Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Ιούν 2014
Ξηλώνονται...  δημοτικές παιδικές χαρές και παιδότοποι!!!
Κλίκ για μεγέθυνση

του Β. Αντωνίου

 

Τελειώνουν τα σχολεία και τα παιδιά θ’ απλωθούν... ανά τις αλάνες και τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου αναζητώντας τους παραδοσιακούς παιδότοπους.

Η τραγωδία στο λούνα παρκ της Αργυρούπολης όπου κόστισε τη ζωή ενός παιδιού, έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα των παιδικών χαρών και τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να λειτουργούν με ασφάλεια.

«Κάθε παιδική χαρά πρέπει να είναι περιφραγμένη, να μην υπάρχουν φθαρμένα όργανα, να φωτίζεται , να υπάρχει υπεύθυνος που θα την ανοίγει και θα την κλείνει κ.ά..»

Αυτά εντέλει ο υπουργός εσωτερικών για τις παιδικές χαρές και δημοσίου και δίνει ένα μήνα περιθώριο στους δημάρχους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές χαρές καθώς και στους παιδότοπους. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, έστειλε κατεπείγον έγγραφό προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους δήμους της χώρας προτάσσοντας την πραγματοποίηση δαπανών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στις παιδικές χαρές, προκειμένου να προσαρμοσθούν στις προδιαγραφές που έχουν οριστεί και να προμηθευτούν το ειδικό σήμα πιστοποίησης.

Η σοβαρή αυτή εξέλιξη που δημιουργείται με την πιστοποίηση χώρου και οργάνων παιδικών χαρών και που δημιουργήθηκε με την αιφνιδιαστική, παράλογη και ενδιάμεσα των Αυτοδιοικητικών εκλογών απόφαση 18239//5-5-2014 (ΦΕΚ 1289/21-5-2014) του Υπουργείου Εσωτερικών και που σύμφωνα με την οποία η καταληκτική προθεσμία προσαρμογής των παιδικών χαρών στα οριζόμενα στην 28492/11-5-2009 (ΦΕΚ Β 931) Υπουργική Απόφαση, όπως η τελευταία είχε τροποποιηθεί με την 15693/18-4-2013 απόφαση του ΥΠ.ΕΣ. ορίστηκε έξη μήνες νωρίτερα στις 30/6/2014, αντί στις 31/12/2014 που ίσχυε προηγουμένως

Έντονος ο προβληματισμός και της δημοτικής αρχής Αιγιάλειας, μετά από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να αποφανθούν εάν τηρούνται τα όσα θέλει ο νόμος για τις 117 «παιδικές χαρές», τους παιδότοπους και τους βεφονηπιακούς σταθμούς. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι, εάν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τι «κεραυνός εν αιθρία» είναι και αυτή η εγκύκλιος από πλευράς υπουργείου; Έντονος και άμεσος ο πανικός του νυν δημάρχου για τυχόν ευθύνες. Προβληματισμός και του νεοεκλεγμένου δημάρχου που πιθανόν θα παραλάβει 117 κλεισμένες παιδικές χαρές, αφού ούτε μια δεν πληροί τα προβλεπόμενα του νόμου.

Το πρόβλημα των «παιδικών χαρών» τέθηκε στην κρίση και του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας της 3ης Ιουνίου όπου ακολούθησε έντονος διάλογος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπεύθυνου αντιδημάρχου Δ. Καμπέρη, οι προς έλεγχο παιδικές χαρές ανά το δήμο ανέρχονται σε 117 εκ των οποίων οι περισσότερες δεν πληρούν τα προβλεπόμενα του νόμου. Επειδή ο δήμος δεν μπορεί να δαπανήσει 2.5 εκατομ. ευρώ ξαφνικά μέχρι την 30η Ιουνίου για την καλή λειτουργία των παιδικών χαρών, προτείνει να κλείσουν οι περισσότερες και να μεταφερθούν τα όργανα στις αποθήκες του Δήμου .

Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης, που καταλόγισε ευθύνες στη δημοτική αρχή που δεν συντήρησε τις παιδικές χαρές τα 3 τελευταία χρόνια. Ο δήμαρχος τόνισε ότι λόγω της προσαρμογής στον Καλλικράτη και λόγω των περικοπών των κονδυλίων στάθηκε αδύνατη η χρηματοδότηση για την συντήρηση των παιδικών χαρών, παρά μόνο έγιναν οι ελάχιστες στο μέτρο του δυνατού συντηρήσεις, από το λιγοστό προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.

Επειδή είναι προφανές ότι ο χρόνος δεν επαρκεί να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες μέχρι 30/6, τότε τίθεται θέμα σύμφωνα με την καταληκτική αυτή ημερομηνία και καθώς ο δήμαρχος δεν δύναται να αναλάβει το τεράστιο βάρος της ευθύνης ενός έστω τυχαίου ατυχούς περιστατικού τραυματισμού χρήστη, να καθαιρεθούν (αποξηλωθούν) όλα τα υφιστάμενα όργανα στις παιδικές χαρές που δεν πλητρουν τις προδιαγραφές αποστερώντας από τους δημότες και τους επισκέπτες τους μοναδικούς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών τους.

Εάν λοιπόν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 30/6 δεν πρυτανεύσει η λογική σε αυτούς, που αιφνιδιαστικά & παράλογα πήραν αυτή την απόφαση και δεν επανέλθει αυτή στην αρχική ημερομηνία (31/12/2014), τότε οφείλει να συνέλθει επειγόντως το Δημοτικό Συμβούλιο για να επανεξετάσει την κατάσταση εκ νέου και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Επί του παρόντος και με την αναταρχή που δημιουργήθηκε στο Δ.Σ., προτάθηκε εκ μέεους της δημοτικής αρχής , στο μέτρο του εφικτού να συντηρηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου όσες παιδικές χαρές τηρούν τις προδιαγραφές, να αφαιρεθούν τα φθαρμένα σιδερένια κλπ όργανα, όσες είναι ακατάλληλες να κλείσουν και τα όργανα να μεταφερθούν στις αποθήκες του δήμου.

Το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιφέρεια κάθε αχανούς Καλλικρατικού δήμου από την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας σε παιδότοπους , παιδικές χαρές που δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει απρόβλέπτες κοινωνικές εντάσεις, αφού κονδύλια δεν υπάρχουν στα ταμεία των δήμων και ο μόνος τρόπος είναι να κλείσουν. Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση προωθεί ,έμμεσα.. με τρόπο νομιμοφανή και οικονομίστικο, με ότι αυτό συνεπάγεται, τις παιδικές χαρές σε ιδιώτες. -

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου