Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2012

 

 

Του Β.Αντωνίου

Οι απώλειες συνανθρώπων μας, από τροχαία, πνιγμούς και άλλες αιτίες, όταν οι περιστάσεις τις «επιβάλλουν», δεν είναι παρά ο θρίαμβος ενός ακόμα παραλογισμού, που μπορεί να πάρει τον τίτλο ως ήττα του ανθρωπισμού, και πανηγύρια του θανάτου. Κυρίως, όμως, οι θάνατοι από πνιγμό, πρωτευόντως οφείλονται στην αναδυόμενη ανθρώπινη αδιαφορία από την άβυσσο της συλλογικής ψυχής των διοικούντων και δευτερευόντως από τις ατομικές ευθύνες των απολεσθέντων ή πληγέντων. Προϋπόθεση για την πρόληψη των απωλειών συνανθρώπων μας, είναι ότι θα έπρεπε οι άρχοντες να διαθέτουν τουλάχιστον κοινή λογική, ψυχραιμία υπομονή και ηθική. Η σύνεση απέναντι στο κακό, ώστε να προληφθεί η συνέχισή του, είναι καρπός σοφίας, είδος σε ανεπάρκεια ανάμεσα στους άρχοντες. Το τραγικό για την χώρα μας είναι η μακάβρια πρωτιά..., καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους πνιγμούς.

Τρία είναι τα κακά της θαλάσσιας μοίρας των νεοελλήνων: «Το 60% δεν ξέρει να κολυμπά», «Τεράστια έλλειψη ναυαγοσώστων» , «Ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και καθυστερήσεις στις προσλήψεις από την πολιτεία».

Ο διευθυντής της λιμενικής αστυνομίας Θ. Παρασκευάς, δηλώνει ότι η αιτία του κακού εντοπίζεται -κυρίως- στην απροσεξία των λουομένων, που αγνοούν τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης, όπως ότι δεν πρέπει να κολυμπούν εάν δεν έχουν περάσει 3 με 4 ώρες από το φαγητό ή σε θάλασσες που υπάρχουν ισχυρά ρεύματα, φυσάει δυνατά ή έχει μεγάλα κύματα.

Ο κ. Παρασκευάς αναφέρει, επίσης, πως οι ηλικιωμένοι που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και παίρνουν φάρμακα, καλό είναι πριν ξεκινήσουν τα μπάνια τους να απευθύνονται στον γιατρό τους, για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και για να τους δώσει βασικές συμβουλές.

Για τους ψαροντουφεκάδες, ο διευθυντής της λιμενικής αστυνομίας τονίζει ότι θα πρέπει να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες, όπως να έχουν την απαραίτητη σήμανση (την προβλεπόμενη σημαδούρα), να μην ψαρεύουν σε περιοχές όπου περνάνε πλοία και σε εισόδους λιμανιών και να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Επίσης, σημειώνει ότι τα άτομα που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποβρύχια αλιεία, καλό θα ήταν να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα καταδυτικών σχολών.

Μόνο για το έτος 2011 είχαμε συνολικά 370 πνιγμούς, μακράν περισσότερους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στην Ελλάδα μετά τα τροχαία είναι οι πνιγμοί, πράγμα που θα πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα όλους. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως, που ευθύνονται για αυτή την μακάβρια πρωτιά σε μια νησιωτική και με μακρά παράδοση στη θάλασσα χώρα, όπως η δική μας; Σίγουρα τα αίτια εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όμως η έλλειψη παιδείας στο θέμα του νερού και της κολύμβησης γενικότερα και η αδιαφορία των κρατικών αρχών στο θέμα της ασφάλειας στις παραλίες και τις πισίνες ειδικότερα, είναι οι κύριες αιτίες για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Τα στατιστικά σοκάρουν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού τα τελευταία 3 χρόνια έχουν χαθεί άδικα πάνω από 1000 ψυχές στις παραλίες της ελληνικής επικράτειας. Συνολικά οι πνιγμοί ήταν 284 το 2008, 322 το 2009, 374 το 2010, 370 το 2011 και φέτος μέχρι στιγμής έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 152 άτομα. Μάλιστα τα νούμερα είναι μεγαλύτερα, αφού στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι πνιγμοί στις πισίνες και σε ιδιωτικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά το φύλο, ο αριθμό ς των ανδρών είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν των γυναικών, καθώς έχουν πνιγεί 710 άνδρες και μόλις 267 γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων ήταν Έλληνες και μόλις 111 ήταν αλλοδαποί. Από το 1980 έως το 1999, 5.704 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ από το 2001 ως σήμερα είχαμε συνολικά 3.000 πνιγμούς. Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα ήταν Έλληνες και άνδρες. Από την πλευρά της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στα αναπτυγμένα κράτη ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να αναφερθώ στους πνιγμούς που δυστυχώς συνέβησαν και τη φετινή χρονιά στην περιοχή της Αιγιάλειας αλλά και στις διασώσεις κινδυνευόντων συμπολιτών μας από πνιγμό, όχι από τους ανύπαρκτους ναυαγοσώστες ή τα υγειονομικά κέντρα με το περίεργο καθεστώς που λειτουργούν, αλλά από την κινητοποίηση των παρευρισκομένων απλών ανθρώπων.

Ως επιβεβαίωση των όσων αναφέρονται ανωτέρω, είναι η τυχαία διάσωση από βέβαιο πνιγμό, ενός συνανθρώπου μας στην πολυσύχναστη παραλία Συλιβαινιωτίκων Αιγιαλείας την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, όχι από τους ναυαγοσώστες που όφειλε ο δήμος να έχει εγκαταστήσει, αλλά από τον ανώνυμο γιατρό που βρίσκονταν εκεί κοντά και ακούγοντας την έκκληση για βοήθεια, έσπευσε άμεσα, αλλά και από την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται όχημα του ΕΚΑΒ στην περιοχή για να μεταφέρει τον διασωθέντα συνάνθρωπό μας σε υγειονομική μονάδα.

Ένας κύριος λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι πνιγμοί είναι η έλλειψη ναυαγοσώστων στις παραλίες. Φέτος για μία ακόμη χρονιά ο δήμος, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν ήταν σε θέση να καλύψει την παρουσία ναυαγοσώστων στις παραλίες του. Αυτό συμβαίνει και για ένα κόμη λόγο: Για να τοποθετηθεί σε μια παραλία ναυαγοσώστης, θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να χαρακτηριστεί από τον δήμο πολυσύχναστη. Οι δήμοι όμως σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να τις αποχαρακτηρίζουν και εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό, να πληρώνουν ένα πρόστιμο, αντί να προσλάβουν ναυαγοσώστες. Το 2011 είχαμε 468 παραλίες με τον χαρακτηρισμό αυτό οι οποίες διέθεταν ναυαγοσώστη, την φετινή χρονιά όμως μόνο 361 Σε αυτό ευθύνονται και οι Λιμενικές αρχές, αφού είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε παραλίες με πάνω από 500 λουόμενους και δεν υπάρχει ούτε ένας ναυαγοσώστης.

Επίσης, συνήθως παρατηρείται από τους δήμους να ζητούν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, όταν γνωρίζουν ότι θα τους εγκρίνει μόνο 2 μήνες, ενώ η εργασία του ναυαγοσώστη σύμφωνα με τον νόμο είναι 3μηνη. Όμως και οι δήμοι εκμεταλλεύονται το νομικό παραθυράκι για να μην προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες και έτσι αυξάνονται οι πνιγμοί»

Η έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας σε ό,τι αφορά το υγρό στοιχείο και η απουσία ναυαγοσώστων από τις παραλίες, θεωρεί ότι είναι οι λόγοι που ευθύνονται για την αύξηση των πνιγμών στην χώρα μας ο Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας - ΕΝΑΚ κ. Νίκος Γιοβανίδης, ο οποίος αναφέρει τα εξής:

«Οι πνιγμοί στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ήδη φέτος είχαμε 152, χωρίς ουσιαστικά να είχε ξεκινήσει για τα καλά το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο τα ποσοστά αυξάνονται 10% με 15% και μάλιστα σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο ο κ. Νίκος Γιοβανίδης, πρότεινε και προτείνει λύση για την οικονομική κρίση, απευθύνοντας κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να γίνουν ναυαγοσώστες: «Θέλω να απευθύνω κάλεσμα μέσω της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας σε όποιον συμπολίτη μας ενδιαφέρεται και είναι άνω των 18 ετών να έρθει στις εγκαταστάσεις μας να εκπαιδευτεί και να πάρει το πτυχίο του, ώστε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε καλύτερα τις παραλίες μας και να μειώσουμε τους πνιγμούς. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, όλοι είναι δεκτοί. Μάλιστα το επάγγελμα του ναυαγοσώστη αποτελεί και μια πολύ καλή διέξοδο στην σημερινή οικονομική κρίση, καθώς αν και εποχικό, έχει πολύ καλές αποδοχές, ενώ παρέχεται ασφάλιση και διαμονή σε όλους. Επίσης, τον χειμώνα υπάρχει και το ταμείο ανεργίας για την ενίσχυσή τους και κάθε χρόνο υπάρχουν 5000 θέσεις εργασίας μέσω προσλήψεων και διαγωνισμών».

Πόσο εκνευριστικό είναι, το ότι οι άρχοντες γνωρίζουν τόσο λίγα για τις παραμέτρους αυτών των θανατηφόρων πανηγυριών του οικονομίστικου «πολιτισμού», διάγοντες τρυφηλή διαβίωση, χωρίς να επιθυμούν να κατανοήσουν πως δεν υπάρχουν εκλεκτοί και μη εκλεκτοί κάτω από τον ήλιο, αλλά ίσα δικαιώματα για όλους. Αν τα αγαθά παράγονται για τους ισχυρούς, και οι ανάγκες για τους αδυνάτους, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για καλύτερες μέρες, ούτε καν για τους άρχοντες και τους προνομιούχους.-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου