Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Σεπ 2011

09 Δεκεμβρίου 2010 07:56

Του Β. Αντωνίου

Η έλευση του υφυπουργού εσωτερικών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα στις αρχές του μήνα για να προβάλλει μέσα από τη διημερίδα τη νέα μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση «Καλλικράτης», μας δίνει τη δυνατότητα ν' αποτολμήσουμε μια πρόταση, που ίσως ξαφνιάσει αλλά καλόν θα ήταν να αντιμετωπισθεί ψύχραιμα και να σταθμισθεί σ' όλη της την έκταση, πριν απορριφθεί. Την απευθύνουμε στην κυβέρνηση, γιατί είναι η μόνη που μπορεί και πρέπει να την υιοθετήσει, έστω και αν δεν την ακολουθήσουν τα άλλα κόμματα. Η πρότασή μας είναι απλή: Να αποφασίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους αιρετούς και να μην στηρίξει τους κομματικούς αιρετούς που εκλέχθηκαν στις τελευταίες δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Συνεπώς, για να πετύχει επιτέλους ένα αυτοδιοικητικό πρόγραμμα όσο σκληρό κι αν διαφαίνεται εξ' αρχής, να δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει πλέον τους όποιους υποψήφιους, ακόμα κι αν είναι οι πιο δικοί του άνθρωποι και ότι ενθαρρύνει τους Έλληνες πολίτες με αρχή την Καλλικρατική περίοδο ν' αρχίσουν να ελέγχουν πραγματικά τόσο τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης όσο και τους αιρετούς της βουλής και στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να κοπούν οι κομματικές στηρίξεις και ο λαός να κρίνει τους υποψήφιους από το παρελθόν τους και από το πρόγραμμά τους για να κρίνονται οι καταλληλότεροι που θα χειρίζονται τα δημοτικά και περιφερειακά πράγματα, έστω ακόμα κι αν αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι.

Δυο λόγοι χαρακτηρίζουν την πρότασή μας, ίσως μακροπρόθεσμοι που έχουν ως στόχο το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

Ο πρώτος είναι, ότι η σημερινή κυβέρνηση , ευθύς μόλις έλαβε το μήνυμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών - με μια πρωτοφανή αποχή για τα ελληνικά δεδομένα- εξουσιοδοτείται εκ νέου για μια τετραετία να κατευθύνει «το πλοίο» της Αυτοδιοίκησης, ενώ καλείται να σώσει την οικονομία, από την κρίση που μαστίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά με προεξάρχουσα την Ελλάδα. Καλείται από την 1η Ιανουαρίου 2011 να «σώσει», μέσα από μια περίοδο εξυγίανσης, την οικονομία από τον κατήφορο που έχουμε παρασυρθεί και τοπικά, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπου έντεχνα καλλιεργημένες φοβίες για την εφαρμογή της ορθής οικονομικής πολιτικής, από ορισμένα εξαγγελθέντα μέτρα που κρίνονται αναγκαία, μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο θα βαρύνει πρόσωπα που στοχεύουν τις επόμενες δημοτικές ή και Βουλευτικές εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος της προτάσεώς μας έχει σχέση με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν μας ενδιαφέρει πράγματι η προαγωγή του. Κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών με επικεφαλής τον υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, για πρώτη φορά προτείνουν μέσα από το σχέδιο «Καλλικράτης», στους Δήμους και τις Περιφέρειες, να ξαναβρούν κάποια αυτοτελή οντότητα, ώστε να μπορούν να οραματισθούν και να δημιουργήσουν χωρίς κηδεμονία, χωρίς την προηγούμενη μεσολάβηση του βουλευτή και προέγκριση του Νομάρχη, να αποφασίζουν για την τύχη της περιοχής τους.

Έστω κι αν είναι προς το παρόν ατελής διοικητικά η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστω κι αν διαφαίνεται ανεπαρκής η οικονομική στήριξή τους, έστω κι αν γίνουν λάθη , δεν πρέπει να συνεχισθεί σε πολλές περιπτώσεις η αδράνεια του παρελθόντος λόγο μακρού εθισμού και της εύκολης λύσης που συνιστά η απραξία και η πεπατημένη. Παρ' όλα αυτά επιβάλλεται να γίνει το ξεκίνημα της χειραφέτησης των τοπικών αρχόντων. Και αυτό το κατάλαβε ο κόσμος, ιδίως της περιφέρειας και προ παντός των χωριών και των κωμοπόλεων, όπου και η καταπίεση και η απραξία στο παρελθόν ήταν απαραβίαστο καθεστώς!

Η χειραφέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ολοκληρωθεί κατά τη γνώμη μας, αν οι τοπικοί άρχοντες αποκτήσουν αυτοτελή προσωπικότητα, και πάψουν βαθμιαία να είναι ενεργούμενα των κομματικών παρατάξεων και σταματήσει να εξαρτάται η τύχη τους από την υποστήριξη ή την αποδοκιμασία των κομμάτων. Σε τέτοιο επίπεδο, «η αρχή άνδρα δείκνυσι», όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας, κι όχι η κομματική ευαρέσκεια, και οι κομματικές σκοπιμότητες. Γιατί λ.χ. ένας ικανός και δημιουργικός δήμαρχος, που υπηρετεί με αυταπάρνηση και μόχθο τα συμφέροντα όλων των δημοτών του να εξαρτά την ανανέωση της εμπιστοσύνης των δημοτών του από την ανανέωση του χρίσματος από κάποιο κόμμα; Οι δημοτικές εκλογές δεν γίνονται — επιτέλους — για να καταγράφεται απλώς η δύναμη των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, αλλά για να αναδεικνύουν τους καλύτερους τοπικούς άρχοντες που φροντίζουν για ζωτικής και καθημερινής σημασίας θέματα πολύ διαφορετικότερα από τους στόχους και τα ενδιαφέροντα των κομμάτων. Συχνά μάλιστα έρχονται ή μάλλον πρέπει να έρχονται και σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, που πάντα έχουν τάση φαλκίδευσης της αυτοτέλειας των τοπικών αρχόντων. Γιατί να συνεπάγεται τη ρετσινιά του προδότη στον εκλεγέντα υπό τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος, αν υποστηρίζει τα συμφέροντα των δημοτών της περιοχής του στην περίπτωση που έρχονται σε αντίθεση με κάποιες επιδιώξεις της κυβέρνησης;

Ας θυμηθούμε ότι σε άλλες δημοκρατικές βέβαια, χώρες όπου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξουσίες και δύναμη ισάξιες ή και πολύ περισσότερες από την κεντρική Κυβέρνηση, μολονότι και εκεί σι υποψήφιοι εκφράζουν διάφορες πολιτικές τάσεις ή και κόμματα, οι ψηφοφόροι χειραφετημένοι κι εκείνοι προ πολλού, επιλέγουν με ωφελιμιστικά κριτήρια. Δηλαδή κυρίως με βάση την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων δημοτικών αρχόντων. Έτσι, είναι γνωστό ότι επί χρόνια οι Πατρινοί εξέλεγαν κομμουνιστή δήμαρχο με ευρύτερη συναίνεση, γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε αποδειχθεί πολύ ικανό. Το ίδιο ισχύει και για τις περιφερειακές αρχές, που εκλέγονται με αξιοκρατικά συνήθως και λιγότερο κομματικά κριτήρια, Παρά την αντίθετη προσπάθεια των κομμάτων.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να αποκομματικοποιήσει τις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πιστεύομε ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την προώθηση της πολιτικοποίησης σε βάρος της κομματικοποίησης των πολιτών (που συχνά ταυτίζεται δυστυχώς στον τόπο μας με την αγελοποίηση), για την διεύρυνση της συμμετοχής του λαού στα κοινά (κυρίως δε άξιων προσώπων που σήμερα αποφεύγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες τους, γιατί τα απωθούν η στράτευση σε κόμματα και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και φαλκιδεύσεις που αυτό συνεπάγεται), ακόμα και για τον πλουραλισμό ιδεών, όπως και γιο την προαγωγή της αξιοκρατίας, που σίγουρα δεν ταυτίζεται πάντοτε με τις κομματικές επιλογές και σκοπιμότητες.-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου