Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 24 Σεπ 2011

Σεπτέμβριος 2011

του Βασ. Αντωνίου

 

Αρνητικό είναι το κλίμα που επικρατεί για τους Καποδιστριακούς δημοτικούς άρχοντες μιας και ο “Καποδίστριας” πνέει τα λοίσθια. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας μας από τις συζητήσεις, στα καφενεία, στις καφετέριες και στο ελεύθερο βήμα των πολιτών στις πλατείες κατά τις δημόσιες και τυχαίες συναντήσεις τους.

Ακούγονται λέξεις σκληρές… πολύ σκληρές. Σημειώνω την πιο «ελαφριά» που συνήθως την εκφέρουν οι περισσότεροι… «είναι όλοι ίδιοι».

Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες έχουν αηδιάσει με το πολιτικό σύστημα και δεν έχουν άδικο όταν οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες από τις πρώτες κιόλας εξαγγελίες τους πράγματι όλοι λένε τα ίδια!!

Οι υποψήφιοι: Οικονομική διαφάνεια και σωστή διαχείριση!!

Οι πολίτες ερωτούν : Μα ο δημότης και ο πολίτης κάθε περιοχής, χρειάζεται διαχειριστή για τα κοινόχρηστα… του δήμου; Δήμαρχο χρειάζεται!!

Τι γίνεται με τους ανθρώπους που φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης από την οικονομική κρίση ;

Τι γίνεται με την ανεργία ;

Τι γίνεται με την κρατική ανέχεια ;

Τι γίνεται με τις ακάλυπτες στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές;

Τι γίνεται με τις φοροαυξήσεις;

Οι υποψήφιοι: Σεβασμός και προστασία στο περιβάλλον

Οι πολίτες ερωτούν : Για ποια προστασία μιλάτε; Τώρα θα προστατέψετε τον Κράθη και τα άλλα ποτάμια της Αιγιάλειας από τις αμμοληψίες και τις παράνομες εγκαταστάσεις ; Τώρα θα προστατέψετε τις ακτές, το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, από την παράνομη ρύπανση, με το να κωλυσιεργούν πέντε συνεχόμενες δημοτικές αρχές στην ανατολική Αιγιάλεια μέχρι σήμερα προς όφελος των μελετητικών γραφείων για την υποτιθέμενη κατασκευή βιολογικού καθαρισμού; Τώρα θα προστατέψετε τον υδροφόρο ορίζοντα από την άσκοπη υπεράντληση του νερού με το να αρνούνται οι δημοτικές αρχές και η πολιτεία την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ;

Τώρα θα προστατέψετε την περιοχή της Δυτικής Αιγιάλειας από την ρύπανση των χωματερών και της παράνομης εναπόθεσης οικιακών αποβλήτων με την κατασκευή ΧΥΤΑ, στη θέση Παπανικολού;

Τώρα θα προστατέψετε τα δάση της Αιγιάλειας που έχουν καεί σχεδόν όλα και το μόνο που απομένει (δάσος Ζαρούχλας) είναι σχεδόν απροστάτευτο και αφημένο στην τύχη του; Για ποιο σεβασμό λέτε ; Γι αυτόν που αφήνει να χτίζονται αυθαίρετα κτήρια και βίλες, χωρίς πολεοδομικές ολοκληρωμένες λύσεις σχεδίων και οικισμών;

Οι υποψήφιοι: Μέριμνα στην υγεία – παιδεία –– ανεργία

Οι πολίτες ερωτούν : Μα για ποια μέριμνα στην Υγεία μιλάτε; Εδώ στην ανατολική Αιγιάλεια οι τελευταίες τρεις δημοτικές αρχές, παρεμβαίνουν στα του Κέντρου Υγείας Ακράτας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε γιατρούς και πολίτες!

Μα για ποια μέριμνα στην παιδεία μιλάτε ; Εδώ στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και κοντέινερ το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αιγείρας και το θέμα χρονίζει αρκετά χρόνια, χωρίς να διαφαίνεται λύση! Εδώ οι περισσότεροι Δήμοι χρωστάνε στους υπάλληλους τους … πλάκα μας κάνετε;

Ανακοινώθηκε επισήμως ότι η Τρόικα του ΔΝΤ θα εγκατασταθεί στους υπερχρεωμένους Δήμους με πρώτο το δήμο της Πάτρας και ακολούθως στο δήμο Αιγιάλειας. Εάν δεν τηρούνται τα εισπρακτικά μέτρα, απειλεί η τρόϊκα με απόλυση του υπαλληλικού προσωπικού! Είναι πασιφανές πλέον, ότι αυτοί που θα υποστούν πρώτοι και καλύτεροι το ακαριαίο κόψιμο της χρηματοδότησης από το κράτος ( κάτι σαν ξαφνικός θάνατος ) θα είναι οι νέοι Δήμοι…

Ο υποψήφιος Δήμαρχος: Επέκταση του Προαστιακού μέχρι το Αίγιο!!

Οι πολίτες ερωτούν : Και που θα τα βρει το κράτος τα λεφτά για να σου κάνει το χατίρι;!!.. άσε ρε μεγάλε…

Τώρα όσον αφορά τον Προαστιακό μέχρι το Αίγιο … βλέποντας τα πόσα χρόνια έκανε να φτιαχτεί από Αθήνα μέχρι Κιάτο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Όταν λοιπόν κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης για τα καλά… ο σεβασμός και η προστασία στο περιβάλλον θα πρέπει να γίνει με τα μέσα που θα διαθέτει ο νέος Δήμος Αιγιάλειας εκείνη τη στιγμή και είναι επακόλουθο με την σημερινή οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ότι δεν θα μπορεί να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό…άρα θα πρέπει να γίνει καλύτερος σχεδιασμός, κι αν πετύχει ο πιο προσεχτικός σχεδιασμός θα αναρωτιόμαστε όλοι … «γιατί τόσο καιρό δεν το έκαναν αυτό οι υπεύθυνοι;».

Προσωπικά για την οικονομική διαφάνεια και τη σωστή διαχείριση αναρωτιέμαι πως θα το καταφέρει η νέα δημοτική Αρχή, μετά από την ανακοίνωση και δημοσιοποίηση των χρεών των σημερινών έξι δήμων της Αιγιάλειας και με δεδομένο το «αμαρτωλό» καθεστώς των δημοτικών επιχειρήσεων; Η Αιγιάλεια μάλλον μοιάζει με μια μικρογραφία της Ελλάδας, που χρωστά πολλά εκατομμύρια Ευρώ και έχει πάρα πολλά προβλήματα.

Δεν θα πω τίποτα για την τρίτη ηλικία ή την παιδεία, θα πω μόνο για την νεολαία. Τη νεολαία της Αιγιάλειας την βλέπουμε μόνο τα πρωινά που πάει στα σχολεία και τα μεσημέρια που φεύγει από αυτά. Τις υπόλοιπες ώρες , τις αργίες , τα Σαββατοκύριακα και τους θερινούς μήνες είναι εξαφανισμένη η νέα γενιά… Κάπου κρύβεται… Κι όμως οι νέοι έχουν παρουσία και ιδέες… αλλά δεν έχουν χώρους!!

Επειδή ξέρω ότι η νεολαία πνίγεται, γιατί είναι η μόνη που δεν φταίει για την σημερινή κατάσταση, γιατί ΔΕΝ βλέπει πουθενά φως, γιατί βλέπει τους γονείς να μένουν χωρίς δουλειά, γιατί της κλέβουν όχι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν…

Ε π ι β ά λ λ ε τ α ι να βρεθούν οι χώροι που θα ανήκουν …. μόνο στη νέα γενιά. Όχι χώροι για πιγκ – πογκ, σκάκι ή παραδοσιακούς χορούς…αλλά για στέκια «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» (όπως τα Πανεπιστήμια).Στέκια που θα μπορούν να βρεθούν , να μιλήσουν , να οργανώσουν δράσεις, να φτιάχνουν τις μουσικές τους ή να παίζουν, να βλέπουν τις ταινίες τους ή να τις φτιάχνουν , να λένε τη γνώμη τους μέσα από ένα ιντερνετικο ραδιόφωνο ή έντυπο ή εφημερίδα…αλλά πρώτα απ όλα να έχουν ΦΩΝΗ, για να τα «ψέλνουν» στους άρχοντες , για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, για να κάνουν παρεμβάσεις (για παράδειγμα το κτήριο S.Μ. στο Κράθιο).

Εδώ χάνεται μια γενιά .. και εμείς απλώς την κοιτάμε.

Είναι κρίμα να σιωπούν τόσο όμορφοι άνθρωποι…

Αγανακτώ με την σκέψη .. το πώς επί τόσα χρόνια θυσίασαν τόσο πολλούς για τόσο λίγους...

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου