Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 12 Οκτ 2012

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Τις τελευταίες εβδομάδες ενώ σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στο αυτοδιοικητικό «τοπίο» του Καλλικράτη, με τη διαβούλευση μεγάλων δήμων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, προσδιορίζοντας ως πρώτη αιτία το χωροταξικό και το θεσμικό κενό το οποίο πρέπει άμεσα να βελτιωθεί, γινόμαστε μάρτυρες ενός τοπικισμού που εκδηλώνεται μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του Δημάρχου Αιγιαλείας, που προκαλούν αλγεινή εντύπωση και συγχρόνως αποδυναμώνουν την άμεση αλλά και τη θεσμική επικοινωνία των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας με το υπουργείο Εσωτερικών, που έχουν στόχο την υπεσχημένη αλλαγή που μπορεί να φέρει το πρόγραμμα Καλλικράτης, βελτιώνοντας χωροταξικά, θεσμικά και λειτουργικά όλη την περιοχή και όχι μόνον. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοστήριξη μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες ώστε να έρθει η νίκη στον πόλεμο κατά της πρωτοφανούς πολύπλευρης κρίσης στην περίοδο αυτή της ζωής μας.

Δεν είναι στις προθέσεις των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας να ακυρώσουν τον Καλλικράτη. Θέλουν να συμπληρώσουν τις παραλείψεις και να διορθώσουν, αστοχίες, προβλήματα δυσκολίες στις τοπικές τους κοινωνίες που έφερε ο νέος απέραντος Δήμος Αιγιάλειας των έξι δημοτικών ενοτήτων . Θέλουν να απλουστεύσουν διαδικασίες και να διευρύνουν θεσμικές δυνατότητες. Αυτό το νόημα έχει και η πρόσφατη σύσκεψη των προέδρων των κοινοτήτων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Το αρμόδιο Υπουργείο σε αυτή την αμφίδρομη σχέση κράτους και πολιτών οφείλει να διαμορφώσει το πρόγραμμα Καλλικράτης που τείνει να γίνει θεσμός.

Η Ανατολική Αιγιάλεια με την αίτηση δημιουργίας ενός νέου υπεσχημένου Καλλικρατικού δήμου στοχεύει να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Ανατολικο-Αιγιαλέα πολίτη-δημότη που δοκιμάζεται και πλήττεται από την οικονομική κρίση, την οποία βιώνει μέσα από την εγκατάλειψη της Αιγιοκεντρικής Δημοτικής Αρχής και δεν είναι υπόθεση δυο ή τριών ατόμων που ορέγονται την ανάκτηση μιας χαμένης δημαρχιακής θώκου, όπως αποφαίνεται ο δήμαρχος σε ορισμένα ΜΜΕ της περιοχής, μέσα από το πρόγραμμά τους ώστε να κρατούν τον κόσμο ανήσυχο για το αύριο, και να είναι ελεγχόμενος. Κάθε ομοιότητα με γεγονότα των οποίων έχετε την προσωπική εμπειρία, ή έχετε ακούσει ότι έχουν συμβεί δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

 

Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός δημοτών, που μετριέται στα δάκτυλα των χεριών, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τα όσα λέει ο Δήμαρχος, δηλώσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται η παράταξη του Δημάρχου. Και όμως αυτοί οι ελάχιστοι Ανατολικο-Αιγιαλείς «πεμπτοφαλαγγίτες»1 με τις δηλώσεις τους που τους επιτρέπει η ελευθερία της έκφρασης2, τολμούν και βάζουν τον τοπικισμό και τα ατομικά τους συμφέροντα πάνω από την τοπικότητα και το γενικό συμφέρον του τόπου. Ας αντιδράσουμε όλοι καταδικάζοντας τέτοιες βλέψεις, συμπεριφορές, τοποθετήσεις ή έστω λάθος διατυπώσεις, ακόμα και από παρορμητικό λάθος, και πιθανόν αγανακτισμένης έκφρασης!!!

Ο φοροεισπρακτικός και αντιαναπτυξιακός Προϋπολογισμός που καταθέτει η δημοτική αρχή Αιγιάλειας τα δυο πρώτα χρόναι της θητείας της, δεν αποτελεί απλά μηχανισμό συμπληρωματικής εκμετάλλευσης της Ανατολικής Αιγιάλειας και όλων των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων προς όφελος της έδρας, αποτελεί το κύριο εργαλείο που επιβάλλει μια πρωτοφανή ληστεία σε βάρος της περιφέρειας του απέραντου Δήμου Αιγιάλειας, σε βάρος των εργαζομένων και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων, του μνημονίου που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – τραπεζών – ΔΝΤ δημιούργησαν και αξιοποιούν σήμερα για να αυξήσουν και να εντείνουν την εκμετάλλευση και των χειμαζόμενων Αιγιαλέων .

Στα πλαίσια αυτά, αυτός ο δημοτικός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών αλλά και αυτός που έρχεται, περιέχει νέες άγριες φορολογίες , μειώσεις και απολύσεις εργαζομένων στην Τ.Α. , περικοπές στα έργα ανάπτυξης και υποδομών, που έχουν αποτέλεσμα την ακρίβεια, στα είδη πρώτης ανάγκης και διαβίωσης.

Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση δέχονται δραστική και επικίνδυνη μείωση για την υγεία του λαού. Αντίστοιχα και για την παιδεία οι μεγάλες κρατικές περικοπές δημιουργούν τεράστια προβλήματα για τη λειτουργία των σχολείων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις( προωθούνται στην ΕΒΟ, Υγεία, Παιδεία, αποκομιδή των σκουπιδιών κ.ά ) που ευνοούνται από τον δημοτικό προϋπολογισμό που έρχεται , θα υποβαθμίσουν παραπέρα και την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά και το βιοτικό επίπεδο της Ανατολικής Αιγιάλειας, θα σημάνουν πέραν από τις απολύσεις και νέα ανεργία.

Με όλα αυτά και με την πρόσφατη προκλητική σύναψη δανείου 5.5 εκατομ. ευρώ,(μέχρι τη λήξη του δανείου θα πρέπει ,λ καλώς εχόντων των πραγμάτων, να έχουν καταβληθεί συνολικά τουλάχιστον 15 εκατομ ευρώ) σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σωρεύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπου καλούνται, η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες, οι σπουδαστές, η νεολαία, οι γυναίκες, και όλοι όσοι καταδικάζονται, από αυτόν τον οικονομικό προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής, πρέπει σήμερα να πρωτοστατήσουν μέσα από την κοινωνική συμμαχία τους και να μετατρέψουν την οργή τους στην ανατροπή της αυτής της πολιτικής και των συμμαχιών υπέρ των μνημονιακών πολιτικών.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με την πρόσφατη δανειακή απόφασή του, αποδείχθηκε συνέταιρος της τρόικας εγχώριας και ξένης προσφέροντας ένα ακόμα άλλοθι σ΄ όλους όσους ευθύνονται για το προηγούμενο χρέος, διαμορφώνοντας αντιλαϊκή πολιτική. Δεν νοείται ο ίδιος ο δήμαρχος αλλά και ο σύμβουλος του δημάρχου επί των οικονομικών του Δήμου μετά από δυο χρόνια, να μην απαντούν ευκρινώς ποιες είναι οι δημοτικές ενότητες και πόσα χρέη δημιούργησαν, τι είδους χρέη είναι αυτά που οδήγησαν στον επαχθή δανεισμό των 5.5 εκατομ ευρώ, στέλνοντας το λογαριασμό ανεξαιρέτως, σε όσους τα «έφαγαν» και σε όσους δεν τα «έφαγαν».

Ως συνεπής «πέμπτη φάλαγγα» των επιτηδείων, το Δημοτικό Συμβούλιο με τη στάση του, αφήνει ανέγγιχτους όλους όσους δημιούργησαν αυτά τα χρέη και απλά θεωρεί με την πρακτική του και τα ψηφίσματά του, ως ατελέσφορη την έρευνα και άνευ λόγου τον κάθε είδους έλεγχο.

Επικαλούμενη την έννομη τάξη δηλαδή το νομοθετικό πλέγμα που διασφαλίζει οικονομικά συμφέροντα, εκλιπαρεί για πιο ήπια εφαρμογή μέτρων όπως με τη σύναψη δανείων απλά μόνο επιζητώντας τη σφαγή των δημοτών, με το «βαμβάκι»!!!

Αφού και αυτή η πλειοψηφία του Δ.Σ. συνέπραξε στη στρατηγική του κεφαλαίου και συναίνεσε στις επιμέρους πολιτικές που υλοποιούν αυτήν τη στρατηγική, σήμερα η πλειοψηφία του Δ.Σ. με τη στάση της επισφραγίζει το ρόλο της. Ρόλο «Δούρειου Ίππου» και «κερκόπορτας» για τη διευκόλυνση του αντεργατικού ρεβανσισμού του κεφαλαίου.

Η ακραία αυτή αντιδημοτική πράξη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πλειοψηφία των Δ.σ. μαζί με την κυβερνητική και την ξένη τρόικα, κήρυξαν τον πόλεμο στους πολίτες της Αιγιάλειας. Θα δοθεί η πρέπουσα απάντηση;

 

 

 

1-Στα χρόνια του ισπανικού πολέμου ο στρατηγός που υπεράσπιζε τη Μαδρίτη , όταν του ανακοινώθηκε η αναμενόμενη επίθεση τεσσάρων φαλαγγών, απάντησε ότι αυτός περιμένει την πέμπτη: την προδοσία. Από τότε έμεινε περίφημη η φράση αυτή, αποκτώντας ευρύτερο περιεχόμενο: πεμπτοφαλαγγίτης ονομάζεται πλέον όποιος υπονομεύει έναν αγώνα. Και ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους υπονόμευσης είναι η πρόκληση φόβου στον αντίπαλο, με απώτερο σκοπό να καμφθεί το ηθικό του και να παραιτηθεί της προσπάθειάς του για οποιοδήποτε αγώνα και αντίσταση. Τα κίνητρα των απανταχού της γης πεμπτοφαλαγγιτών σίγουρα διαφοροποιούνται κατά περίπτωση: η ιδεολογική ταύτιση αντιπαράθεση με έναν από τους αντιπάλους, ο χρηματισμός ή απλώς η αναζήτηση συνενοχής για την κάλυψη της προσωπικής αδυναμίας του προσώπου που δρα ως τέτοιος, είναι , νομίζουμε, μερικά από τα πιθανότερα αίτια που υπαγορεύουν και ερμηνεύουν μια τέτοια δράση.

 

2-«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.»

Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου