλη Αντωνίου

 

Οι περιφερειακές αναγκαστικές συμπτύξεις των μικρών τοπικών κοινωνιών σε πολύ μεγάλα σύνολα με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση “Καλλικράτης” δημιούργησαν νέα δεδομένα, ιδιαίτερα στην βόρεια και ανατολική περιοχή του νομού Αχαΐας. Εκεί στην Ανατολική Αιγιάλεια η πλειοψηφία των κατοίκων των πρώην δήμων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, αισθάνεται μέσα στην τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση (αυτοδιοικητική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική), ότι η ιστορία θα την αδικήσει. Το ερώτημα σήμερα μπορεί μόνο να τεθεί. Δεν επιδέχεται σίγουρη απάντηση. Ο λόγος για την πολυεπίπεδη και συγκεντρωτική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που σαν νόμος πλέον του κράτους βάζει την σφραγίδα του σε πολύ σημαντικές εξελίξεις στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας.

Η «Στύξ» πιστεύει ότι μερικές πλευρές της «αντίστασης» της τοπικής κοινωνίας κατά του ισοπεδωτικού χαρακτήρα των νέων μεταρρυθμίσεων τόσο σε αυτοδιοκητικό όσο και σε οικονομικό, πολιτισμικό επίπεδο, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν γίνει τα αναμενόμενα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ανατολική Αιγιάλεια οφείλει και πρέπει να εκπληρώσει μέσα στο νέο ελληνοευρωπαϊκό δεδομένο, που είναι μια σύνθεση πολλών εθνικών και φυλετικών παραδόσεων και πολιτισμών, μια σημαντική και ιδιάζουσα πολιτιστική αποστολή. Αυτός ο ρόλος της όμως έξω από το πολιτικό μέρος ήταν και παραμένει για πολλές δεκαετίες το «πιστεύω» της σαν «σπίθα κρυμμένη στη στάχτη».

Στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Καλλικράτης», συμπεραίνεται, ότι την όποια διοικητική διεύρυνση, δεν πρέπει κανείς να τη βλέπει μόνο στα οικονομικά αλλά και στα πολιτικά πλαίσια. Η διεύρυνση που επιβλήθηκε με τον «Καλλικράτη» δεν πρέπει να βάζει σε κίνδυνο την διαρκή και έμπρακτη ανάπτυξη της Ανατολικής Αιγιάλειας. ο νέος δήμος Αιγιάλειας θα πρέπει να’ναι γερά και σίγουρα ενωμένος αν πρόκειται να διευκολυνθεί η εφαρμοζόμενη «Καλλικρατική» διεύρυνση. Είναι αναγκαία να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα για τη λύση των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση . Για να αποκτήσει ο νέος δήμος Αιγιάλειας οντότητα, πρέπει και η περιοχή της Ανατολικής να γίνει ουσιαστικά και όχι τυπικά όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ισότιμο μέλος του νέου διευρυμένου δήμου.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα προβλήματα που ήρθαν με τον Καλλικράτη. Βλέπουμε καθαρά και ξάστερα τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, που ασφαλώς παίζουν τώρα το ρόλο τους. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να χάσουμε από τα μάτια μας το μεγάλο πολύτιμο σκοπό, που γι’ αυτόν σε τελευταία ανάλυση πρόκειται.

Την εδραίωση αυτής της εξέλιξης την βλέπουμε σαν ιστορικό καθήκον. Αν δεν κατορθώσουμε να κάνουμε να ρίξει διαρκείς και γερές ρίζες η ιδέα της περιφερειακής αποκέντρωσης, τότε δεν θα μπορέσουμε αυτήν την εξέλιξη να την υποστηρίξουμε με επιτυχία ούτε στο επίπεδο του νέου Καλλικρατικού δήμου . Διότι η ιδέα της περιφερειακής αποκέντρωσης, είναι ένα μέρος της ανεξάντλητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κανείς δεν επιτρέπεται να νομίζει πως είναι ο μοναδικός κάτοχος της αλήθειας. Κανείς δεν επιτρέπεται να προσπαθεί να παρουσιάζει τη δική του ή την οποιαδήποτε γνώση σαν κάτι το οριστικό και το απόλυτο και έτσι να την εξαιρεί από την ελεύθερη και κριτική συζήτηση.

Από αυτή τη θεμελιακή επίγνωση ξεπηδά το αίτημα του σεβασμού αυτών που σκέπτονται διαφορετικά: «η αρχή της ανοχής». Ανοχή όχι δύστροπη, αλλά σαν πραγματικός σεβασμός απέναντι στους άλλους με βαθιά πεποίθηση, πως έχουν όλοι ίσα δικαιώματα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει, ότι οι τοπικοί πολιτικοί και πολιτιστικοί διαξιφισμοί δεν μπορούν να είναι στην ουσία σκληροί ή και να γίνονται με πολεμική οξύτητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει στην σαφήνεια της δημοκρατικής διαδικασίας για τη λήψη των αποφάσεων. Η αρχή της ανοχής σημαίνει όμως, ότι η δημοκρατική διαμάχη δεν επιτρέπεται ποτέ να γίνει διαμάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, στην αλήθεια και στο ψέμα, στο άσπρο και στο μαύρο. Όποιος κάνει κάτι τέτοιο, όποιος παύει να βλέπει στον πολιτικό του αντίπαλο ταυτόχρονα και σύντροφό του, αυτός κάνει μεγάλο αμάρτημα κατά του πνεύματος της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το λόγο η «Στύξ» πάντα είναι συνεπής αντίπαλος της πόλωσης των πολιτικών δυνάμεων και των τοπικών παρατάξεων, πόλωση που αναγκαστικά οδηγεί στην μισαλλοδοξία και στη δηλητηρίαση κάθε πολιτικού κλίματος.

Αξιέπαινος χαρακτηρίζεται ο τοπικός άρχων που «τροχιοδρομεί» το λόγο του πάνω στις «ράγες» του προεκλογικού του προγράμματος. Η πείρα όμως δείχνει πως εκείνοι οι άρχοντες κατόρθωσαν μεγάλα έργα, λίγο λογαριάζοντας την καλή πίστη. Ένας συνετός άρχοντας κατά το Μακιαβέλι δεν μπορεί να κρατεί το λόγο του. Πρέπει να’ ναι κρυψίνους και υποκριτής. Να φορεί κατά τις περιστάσεις πότε τη λεοντή και πότε την αλωπεκή. Ποτέ δεν λείπουν οι νομιμοφανείς δικαιολογίες για να μην κρατήσει το λόγο του.

Την κυνική δημηγορία του Κλεονα λ.χ. για την τύχη που έπρεπε να επιφυλαχθεί στους Μυτιληναίους εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, απηχούν οι σκέψεις, που τις διαπιστώνουμε ακόμα και σήμερα ότι : “οι άρχοντες πρέπει να’ αναθέτουν σε άλλους όσα επισύρουν ευθύνες και να ενεργούν μόνοι τους όσα ευεργετούν. Οι πόλεις που προηγουμένως ήταν αυτόνομες όταν «κατακτηθούν», μεταξύ άλλων μπορούν να κυβερνιούνται με τους νόμους τους, με την επιβολή φόρων και την δημιουργία μιας ολιγαρχίας, φτιαγμένης από τον άρχοντα που δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την υποστήριξή του και κάνει το παν να τη διατηρήσει. Επομένως ο άρχοντας πρέπει να επιμένει να τους χαλιναγωγεί με διοικητικά μέτρα, όχι όμως να τους συντρίβει ή να τους εκμηδενίζει.”

Το να προσπαθεί κανείς να εκκαθαρίσει μια κατάσταση απαράδεκτη μοιάζει με το έντιμο αλλά δυσώδες επάγγελμα του εκκαθαριστού βόθρων.

Στις καθημερινές μας συζητήσεις ή λέξη – γεγονός χωρίς εισαγωγικά- έχει ξεφτίσει. Τη χρησιμοποιούμε για ψύλλου πήδημα. Γεγονός αποτελεί το ότι μέχρι στιγμής ουδείς τοπικός άρχοντας δεν βρέθηκε να ακολουθήσει με πνευματική, ψυχική, πολιτική και ηθική στράτευση τους κατοίκους της Ακριτικής Ανατολικής Αχαΐας.

Είναι όμως ένα «γεγονός»!

Η ελευθερία δεν είναι δώρο που μας πέφτει από τον ουρανό, πρέπει συνεχώς και με μόχθους να διαφυλάσσεται και να διασώζεται από απειλές.-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου