Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Ιούλ 2013
Το κράτος τάκανε θάλασσα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

“Το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ ήταν η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα του πένθους”. “Η απόφαση για το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν της ελληνικής κυβέρνησης, το μαύρο στην όμως ΕΡΤ αποκαλύπτει τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η Τρόικα: Είναι το μαύρο των λάθος υπολογισμών και των αποτυχημένων προγραμμάτων. Είναι το μαύρο που σκεπάζει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Είναι το μαύρο των ανέργων. Είναι το μαύρο των λάθος υπολογισμών και των αποτυχημένων προγραμμάτων. Είναι το μαύρο που σκεπάζει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Είναι το μαύρο των ανέργων. Είναι το μαύρο των 500.000 νέων Ελλήνων που έχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, αλλά δεν έχουν δουλειά. Είναι το μαύρο των οικογενειών που θρηνούν τα θύματα αυτοκτονιών στη χώρα, που διπλασιάστηκαν μέσα στην κρίση. Το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ είναι το μαύρο του μεγάλου πένθους που βιώνει ο ελληνικός λαός. Είναι το μαύρο του μεγάλου πένθους που σκεπάζει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Είναι καιρός να αλλάξουμε πολιτική, είναι καιρός να αλλάξουμε χρώμα1.”
“Όταν το Κράτος φιλοδοξεί να παίξει τον πρώτο ρόλο στην πνευματική Κίνηση, τα κάνει όλα θάλασσα2.” Το ελεύθερο πνεύμα, το μεταβάλλει σε πνεύμα της κομματικής σκοπιμότητας και την τέχνη, την καταντά γραφειοκρατία.
Ο Μέγας Μάγιστρος της Ηρώδου Αττικού, ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, τώρα, αποζητά ασυζητητί καί άνευ αντιρήσεως την τήρηση τού άγραφου νόμου από τους μνημονιακούς  ραδιοτηλετυράννους, που συνοψίζεται στη φράση «τίμα με τα ραδιόφωνα και κανάλια, τη  συγκυβέρνηση και κρύβε όσα δεν πρέπει να φαίνονται και σκέπασε όσα δεν πρέπει να ακούγονται!».
Παρά του ότι  έχει επισημανθεί από τα έδρανα της Βουλής πως προϋπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας είναι η παροχή στον πολίτη της δυνατότητας να σκέφτεται, να κρίνει, ν’ αποφασίζει», με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταλιες εβδομάδες, η ραδιο- τηλεοπτική πρόσβαση θα πάψει σύντομα  να είναι ισοδύναμη και ισόχρονη στους ελέγχοντες και στους ελεγχόμενους.
Νέοι μνημονιακοί  τύραννοι-τηλεπερσόνες, καλούνται ν’ αναλάβουν το πηδάλιο του επανακατασκευαζόμενου πλοίου  απο τα υλικά  τ.  ΕΡΤ. Το  νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ως φαίνεται,  εξακολουθεί παρά την εσωτερική και τη διεθνή κατακραυγή  να παραμένει  τυραννικό, μυωπικό και αλαζονικό. Τούς κατάκοπους, φθαρμένους και στραγγισμένους παλαιούς υπηρέτες του ραδιοτηλεοπτικού ναού τους αναμένει ένας  βίαιος  εξοστρακισμός αντί των  επαίνων.
Την αποκρατικοποίηση της ΕΡΤ δεν την ασπάστηκε μεμονωμένα  κανένα κόμμα. Την ευκαιρία όμως  για έναν ριζικό μετασχηματισμό της, φαίνεται να την κλοτσάει η συγκυβένηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αφού ακολουθεί τις εντολές της τρόικα.
Τι να την κάνει την καλοπροαίρετη διακήρυξη των τηλεοπτικών άρχών ο τηλεθεατής με το λεκτικό πρόγραμμα, τις επιλογές, τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της εξουσίας.
Ο πολίτης ακροατής  - τηλεθεατής θεωρείται απλός καταναλωτής εικόνων και πληροφοριών, υποψήφιος κομματικός πελάτης και ανήμπορο θύμα τής αυθαιρεσίας των εκάστοτε νεωτεριστών. Οι εκπομπές που προκαλούν την κριτική σκέψη, που ανοίγουν τα μάτια και τον ορίζοντα του κοινού σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. Ακόμα και οι νευρώδεις πολυφωνικές εκπομπές των ρεπόρτερ  έχουν κριθεί τολμηρές και ασύμφορες και άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο για τα ραδιο-τηλεοπτικά αποδυτήρια.
Η μονολιθικότητα στη σκέψη και στη δράση των κομμάτων, που τη σάρκαζε ο Κάρολος Μάρξ και την παρομοίαζε «τυφλή πίστη και πειθαρχία πτωμάτων», εξαίρεται και επιβραβεύεται διακομματικά στα ραδιοτηλεοπτικά μας δίκτυα.
Ανακοινώσεις διαφωνούντων, διαγραφέντων, ανενδότων κι ανένταχτων δεν θα μεταδίδονται.  Η ραδιοφωνία και ή τηλεόραση μετά από κοινή συμφωνία των συγκυβερνόντων κομμάτων αφαίρεσε τον λόγο και καταδίκασε σε σιωπή “in saecula saeculorum3” κάθε προσπάθεια διασάλευσης της έννομης κομματικής τάξης.
Τα τόσο κοινά σε λέξεις, άλλά τόσο σπάνια αγαθά πού λέγονται «ελευθερία», «δημοκρατία», «σεβασμός του ανθρώπου», «ανεξαρτησία σκέψης και λόγου», «αντικειμενικότητα», «ισοπληροφόρηση», «ελληνική γλώσσα», ενώ θα μπορούσαν ν’ αποκατασταθούν μέσα από μια δημιουργική, αφανάτιστη και γνήσια δημοκρατική ραδιοτηλεοπτική πολιτική, δυστυχώς ολισθαίνουν  σε  αρνητικές  θέσεις που οδηγούν στην καταστρατήγησή  τους.
Ας αντιδράσουμε όλοι για να  ξεκινήσει η τηλεοπτική δημοκρατία χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηχηρά παρόμοια. Ας αποσύρει την «καλυμένη ιδιωτικοποίηση» της ΕΡΤ ο σημερινός  ένοικος του Μαξίμου κι άς επιτρέψει ν’ ακούγονται στο αμαρτωλό ραδιομέγαρο «όλες οι απόψεις όλων», μικρών και μεγάλων, προνομιούχων και μη. Το κέρδος θα είναι ανυπολόγιστο. Μπορεί «το πονηρόν και το μάλλον ευκόλως έξαπατώμενον ζώον τού κόσμου να είναι ο Έλλην», άλλά από λόγια και καλές προθέσεις ραδιοτηλετυράννων, που οδηγούν στην κόλαση φαίνεται να ‘ναι κορεσμένος και αηδιασμένος, έλεγε ένας παλιός δημοσιογράφος.-

1. Απόσπασμα ομιλίας του Γ. Χατζημαρκάκη. γερμανού ευρωβουλευτή ελληνικής καταγωγής , στη συζήτηση για την ΕΡΤ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
2. Γιώργος Θεοτοκάς
3. εις τον αιώνα των αιώνων

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου