Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

(ποίημα του Gunther Grass)

(Μετάφραση από τα γερμανικά: Νικολίτσα Γεωργοπούλου - Λιαντίνη)

 

Αγγίζεις το χάος, γιατί δεν δικαίωσες την αγορά,

στέκεις μακριά από τη χώρα που υπήρξε το λίκνο σου.

Ό,τι έψαχνε η ψυχή σου και θαρρούσες πως βρήκες,

το πετάς λοιπόν, το εκτιμάς σαν παλιοσίδερα.

Σαν οφειλέτης γυμνός χλευαζόμενος υποφέρει η χώρα,

που τρόπος του λέγειν της χρώσταγες ευγνωμοσύνη.

Χώρα καταδικασμένη στη φτώχεια που ο θησαυρός της

φροντισμένος κοσμεί μουσεία: λάφυρα που εσύ φρουρείς.

Εκείνοι που καταβασάνισαν με τη δύναμη των όπλων την ευλογημένη χώρα των νησιών,

μες στο ταγάρι της στολής τους είχαν το Χέλντερλιν.

Χώρα με ακόμη κάποια ψυχική αντοχή, που τους συνταγματάρχες της

ανέχτηκες κάποτε ως συμμάχους σου.

Συ άνομη χώρα, που με εξουσία νομίζει ότι κατέχει το δίκιο

θηλυκώνει όλο και πιο σφιχτά το ζωνάρι.

Πεισματωμένη με σένα η Αντιγόνη μαυρηφορεί και

ο λαός όλης της χώρας πενθηφορεί, της χώρας που σε φιλοξένησε.

Όμως μακριά από τη χώρα είναι όλα τα μαλάματα του Κροίσου,

ό,τι χρυσάφι λάμπει προστατευμένο στα θησαυροφυλάκιά σου.

Μεθοκόπα επιτέλους, μεθοκόπα! Κραυγάζουν χειροκροτητές των Επιτρόπων,

όμως οργισμένος ο Σωκράτης, σου επιστρέφει γεμάτο το κύπελλο.

Θα καταριούνται σε χορωδία οι θεοί ό,τι δικό σου είναι

αφού αξιώνεις να απαλλοτριωθεί ο Όλυμπος.

Απνευμάτιστη θα μαραζώσεις χωρίς εκείνη τη χώρα

που το πνεύμα της εσένα, Ευρώπη, σε επινόησε.-

 

Η κοινωνία μας έχει αλλάξει απότομα μέσα σε αυτήν την εποχή των ανοικτών συνόρων και των ενιαίων αγορών. Η παραγωγή πλούτου δεν επαρκεί πλέον για να κρατήσει τους πληθυσμούς των Δυτικοευρωπαϊκών χωρών στο υψηλό επίπεδο ζωής το οποίο είχαν συνηθίσει να απολαμβάνουν.

Με γρήγορους ρυθμούς, χάρη στα χαμηλά επιτόκια και τον εύκολο δανεισμό των τελευταίων χρόνων, οι Έλληνες έχουν δανειστεί ογκωδέ-στατα ποσά. Στην Ελλάδα δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ευμάρειας, αλλά ούτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο του υψηλότατου δημόσιου χρέους που δεν αφήνει περιθώρια να συνεχίσει το κράτος να δανείζεται για να ικανοποιεί αιτήματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Σήμερα αν έχουμε θα ξοδεύουμε

Αν δεν έχουμε θα δανειζόμαστε.

Αν δανειστούμε πολύ θα πρέπει να σταματήσουμε να ξοδεύουμε για να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε.

Αυτοί είναι οι κανόνες της Συμφωνίας του Μάαστριχ όσον αφορά τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να τηρεί μέσα στην Ε.Ε..

Μετά από το γερό ταρακούνημα που βιώνουμε τώρα, τριάντα δυο χρόνια μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνουμε με οδύνη, ότι αντί η ένταξή μας να είναι ασπίδα προστα-σίας του Ελληνικού λαού, δρα ως δούρειος ίππος που εξουδετερώνει το ένα μετά το άλλο τα τείχη των αντιστάσεών μας. Έχουμε πλέον προσβληθεί από τον ιό της αδιαφορίας για τα φρικτά που συμβαίνουν γύρω μας από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η κοινωνία πριν εξαφανιστεί από την ιστορία, βυθίζεται στον εξευτελισμό, κάτω από μέτρα επώδυνα, επαίσχυντα και αγωνιώδη, που διαρκούν για μια μεγάλη χρονική περίοδο, μέσα από την ανευθυνότητα όσων πειθήνιων και γεμάτων φόβο και δέος, διεκπεραιώνουν τις εντολές των ισχυρών συμμάχων εταίρων, αδιαφο-ρώντας και θυσιάζοντας την ποιότητα της ζωής, την αξιοπρέπεια και την πορεία ενός ολόκληρου λαού.

Κανένας λαός δεν μπορεί να επιβιώσει όταν οι ξένες ηγεσίες με αφορισμούς και γενικότητες, του προκαλούν την αίσθηση να νοιώθει ότι δεν έχει κάποια αξία.

Το λησμονούν προκλητικά οι πολιτικές ηγεσίες (νυν και απελθούσες) του Ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών, όταν πρόσφατα δημοσιοποιούνταν σωρεία εξευτελιστικοί χαρακτηρισμοί και απειλές… κατά των Ελλήνων, από τα Γερμανικά ΜΜΕ (τα προκλητικά δημοσιεύματα του Φόκους, του Σπήγκελ κ.ά) και από αγορεύσεις πολιτικών ηγεσιών πολλών Ευρωπαίων και μη «εταίρων» μας.

Αγνόησαν οι απελθούσες πολιτικές ηγεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί, που με πράξεις και συμφωνίες, προκάλεσαν θέαμα επώδυνης θλίψης, όπως : τα «ζεϊμπέκικα» στη Σμύρνη, η απότιση φόρου τιμής στους υπεύθυνους της γενοκτονίας του ελληνισμού, οι δουλοπρεπείς μονομερείς χωρίς εγγυήσεις και διαπραγματεύσεις για τη συναίνεση καθεστώτος χωρών προς ένταξη στην Ε.Ε., η πλεκτάνη του σχεδίου «Ανάν» για την παράδοση της Κύπρου σε αλλότρια συμφέροντα.

Ποιοι πιέζουν και πως λειτουργούν τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, που καθορίζουν το πότε θα γίνουν εκλογές, οικουμενικές ή άλλου τύπου συγκυβερνήσεις, δημοψηφίσματα, ή αλλαγή υπουργών οικονομίας , εξωτερικών κλπ.;

Θα τα αποκαλύψουν ποτέ, αυτά τα ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι τραγικά κορυφαίοι του τόπου, για τη αξιοπρέπεια του λαού που εκπροσωπούν αλλά και τη δική τους; Γιατί διακατέχονται από αδιαφορία, η οποία προδίδει τον φόβο και τον πανικό τους, αντί να κρατήσουν το συναρπαστικό προνόμιο «να γράψουν ιστορία» σφραγίζοντας μια σθεναρή στάση για την πορεία του τόπου τους; Ποια είναι αυτή η απειλή; Τι τους φοβίζει;

Οι πρόσφατες παροτρύνσεις εκ μέρους της Γερμανικής ηγεσίας, για δημοψήφισμα περί εξόδου ή μη από την Ευρωζώνη, φέρνοντας στο νου την πρόταση του π. πρωθυπου-ργού Γ.Α. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και τη δήθεν αυτόβουλη παραίτησή του, οξύνει στο έπακρο αυτόν τον προβληματισμό.

Ποιες απειλές ανάγκασαν τον π. πρωθυπουργό, ύστερα απ τόσες υποχωρήσεις σε θέματα αξιοπρέπειας (προσωπικής και εθνικής) να δεχθεί την πολιτική του αυτοκτονία; Μέσα από ποιες πιέσεις ή απειλές, με ποιους εκβιασμούς παραιτείται ο πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης πλειοψηφίας από κάθε προσωπική φιλοδοξία; Η κοινωνία ξέρει μόνο τα πολύ φανερά: ότι η οικογένεια του π. πρωθυπουργού καλλιέργησε απροσχημάτιστα σχέσεις προσωπικές με κύκλους εξουσίας στην Αστερό-εσσα Υπερδύναμη.

Ακριβώς η επανάληψη του ίδιου σεναρίου παίζεται τώρα στη Ν.Δ. και από τον υποψήφιο πρωθυ-πουργό της παράταξης και της επανά-καμψης της π. υπουργού εξωτερικών και π. Δημάρχου της Αθήνας που πιθανόν θα είναι ο επόμενος διεκδικητής της αρχηγίας του κόμματος της Ν.Δ. Αυτά βλέπουμε, αυτά ξέρουμε. Αγνοούμε, το πώς, των μεθοδεύσεων, τον τρόπο που μεταβιβάζονται οι εντολές και οι απειλές. Ποια είναι τα φόβητρα που μπορούν να εξαναγκάσουν ακόμα και σε απονενοημένο διάβημα; Αν κάτι το βλέπουμε στραβά ας μας το δείξει κάποιος. Θα είναι πραγματική ανακούφιση. Στις επερχόμενες εκλογές οι Έλληνες θα πρέπει να σκεφτούν ώριμα και να ψηφίσουν πατριωτικά, για το καλό του τόπου και όχι να κερδίσουν κάποιοι το στοίχημα της κομματικής συσπείρωσης.

Οι πολίτες θα πρέπει με την ιερή ψήφο τους, για δεύτερη φορά φέτος, στις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου, να σταματήσουν τον κατήφορο και την εφαρμογή μέτρων επώδυνων, επαίσχυντων και να βάλουν φραγμό στα εφιαλτικά σενάρια που απειλούν την πατρίδα.-

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου