Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Μάι 2014
ΠΡΙΝ ΤΗ  ΣΤΑΥΡΩΣΗ ...
Κλίκ για μεγέθυνση

Editorial

Μάϊος 2014

 

Την 18η και 25η Μαΐου ανοίγουν οι κάλπες για ν' ασκήσουμε το ύψιστο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Με την ψήφο μας, θ' αναδείξουμε τους Ευρωβουλευτές, τους Δημοτικούς και Περιφερειακούς μας άρχοντες. Αυτούς που θα καθορίσουν το ΑΥΡΙΟ, την Ποιότητα Ζωής, τη δική μας και των παιδιών μας.

Ποια όμως θα είναι τα κριτήρια για μια σωστή επιλογή; Ποιους εμείς θα «σταυρώσουμε» αύριο, για να μη μας... σταυρώσουν αυτοί μετά;

Τους είδαμε, τους ακούσαμε, τους... γευτήκαμε όλους. Μελετήσαμε τα προγράμματά τους. Αναλύσαμε τους λόγους τους. Εκτιμήσαμε τις προθέσεις τους. Διεισδύσαμε στα οράματά τους. Θεωρητικά, και ακουστικά, στην πλειοψηφία τους, βαθμολογούνται όλοι, από «πολύ καλά» έως και «άριστα»!

Βέβαια ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια. Άλλος ψηφίζει λόγω εκτίμησης σε ικανότητες αποτελεσματικής διοίκησης, άλλος λόγω ήθους και εντιμότητας, άλλος λόγω ομορφιάς και διαφήμισης, άλλος επειδή έτσι του λέει το κόμμα του και άλλος επειδή θέλει να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα.

Εδώ όμως, μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Πώς θα εκτιμήσουμε τελικά, το ποιος και γιατί... κάνει τη διαφορά; Ποια «ειδικά βάρη» θα πρέπει να μετρήσουν στη ζυγαριά της κρίσης μας;

- Τα λόγια ή τα έργα;

- Το κόμμα ή η πόλη;

Θα δώσουμε την ψήφο μας, επιβραβεύοντας:

- Αυτούς που ζουν από την πολιτική, ή όσους προσφέρουν στην πολιτική;

- Τους ανεπάγγελτους καιροσκόπους ή τους επαγγελματικά καταξιωμένους;

- Εκείνους που καραδοκούν ν' αρπάξουν ή αυτούς που έχουν και μπορούν να δώσουν;

Κι ακόμη, δεν θα πρέπει να ζυγίσουμε ξεχωριστά:

-Το παρελθόν και το μέλλον του κάθε υποψηφίου; Από πού και πώς ξεκίνησε και τι επιδιώκει;

Θα επιβραβεύσουμε την ημιμάθεια και όχι την γνώση; Τον λαϊκισμό από την ευθύτητα; Την αβεβαιότητα από τη σιγουριά; Δεν θα εκτιμήσουμε το ποιος βλέπει μπροστά και πατάει γερά;

Η «Στύξ», χρόνια τώρα, αποτυπώνει καθημερινά τα «έργα και τις ημέρες» όλων σχεδόν των υποψηφίων, που και σ' αυτές τις εκλογές ζητούν την ψήφο μας. Όλοι τους είναι γνωστοί, διέγραψαν μια πορεία. Αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία του τοπικού τύπου, εκεί μπορεί να δει λεπτομερώς τα πεπραγμένα τους.

Η Στύξ το έκαμε. Και μέσα από τα γεγονότα, δώσαμε εύκολα τις απαντήσεις στα πιο πάνω καυτά ερωτήματα. Έτσι, η ζυγαριά της κρίσης μας επακριβώς μέτρησε.

Οι συνδημότες μας και γνώση έχουν και μνήμη διαθέτουν, για ν' ανατρέξουν στο πρόσφατο παρελθόν. Να κρίνουν και να συγκρίνουν: έργο, πορεία και πολιτικές. Να εκτιμήσουν και να «ζυγίσουν» καλά την ψήφο τους πριν, απερίσκεπτα, την ρίξουν στην κάλπη.

Αγαπητοί αναγνώστες και ιδιαίτερα της στήλης της «Στυγός» διαπιστώνετε ότι η στήλη στην τρίτη σελίδα, δεν υπάρχει αυτόν τον μήνα. Κι αυτό γιατί είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Τι να γράφαμε; Νέα από την προεκλογική κίνηση υποψηφίων και συνδυασμών; Εσείς, οι τακτικοί αναγνώστες , γνωρίζετε ότι είμαστε λίγο καυστικοί σ’ αυτά που γράφουμε. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτές οι μέρες είναι κάπως «ζόρικες».

Με πάσα ειλικρίνεια εξομολογούμαστε ότι δε δυσκολευόμαστε να γράψουμε αυτά που θέλουμε και πιστεύουμε, γνωρίζοντας ότι οι πιέσεις θα είναι αρκετές. Η «Στύξ» έχει αποδείξει ότι πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, ότι δεν χαρίζεται, ότι δεν υποκύπτει. Και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι.

Το μόνο που δεν θέλουμε αυτό το μήνα, είναι να αδικήσουμε κάποιον ή να υπερεκτιμήσουμε κάποιον άλλο. Νομίζουμε πως όλοι μπορείτε να επιλέξετε αυτούς που πραγματικά αξίζουν.

Σ’ αυτές τις τριπλές εκλογές έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Να ρίξουμε τα τείχη της «γραμμής» και της «ισχύος». Επιτέλους ας το πράξουμε. Ας απελευθερώσουμε την πατρίδα, την Αιγιάλεια και τις ψυχές μας. Έτσι, για να πάμε κόντρα σ’ όσους μας θεωρούν «δεδομένους» και «ραγιάδες». Ίσως έτσι αντιληφθούν ότι πρέπει να μάθουν να μας σέβονται.

Όσοι έχουν λίγο τσαγανό, θα σκεφτούν πολύ πριν επιλέξουν ποιο ψηφοδέλτιο θα ρίξουν στην κάλπη.

Οι αξίες που έχει ο καθένας, είναι διαφορετικές και σε διαφορετικό βαθμό. Ας ψάξουμε καλά μέσα μας και ας αποφασίσουμε.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου