Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Φεβ 2013
Η μετατροπή της ανισότητας σε εξίσωση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Β. Αντωνίου

Tην «πεπατημένη» διαδικασία νυκτερινού ξεφορτώματος απορριμμάτων και επαναφόρτωσης απορριμμάτων σε σιλό της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού, ακολουθούν οι οδηγοί απορριμματοφόρων του Δήμου Αιγιάλειας που μεταφέρουν απορρίμματα από την πόλη του Αιγίου.

Αν τυχόν ζητηθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας αλλά και από τον κυρίως υπεύθυνο, το δήμαρχο, να αποδείξει τις υπερωρίες των εργαζομένων μέχρις μεσονυκτίου χειμώνος καιρού, για τις ημερομηνίες όπου παρατηρούνται ύποπτα συμβάντα, θα αποδώσει εγγράφως και όχι προφορικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος το υπερωριακό εργασιακό καθεστώς;

Ο Δήμος Αιγιάλειας εδώ και αρκετά χρόνια έχει μεγάλο πρόβλημα με την μεταφορά των απορριμμάτων.

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Αιγιάλειας τώρα εμπεριέχει δυο διαχειριστικές ενότητες απορριμμάτων με τον Περιφερειακό σχεδιασμό. που δεν μεταβλήθηκε και παρεμεινε ο ίδιος. Την 4η στην οποία λειτουργεί ΧΥΤΑ και αφορά τη Ανατολική Αιγιάλεια με Αιγείρα-Ακράτα- Διακοπτό και την 3η διαχειριστική ενότητα, η οποία έχει υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και στην οποία ανήκουν οι π. δήμοι Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινεού, Καλαβρύτων, Αροανίας, Παΐων και Κλειτορίας όπου, την προεδρία κατέχει το Αίγιο με τα Καλάβρυτα.

Με την πρόφαση, ότι ο δήμος είναι ένας και ενιαίος , ο δήμαρχος επειδή σκέπτεται μεγαλοφώνως και δημοσίως, έβγαλε το συμπέρασμα ότι και ο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αιγιάλειας στον οποίο εναποθέτουν Διακοπτό Αιγείρα και Ακράτα τα απορρίμματά τους θα πρέπει να εξυπηρετεί και τις Δ. Ε. Αιγίου, Ερινεού, Συμπολιτείας. Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωσή του (ανήμερα της εορτής της Υπαπαντής και μάλιστα στο Διακοπτό) δημιούργησε μια νέα πρωτοπόρα θεωρία, ότι η «ανισότητα», ως μαθηματικός όρος και αξίωμα, μπορεί να μετατρέπεται αυτομάτως σε ισότητα(!!), απαιτώντας η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας που αφορά ένα πολύ μικρό πληθυσμό(15.000 κατοίκων για 20 χρόνια), να εξυπηρετεί τώρα έναν άλλο πολύ μεγάλο καλλικρατικό πληθυσμό(60.000κατοίκων), παραβαίνοντας ευρωπαϊκούς και ελληνικούς κανονισμούς με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Κάτω από την πίεση της κοστοβόρας διαχείρισης των απορριμμάτων της 3ης Δ.Ε. , η δημοτική αρχή με τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες της σε αγαστή συνεργασία, μεταφέρει και εναποθέτει απορρίμματα στο σιλό μεταφόρτωσης Διακοπτού για να φτάσουν την επομένη παράνομα στο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Αλλά επειδή «βαφτίζονται» Διακοφτίτικα τα Αιγιώτικα απορρίμματα , αποκτούν με αυτό το “κόλπο” τη σχετική φαινομενική «νομιμότητα» εναπόθεσης στο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Επειδή αυτό το «κόλπο» είναι γνωστό και έχει επαναληφθεί, ο πρόεδρος , ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας και πολίτες, παρακολούθησαν και διαπίστωσαν την παράνομη, φόρτωση και εκφόρτωση απορριμμάτων από τις Δ.Ε. Αιγίου Συμπολιτείας και Ερινεού. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούν οι οδηγοί στο Α.Τ. Αιγίου, να αναζητηθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητος για να δοθούν εξηγήσεις. Αυτό όμως που δεν είναι κατανοητό, είναι ότι παρά την μεγάλη κινητοποίηση και την προσαγωγή των οδηγών στο Α.Τ, ουδέν… προέκυψε εις βάρος τους.

Δεν θέλω να κάνω σχόλιο, αλλά εδώ μου κάθεται…

Είναι δυνατόν να μεταφέρουν και μάλιστα δημοτικοί υπάλληλοι οδηγοί απορριμματοφόρων του δήμου χειμώνα καιρό, 21:00 το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου (ε! δεν μπορώ να πω ότι ήταν και καλοκαίρι και είχε πλακώσει… ο τουρισμός στο Διακοπτό) για να ξεφορτώσουν τα απορρίμματα στο σιλό του Διακοπτού και να τρέξουν πάλι στην καθαριότητα;

Αυτό όμως που δικαιολογεί την αγανάκτηση των αιρετών της Δημοτικής κοινότητας Διακοπτού, είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, ο οποίος δια της μεθόδου «φωνάζει ο κλέφτης , για να φύγει ο νοικοκύρης» , απειλέι για μηνύσεις, εναντίον του τοπικού προέδρου , αντιπροέδρου της κοινότητας και του προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος.

Χρέος όλων των φορέων, συλλόγων, αιρετών και δημοτών της Ανατ. Αιγιάλειας είναι να περιφρουρούν τον ΧΥΤΑ για να μη μετατραπεί σε καθαρή χωματερή ή να πάρει φωτιά ( άλλο παλιό κόλπο που χρησιμοποιούν κατά Κρήτη μεριά, για να χωρέσει ακόμα περισσότερα απορρίμματα προερχόμενα από περιοχές που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους).

Τελικά όπως λέει και θυμόσοφος λαός μας ότι το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών» και δη αιρετών.

‘Ολα αυτά μας οδηγούν αβιάστως στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί ανδρών μη σοφών και ο νοών νοήτω..

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου