Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Αύγ 2013

 

Του Β. Αντωνίοιυ

 

Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη απληστία. Μ. Γκάντι

 

Διανύουμε την εποχή όπου το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής μας υποβαθμίζονται συνεχώς. Είναι θεμιτό και επιβεβλημένο να αντιδρούμε εναντίον όσων υπεραμύνονται αυτής της υποβάθμισης και οι οποίοι παραθέτουν διάφορους λόγους, χωρίς να πείθουν με επιχειρήματα , παραθέτοτοντας γνώμες μελετητών ή άλλων ειδικών. Πολλές φορές όμως από υπερβολική και χωρίς επαρκή γνώση των δεδομένων αντίδραση, οδηγούμε τα πράγματα σε αντίθετη από αυτό που στην ουσία επιδιώκουμε και νομίζω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα.

Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς ταξιδεύετε συχνά στην Παλαιά Εθνική Οδό από την Πάτρα ως την Κόρινθο.

Επειδή κι’ εγώ αρκετά χρόνια συμβαίνει να ταξιδεύω αρκετά συχνά τη διαδρομή από Ακράτα έως Κόρινθο, και από Ακράτα έως Πάτρα επηρεασμένος από τα γραφόμενα, προσπάθησα να εντοπίσω, πόσες παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Το μόνο όμως που είδα, σε όλη αυτή τη διαδρομή , ήταν και είναι μια θλιβερή εικόνα, όπου κυριαρχούν το τσιμέντο, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και τα σκουπίδια.

Φροντίδα, των ποταμών, των χειμάρρων, των χαραδρών, φροντίδα της συνεχόμενης ακτής και βελτίωση του παράλιου οδικού δικτύου των οικισμών προς όφελος του ανθρώπινου και του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν είδα πουθενά.

Συνηθίσαμε να θεωρούμε φυσικό το να επιδιώκει ο κάθε πολίτης ότι είναι καλύτερο για την αξιοποίηση της περιουσίας του και να το επιτυγχάνει εις βάρος του συνόλου. Αυτό άλλωστε οδήγησε περισσότερο, από τις παρεμβάσεις της πολιτείας, οι οποίες εν πολλοίς ήταν προσαρμοσμένες και συμβατές με αυτή τη «λαϊκή απαίτηση», στην αντιγραφή του Αθηναϊκού μοντέλου με την καταστροφή και των παράκτιων περιοχών της βόρειας Πελοποννήσου.

Αυτό όμως που με εκπλήσσει είναι ότι:

-Δεν διαμαρτύρεστε πρωτίστως για τις παραλίες που εξαφανίζονται ή θα εξαφανιστούν από τις αμμοληψίες των ποταμών, των χειμάρρων και από την άπληστη οικοδόμηση του αιγιαλού ή από την προέκταση του οδικού δικτύου έως το κύμα.

-Δεν διαμαρτύρεστε για την μόλυνση που προκαλούν οι απορροφητικοί βόθροι του συνόλου σχεδόν των παραθαλάσσιων οικιών. Δεν διαμαρτύρεστε για την μόλυνση που προκαλούν τα υγρά απόβλητα, από τα παντός είδους εργοστάσια και επιχειρήσεις.

-Δεν διαμαρτύρεστε για την αλλαγή που επιβάλλει ο ξενόφερτος δυτικός τρόπος ζωής, με συνέπειες τραγικές για την τοπική οικονομία και κυρίως για την ίδια τη ζωή μας.

Η ρύπανση και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πολλαπλάσιες από αυτές που προκαλεί :

-η κατασκευή ενός λατομείου,

-η κατασκευή ενός εργοστασίου απορριμμάτων,

-η κατασκευή ενός Εργοστασίου Απορριμμάτων,

-η κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας,

-η κατασκευή ενός Βιολογικού Καθαρισμού,

που περιορίζουν στην ουσία δραστικά άλλες μεγαλύτερες καταστροφές του περιβάλλοντος.

Αλήθεια, αν δεν αποτραπεί η αμμοληψία από τα ποτάμια και τους χείμαρρους της Βόρειας Πελλοποννήσου, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της καταστροφής των παράκτιων περιοχών; Το Σ.τ. Ε. , ή οι τοπικές κοινωνίες;

Αλήθεια αν π.χ. ματαιωθεί η κατασκευή ενός αναγκαίου Εργοστασίου Απορριμμάτων, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της μοιραίας ρύπανσης των ποταμών, του πόσιμου νερού, των θαλασσών;

Πάντοτε αυτοί που επιδιώκουν την προώθηση θεμιτών ή αθέμιτων συμφερόντων τους, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι, η «σιωπηλή πλειοψηφία», δυσανασχετεί αλλά σιωπά, όσο δεν θίγονται και αυτής άμεσα συμφέροντά της ή τα κεκτημένα της.

Εγώ παρ΄ όλο, ότι δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου, αποφάσισα να μη σιωπήσω και αυτήν τη φορά όπως και άλλες φορές, μέσα από ρεπορτάζ ή και άρθρα μου, να διαμαρτυρηθώ επίσης με τη φυσική παρουσία μου όπου πρέπει, γι΄ αυτά που θεωρώ ως γενικότερο συμφέρον, ακόμα και αν θεωρήσετε ότι πολλά από αυτά που παραθέτω είναι γνωστά και λέγονται από άλλους.

Ελπίζω ότι δεν σας ενοχλούν τα όσα αναφέρω και θα αποδεχθείτε μια επί πλέον φωνή, ακόμα κι αν την απορρίψετε.-

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου